tiistai 4. helmikuuta 2014

Helppo mantelinäkkäri



Mantelinäkkäri maistuu todella hyvältä ja leipoessa keittiöön levittyy huikean hyvä, paahteinen tuoksu. Lisäksi näkkäri on erittäin helppo leipoa.

Näkkileivän kehittäminen lähti siitä, että halusin keksejä tai näkkäriä murskattavaksi huomisiin Runebergintorttuihin. Minulla ei ollut pipareita joulusta jäljellä, enkä jaksanut alkaa niitä leipomaan. Halusin helpon taikinan, jonka kanssa ei joudu paljoa puuhastelemaan. Muunsin mantelisen siemennäkkärin reseptin mantelinäkkäriksi ja lisäsin tilkan öljyä taikinaan. Vau – homma toimi yli odotusten! Näkkäri sopii Runebergintorttujen lisäksi nautittavaksi vaikkapa voisipaisulla ja juustosiivulla höystettynä. Niin ja jos mantelinäkkileipää käyttää niihin huomisiin torttuihin, kannattaa torttutaikina maustaa lisäksi piparkakkumausteella ;)

Käytän mantelijauhetta melkoisesti, joten ostan sitä aina isommissa pakkauksissa. Ruokakaupoissakin mantelijauhetta löytyy pienistä paketeista isompiin, ainakin 800 gramman pusseihin. Isommat pussit ovat yleensä kilohinnalta edullisimpia. Tässä reseptissä käytetään 5 dl mantelijauhetta, joka on suunnilleen 300 grammaa. Näkkileipää voi tehdä kaksinkertaisen annoksen, jolloin pellit voi paistaa kiertoilmauunissa samanaikaisesti 160 asteessa samat 55 minuuttia kuin yhtä pellillistä paistaessa.


Mantelinäkkäri

5 dl    mantelijauhetta
1 rkl   psylliumia
0,5 tl  suolaa
2,5 dl vettä
2 rkl   öljyä

halutessasi pinnalle:
seesamin- tai unikonsiemeniä

Sekoita kulhossa mantelijauhe, psyllium ja suola. Mittaa öljy veden joukkoon ja kaada vesi-öljyseos jauhoihin. Sekoita taikina lusikalla tasaiseksi. Anna taikinan turvota 10 minuuttia.

Kumoa taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Taputtele taikina kylmään veteen kosteutetuilla käsillä pellin kokoiseksi ohueksi levyksi. Paista taikinalevyä 175 asteisessa uunissa ensin 10 minuuttia. Ota pelti uunista ja leikkaa taikinalevy pizzaleikkurilla noin 20 palaan. Nosta pelti uudelleen uuniin ja paista vielä noin 45 minuutin ajan. Paistoaika on siis yhteensä noin 55 minuuttia. Jos uunisi paistaa hieman epätasaisesti, kuten omani, voit kääntää peltiä toisin päin puolessa välissä paistoaikaa. Paista näkkileipään kaunis kullanruskea väri, mutta varo polttamasta sitä.

Anna näkkärin jäähtyä ja kuivua loppuun leivinpaperin päällä. Irrottele jäähtynyt näkkäri palasiksi.

*****

Muita näkkärireseptejäni:
klassikkojen klassikko siemennäkkäri
kaksi nokkosnäkkäriä
mantelinen siemennäkkäri

20 kommenttia:

  1. Ihanan näköiset näkkärit ja olet saanut laitettua ne niin tasaisiksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiros Jael :)

      Näkkäri tasoittuu uunissa, kunhan sen on taputellut ohueksi ennen uuniin laittoa. Helppoa kuin mikä!

      Poista
  2. Minäkin olen ihastunut mantelijauheeseen. Taas yksi "pakollinen" aines keittiössäni :D
    Nämä mantelinäkkärit, kaikessa yksinkertaisuudessaan, kuulostavat juuri siltä, että tehtävä on. Makeakin versio voisi toimia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut varma onnistuvatko näkkärit, kun olivat niin yksinkertaisia. Kyllä tuli hyvä mieli, kun näin helppo on myös todella hyvää :D

      Poista
  3. Kiva kun nämä näkyy naamakirjassa!!
    Taidan heti mennä ja leipasta tätä!!
    Auringon paistetta toivotellen
    Suvianne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, olet löytänyt Hiidenuhman keittiön myös sieltä :D

      Aurinkoa odotellessa ja sitä teillekin toivotellen :)

      Poista
  4. Resepti tallennettu...kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Minäkin keräilen mieleisiäni reseptejä talteen, vielä kun ehtisi niitä kaikkia kokeilemaan ;)

      Poista
    2. Onneksi ehdin kokeilla...olivat meinaan hyviä. Tulee tehtyä toistekin :)

      Poista
    3. Resepti on niin simppeli ja hyvä, että tämä on jo nyt kehkeytynyt klassikoksi ;)

      Poista
  5. Kivan näkkärireseptin olet kyllä kehitellyt. :) Meikäläisenkin näkkäri/keksipurkki alkaa kolista jo tyhjyyttään, pitäisiköhän pistää pellillinen heti paistoon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :)

      Meillä nämä itse tehdyt näkkärit menevät aina kuin kuumille kiville ja purkkien pohjat ammottavat helposti tyhjyyttään ;)

      Poista
  6. Kiitos reseptistä! Oli jälleen niin hyvää! Reseptisi kyllä sopivat meidän perheen makunystyröille :) Jätin paiston hieman kesken, saatiin illalla pehmoista leipää ja aamulla näkkäriä, kun jätin jäljelle jääneet palat kuivaamaan pellille :)
    t. Helena
    ps. odottelen lisää hauki-reseptejä, kerrankin olen saanut jotain hyvää aikaiseksi ko. kalasta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Helena :)

      Hyvä ideä tuo tuoreeltaan lämpimät leipäset ja sitten kuivumisen jäkeen näkkäri! Nam!

      Ihanaa, että laitoit reseptitoiveen haesta! Haukeakin teen varmasti jossain vaiheessa jälleen, mutta huomenna postaan kalareseptin turskasta. Resepti voi toteuttaa myös hauesta ;)

      Poista
  7. Oi, maistuvan kuuloinen resepti! Näkkileivän himo iski ;)

    VastaaPoista
  8. Ihanan simppeli ohje. Tallensin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Minunkin pitää tehdä jälleen näitä. Olen viime aikoina tehnyt niin usein mantelinen näkkäri - reseptillä, että tästä saa ripauksen vaihtelua. Hyviä ovat molemmat!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...