lauantai 3. elokuuta 2013

Maksapihvit ja salvia-kermakastike


Nam, nam maksaa! Maksapihvit ovat herkkua, tosin ei ihan kaikille. Maksa jakaa mielipiteitä yhtä vahvasti, kuin siinä on mahtavaa makua. Mielipiteistä ei yleensä ole välimuotoja, joko tykätään tai inhotaan. Tavoitteeni äitinä on totuttaa lapseni syömään maksaa ja myönnän, että haastetta vielä riittää ;)

Minä todella pidän maksasta ja syön sitä usein silloin, kun sitä ravintolassa on tarjolla. Kotiin tulee kokonaista naudan maksaa ostettua aivan liian harvoin. Yleensä ostan jauhettua maksaa jauhemaksapihvejä varten. Mieheni ilahtui maksan hyvin edullisesta hinnasta (tarkan markan mies). Perinteiset maksapihvit paistetaan lähes kypsiksi, ihan pieni punerrus saa lihaan jäädä. Tällöin pihvit pysyvät mehvinä. Liian pitkään paistamalla saa, isääni siteerakseni kengänpohjia – sitkeitä ja kuivia pihvejä. Jos mahdollista, naudan maksa kannattaa ostaa kokonaisena, koska siitä on tällöin helpompi poistaa kalvot ja suonet. Jos kalvot jätetään pihveihin, niiden reunat käpristyvät. Lisäksi kalvot ja suonet ovat todella sitkeitä, joten ilman niitä on paljon parempi syödä pihvejä – ei haittaa, että pihveistä voi tulla jonkin verran repaleisia. Siistityt, paistetut maksapihvit ovat samettisen herkullista!

Salvia ja maksa sopivat  hienosti yhteen. Kastikkeessa salvian voi halutessaan vaihtaa esimerkiksi timjamiin, persiljaan tai rakuunaan. Maksapihveille kaveriksi sopii kermaisen salvia-kermakastikkeen sijaan muun muassa makeutettu puolukkamurska, puolukkahillo, ruskistetut sipulit (kuten jauhemaksapihveille kanssa valmistin) tai suppilovahverokastike. Minä taidan suosia kermaisia kastikkeita ja puolukkaa ;)

Maksan kanssa tarjosin kaalivuokaa. Muita vaihtoehtoja maksapihvien kanssa tarjottavaksi on esimerkiksi kaalimuusi, uunissa kypsennetyt lanttu, nauris, punajuuri ja nauris tai muut juuresmuusit kuten yrttinen sellerimuusi (vaihtaisin yrtit pieneen määrään salviaa tai vähän suurempaan määrään timjamia, lipstikkaa tai persiljaa). Kaalia lukuunottamatta melko lailla juurevaa meininkiä, sanoisin.

voihan sininen hetki – kameran asetukset eivät olleet ihan kohdallaan ;)

Maksapihvit

600 g naudan maksaa
suolaa ja mauste-, valko- tai mustapippuria

Poista maksasta kalvot. Voit poistaa kalvon työntämällä sormen kalvon alle ja nylkeä se varovaisesti irti tai terävää veistä käyttäen fileeraat kalvon irti. Poista myös suonet. Naudan maksa saattaa olla hieman repaleinen siistittyäsi sen, mutta saat helpommin syötäviä pihvejä poistaessasi sitkot – kalvot ja suonet – maksasta.

Leikkaa maksa enintään sentin paksuisiksi siivuiksi. Paista pihvejä 2–3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes pihvit ovat lähes kypsiä, pihvin keskiosan punertaessa hitusen. Painamalla pihviä kevyesti, huomaat sen kypsymisen; täysin pehmeä on vielä raaka, mutta lihan kiinteytyessä se alkaa olla kypsää – pieni kimmoisuus on hyvä. Tarkista kypsyys leikkaamalla yksi pihvi. Pihvit eivät saa jäädä punaisiksi tai raaoiksi (hento punerrus on tavoite ja pihvi on tällöin mehevä), mutta niitä ei kannata ylikypsentää, koska ne muuttuvat tällöin kuiviksi ja koppuraisiksi. Mausta kypsät pihvit suolalla ja pippurilla.

Salvia-kermakastike

3 rkl sipulia hienonnettuna
2 rkl salviaa hienonnettuna (3 isoa lehteä)
1 dl  valkoviiniä
2 dl  kermaa
1 tl   Dijon-sinappia
suolaa ja valko- tai mustapippuria

Kuullota sipulia pannulla pieni hetki. Lisää joukkoon salvia. Pyöräyttele hieman ja kaada viini joukkoon. Keitä viiniä kokoon, kunnes sitä on enintään puolet jäljellä. Lisää kerma ja sinappi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna porista 10 minuuttia kannen alla.

Kun olet paistanut maksapihvit, kaada kastike pihvien paistinpannulle ottamaan lihan maut kastikkeeseen. Pyöräyttele kastike pannulla ja laita tarjolle kulhoon.

8 kommenttia:

  1. Ilahdun aina kovasti kun joku muukin kertoo pitävänsä maksasta tai munuaisista. Meillä syödään ahkerasti molempia karitsasta ja ylämaan karjan maksaa (jolla muuten herkuttelimme eilen kun tilaamamme lihalähetys tuli kotiin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jippii, maksan ystävä! Karitsan maksaa olen syönyt vain kerran, muistaakseni ravintola L'Escalessa, Nauvossa. Oli kyllä erinomaista. L'Escalessa olen tavannut syödä kerran vuoteen listalla olevan maksa- tai munuaisannoksen. Nautin hyvin laitetusta maksaruoasta.

      Voi, kun löytäisi jonkin liharingin tai vastaavan, josta saisi tilata lihat mahdollisimman suoraan ilman ylimääräisiä välikäsiä.

      Poista
  2. Lisää sisäelinreseptejä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toiveesta – ryhdyn oitis suunnittelemaan jotain sisäelinruokaa :)

      Poista
  3. Maksa on suurta herkkua! Pitää ehdottomasti myös kokeilla tuota kaalilisäkettä. Yksi asia jäi vaan mietityttämään... Ei kai maksassa ole suolia? Luulin että ne ovat verisuonia. En tosin ole varma kun ostan aina valmiiksi viipaloitua maksaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh – kirjoitin niin vauhdilla, että suolet ja suonet menivät sekaisin. Korjasin sen tekstiin. Eli ei siellä mitään suolia ole vaan suonia, joissa on sitkeä pinta.

      Anteeksi, että vastaus tulee vasta nyt, mutta kommenttisi oli mennyt roskapostiin, enkä ollut sitä sieltä huomannut. Sähköpostista näin heti kommentointisi ja siksi ehdin muuttaa tekstiä ennen kuin tänään taas löysin täältä blogin roskiksesta sinun kommentin.

      Poista
  4. Aivan mahtava resepti! Tein ohjeesi mukaan tänään enkä parempaa ole ennen tehnyt enkä syönyt. Salvia on mahtava mauste maksalle! Toin sitä Kreetalta ja olen miettinyt mihin käyttäisn, tässä se toimii. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Maksa on itsessään ihanan samettista ja hyvää - ihanaa, että onnistuit! Salvia ja maksa ovat kyllä erinomaisia yhdessä. Kiitos mukavasta palautteesta :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...