tiistai 8. lokakuuta 2013

Paprikainen lihapata – gulassi


Pitkään haudutettu paprikainen lihapata on unkarilainen klassikko, jonka nimi gulassi tulee unkarin kielen sanasta gulyás, paimen. Amerikanunkarilaisen George Langin The Cuisine of Hungary -kirjan mukaan gulassi oli alun perin paimenten tulilla keittämää kuivalihasta valmistettua gulassikeittoa tai gulassilihaa, riippuen siihen käytetyn veden määrästä. Paprika on tullut osaksi gulassia vasta 1800-luvulla, vaikka pataa onkin keitelty jo tuhat vuotta.

Gulassin perusainekset ovat liha, paprika, sipuli, paprikajauhe ja suola. Tomaattisose tai tomaatit kuuluvat myös pataan. Käytin gulassiin tällä kertaa punaisen paprikan ja siemenestä kasvattamiani vihreitä poblano-chilejä. Poblanot ovat paprikan kaltaisia, samaan Capsicum annuum -sukuun kuuluvia chilejä. Poblanot kasvavat melko isoiksi ja ovat maultaan yllättäen erittäin mietoja, vihreän paprikan kaltaisia. Itse en tulisuutta havainnut lainkaan. Katsellessani poblanoja ja niiden koukeroisia muotoja, mieleeni tuli Edward Westonin kuvaama huikea klassikkokuva vihreästä paprikasta Pepper No. 30. Ihastellessa jotain niin upeaa, alkaa nähdä kauneutta muuallakin – kauniita poblaanoja ja niiden kiehtovia kurveja. Mahtava tietämykseni valokuvan historiasta on suoraan kansalaisopiston valokuvauskurssilta ;)

Harmittaa, etten huomannut kuvata gulassiin pilkkomiani poblanoja, kun nämä viimeiset alkavat olla vähän rujoja.

Gulassi on, kuten monet muutkin pataruoat, helppoa ja ihanan täyteläisen makuista ruokaa. Sitä kannattaa haudutella kypsäksi viikonloppuna, kun on aikaa antaa ruoan valmistua hiljakseen. Gulassin kaveriksi tein sellerimuusia, joka taas valmistuu hetkessä. Sellerimuusi sopii hienosti liharuoan kanssa ja siinä on mukava juureva maku. "Äiti, tämä on tosi hyvää." sanoi tyttöseni :)



Gulassi

1 kg   naudan lapaa, ulko- tai sisäpaistia
400 g kokonaisena säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa
2        sipulia hienonnettuina
3        valkosipulia hienonnettuina
2 rkl   paprikajauhetta
4 dl    lihalientä
2        vihreää paprikaa tai 3–4 poblanoa paloiteltuina
1        punainen paprika paloiteltuna
suolaa ja mustapippuria

Kaada säilötyt tomaatit pataan ja riko niiden rakenne rikki kauhalla. Lisää joukkoon lihaliemi. Laita pataan kansi päälle ja  kuumenna liemi kiehuvaksi. Alenna lieden lämpötilaa ja anna liemen kiehua hiljakseen.

Poista lihasta kalvot ja paloittele se suupaloiksi. Ruskista lihoja useassa erässä pannulla. Kumoa ruskistetut lihat pataan. Paista sipulia kunnes se saa hieman väriä ja lisää joukkoon valkosipuli. Anna valkosipulin kuullottua ja sekoita sen jälkeen sipulit ja paprikajauhe pataan. Hauduta lihapataa pari tuntia, jotta lihat kypsyvät erityisen pehmeiksi. Lisää paloitellut paprikat ja anna padan hautua vielä tunti. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.


Sellerimuusi
2–3:lle

1 kokonainen selleri (reilu 800 g) kuorittuna ja kuutioituna
25 g voita tai öljyä
suolaa

Keitä sellerikuutioita noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Valuta vesi, surauta selleri sauvasekoittajalla muusiksi. Lisää muusiin rasva ja mausta suolalla.

sellerimuuseja:
sellerimuusi tuorejuustolla
yrttinen sellerimuusi

Eri kasviksista tehtyjä muuseja löydät täältä.


8 kommenttia:

  1. Gulassi vain on niin hyvää! Mä teen yleensä keittoversion perunoilla. Ja aina silloin kun pääsee alpeille, gulassikeitto on takuuvarma ja paras lounasvalinta rinteessä!

    VastaaPoista
  2. Todella kauniit kuvat ja herkullisen näköinen annos. :)

    VastaaPoista
  3. Alkoipas soida paprikainen pata suussa! Herkullisia kuvia!

    VastaaPoista
  4. Ihanan herkullisen näkösiä reseptejä sinulla! Rupesin siis lukijaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Bettina ja tervetuloa 96. lukijaksi :)

      Piipahdin sinun blogissasi ja löysin sieltä muun muassa mitä ihanampia leivonnaisia!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...