lauantai 17. elokuuta 2013

Kukkakaalirisotto



Kukkakaalirisotto on maukas vaihtoehto kukkakaaliriisille. Siinä on perinteisen risoton makua ja rakennetta: viinin viekoittelua, parmesaanin täyteläisyyttä ja kermaisuutta. Tämä ohje on perusresepti, jota voi käyttää kaikenlaisten risottojen pohjana – lisää joukkoon esimerkiksi paistettuja sieniä, kasviksia, katkarapuja tai maukkaita juustoja – saat ruokaisia kukkakaalirisottoja.

Perinteiseen risottoon ei kermaa käytetä, mutta valmistettaessa risottoa, riisin ja käytettävän liemen haudutus luo kermamaisen rakenteen risottoon. Kukkakaalirisotosta ei ole tarkoitus tulla kukkakaalikastiketta, joten kukkisrisoton kypsyessä viiniä ja kermaa keitetään samalla kokoon. Viini antaa upeaa makua ja kermasta saadaan tarvittava "tahmaisuus" risottoon. Lisää tarvittaessa kermaa, mikäli siitä tulee liian kuivaa. Risoton kuuluu olla kostea.

Jos kukkakaalirisottoa jää yli, sitä voi lämmittää seuraavana päivänä pannulla lisäämällä joukkoon pienen lorauksen kermaa. Tein seuraavana päivänä kanakastiketta, jonka kanssa kukkisrisotto maistui jälleen ihanalta ;)


Kukkakaalirisotto

1      kukkakaali
1      kesäsipuli tai keltasipuli ja 1 dl ruohosipulia hienonnettuina
(2    valkosipulinkynttä hienonnettuina)
1 dl  valkoviiniä tai 0,5 dl konjakkia / sherryä
2 dl  kermaa
2 dl  parmesaania raastettuna
suolaa ja pippuria

Leikkaa kukkakaalista kukinnnot erikseen. Laita ylijäävät lehdet ja kukkakaalin varsi talteen kasviskeittoa varten. Surauttele kukinnot kahdessa erässä monitoimi- tai yleiskoneen leikkuuterällä muruksi, kukkakaaliriisiksi.

Kuullota sipulin valkoista osaa korkealaitaisella pannulla (ja lisää hetken kuluttua valkosipuli). Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen kiehahtaa. Kumoa joukkoon kukkakaaliriisi ja kerma. Kypsennä risottoa reilun 10 minuutin ajan samalla käännellen sitä. Nyt kukkisriisi saa kypsyä vähän enemmän kuin tavallisesti, pehmeämmäksi. Lisää lopuksi parmesaani ja sipulinvarsisilppu (tai ruohosipuli) ja anna niiden lämmetä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa hieman kermaa.



18 kommenttia:

  1. Kyllä kukkakaali on vaan mahtava raakaaines. Ainoo haitta on sen törkee kilohinta, ainaski täälä länsirannikolla. Kumma sillä onhan sesonki parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelen samoin kukkakaalista: ihana ja monipuolinen herkku! Ärsyttävää, jos sesonkiaikana hinta ei laske. Eilen ostin lisää kukkakaalia ja täältä pääkaupungista onneksi sai sitä järkevään hintaan. Toivottavasti siellä teilläkin se hinta asettuisi kohdalleen :)

      Poista
  2. Oi, ihana ohje taas ! Kiitos, tämä menee kokeiluun :) Kukkakaali on ihan mun lemppari raaka-aina kun siitä on niin moneksi .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milma :D

      Joo – kukkis on hyvää raakana ja monilla tavoin kypsennettynä. Ja yleensä älyttömän ihanaa :)

      Poista
  3. Kiva tapa käyttää kukkakaaliriisiä! Olen joskus lisännyt juustoa sekaan mutta tuossahan on paljon enemmän juttuja,pitäkin kokeilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jeal :D

      Minulla oli tätä tehdessä visio valmiina siitä mitä halusin saada aikaiseksi. Tiesin jopa, miltä halusin kukkisrisoton maistuvan. Niin ja kuten ainakin sinä kasvisruoan konkarina tiedätkin, voi kerman vaihtaa halutessaan kookoskermaan, cashewmaitoon tai mihin tahansa mieleiseensä kermaiseen tuotteeseen.

      Poista
    2. Anteeksi kirjoitusvirhe – Kiitos Jael – piti sanomani ;)

      Poista
  4. Sinulta löytyy mahtavia reseptejä! Jos haluan makeaa leivonnaista, tai tehdä suolaista piirakkaa, etsin ensin sinun ohjeista, niillä ei voi epäonnistua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D

      Kotikokkailua – olen tehnyt lukemattomia kokkailukokeiluja ja tänne blogiin pyrin kirjoittamaan muistiin ne onnistuneimmat ;)

      Poista
  5. Nam, kuullostaa herkulliselta, tämä pistetään mieleen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelma on lähinnä ettei minulla ole tällä hetkellä tehosekoitinta/blenderiä tai edes raastinta... Saa nähdä josko saan kerättyä tarpeeksi energiaa kukkakaalin silpomiseen veitsellä... ;)

      Poista
    2. Voih! Kukkiksen silpominen veitsellä kuulostaa hurrrjan työläältä. Niin ja luulen, että raastimella kukkista raastaessa saa myös omat kätösensäkin raastettua. Jos olisin Roope Ankka hankkisin sinulle tehosekoittimen tai vastaavan – nyt lähetän vain tsemppejä opiskeluun :)

      Poista
    3. Hehe, kiitos. :) Onpahan ainakin jotain hyvää mitä odottaa kun pääsee taas kotiin kunnon välineiden pariin. ;)

      Poista
  6. Toivoisin että reseptiä ei kutsuttaisi risotoksi, koska sitä se ei ole. Epäilemättä kukkakaaliriisi risoton aineksilla on erinomainen lisuke, mutta hamstratessani oikean kukkakaalirisoton reseptiä törmään jatkuvasti erilaisiin kukkakaaliriisi resepteihin. Kiitos ja Anteeksi!

    VastaaPoista
  7. Baarikaapin sisältö johdatti korvaamaan konjakin viskillä. Hyvää tuli näinkin :-))). Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hyvä tietää! Näitä ihania arkiruokia varten on turha mennä ostamaan juomia, vaan kannattaa tosiaan tarkistaa, mitä jämäjuomia kaapista löytyykään.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...