torstai 20. marraskuuta 2014

Avokadoranskalaiset ja Cobbin salaatti meksikolaisittain


Avokadoranskalaiset ja meksikolaistyyliin tehty Cobbin salaatti luovat iloisen juhlan tuntua. Ne voidaan herkutella pahvilautaselta katuruokatyyliin tai hienostuneemmin erikseen ranskalaiset omasta kulhosta ja salaatti isolta salaattilautaselta itse annostellen. Pikkujoulujen noutopöydän herkkuina toimivat varmasti.

Pääsin mukaan Sinebrychoffin katuruokakampanjaan. Kerrankin kampanja, josta miehenikin innostui oikein kunnolla, lieneekö meksikolainen ruoka innottajana vai rento katuruokameininki. Olin pitkään kahden vaiheilla, tekisinkö perinteistä amerikkalaista Cobbin salaattia vai samaa salaattia meksikolaisittain. Kumpikin vaihtoehto sopi Sinebrychoffin kampanjaan erinomaisesti – Budweiser sopii amerikkalaisen, Corona meksikolaisen salaatin kera. Avokadoranskalaiset tekivät päätöksen puolestani, sillä niiden kanssa sopii erityisen hyvin meksikolaistyyppinen, tomaattisalsan kaltainen dippi. Sen verran hauraita avokadoranskalaiset ovat, että kepeä dippi toimii varmimmin.

Korianteri-limevinegretti viimeistelee salaatin
Cobbin salaatti on amerikkalaisten herkkulaari, johon on laitettu kaikki parhaat täytteet, siis ihan kaikki. Siksi siinä on kaikkea mahdollista. Meksikolaiseen Cobbin salaattiin juustoksi valikoitui maukas cheddar, tuore avokado muuntui avokadoranskalaisksi ja uusia makuja salaattiin antavat paprika ja mustat pavut. Edullisinta on valmistaa mustat pavut itse liottamalla niitä ensin yön yli ja keittämällä ne kypsiksi, mutta helpommalla pääsee jos käyttää kaupan valmiita mustia papuja pahvipurkeista ja tölkeistä. Laitoin illalla 2 dl papuja likoamaan kylmään veteen. Aamulla papuja oli jo 5 dl. Keittämisen jälkeen papuja oli hieman yli 5 dl ja ne painoivat lähes 400 g. Jos ei heti käytä ylijääviä papuja, kannattaa ne pakastaa sopivina annoksina. Meksikolaiseen ruokaan yhdistän aina tuoreen korianterin ja limen. Niistä tein salaatille kastikkeen, korianteri-limevinegretin.

Avokadoranskalaisiin saadan rapsakka panerointi, kun ne pyöräytetään jauho-mausteseoksessa, kananmunassa ja lopuksi vielä parmesaani-korppujauhoissa. Jos haluat paneroinnista hieman kepeämmän, jätä jauhot kokonaan pois ja lisää mausteet parmesaani-korppujauhoseokseen. Tällöin avokadon lohkot kostutetaan kananmunassa ja sen jälkeen maustetussa parmesaani-korppujauhoissa. Kaikkein yksinkertaisin panerointi syntyy ilman munaa ja korppujauhoja, pelkällä maustetulla jauhoilla. Jos haluat välttää vain kananmunaa paneroinnissa, voit käyttää sen sijaan olutta tai piimää. Variaatioita löytyy vaikka kuinka paljon.

Tomaattidipin maut sopivat ihanasti avokadoranskalaisten kanssa ja avokadon samettisuus antaa kivan vastakkaisuuden tomaatin kirpakkuuden kanssa. Tomaattidippi on ripauksen rosoista, koska tomaatteihin on jätetty kuoret. Mielestäni dipin hivenen karkea rakenne sopii siihen hyvin. Dipistä voi myös tehdä pehmeän kalttaamalla tomaatit ennen dipin hienontamista. Dipin maut ovat valmiiksi herkullisia, mutta siihen voi lisätä hienonnetun valkosipulin kynnen, mikäli siihen kaipaa lisää ytyä. Älkää kertoko kenellekään, mutta minä voin syödä tätä tomaattidippiä lusikalla sellaisenaan, niin hyvää se minusta on.

Cobbin salaatti meksikolaisittain nautitaan viileän meksikolaisen oluen, Coronan kera. Coronan pullosuuhun sujautetaan limelohko ja olut juodaan suoraan pullosta. Lisätietoja oluen ja ruuan yhdistämisestä: Sinebrychoffin Olut ja ruoka-sivuilta sekä House of Beer Olut ja Ruoka -sivuilta. Löydät myös Facebookista reseptejä ja voit tilata sieltä Olut ja ruoka -kirjasen.

JK. Lapseni kysyivät seuraavana päivä, että jäikö vielä niitä avokadoranskalaisia, kun ne olivat niin hyviä. Ei jäänyt. Entä sitä salaattia? Ei sitäkään. Pitää tehdä pian uudelleen!


Avokadoranskalaiset


2        avokadoa

panerointiin
2        kananmunaa
1 dl    korppujauhoja tai perunakuitujauhetta*
1 dl    parmesaania raastettuna
0,5 dl manteli- tai muuta hienoa jauhoa
0,5 tl  savupaprika- tai paprikajauhetta
0,5 tl  juustokuminaa
0,5tl   suolaa
ripaus cayennepippuria (vähemmän kuin 1 ml)

friteeraamiseen
noin 3 dl miedon makuista öljyä esimerkiksi rypsiöljyä

Mittaa ja sekoita syvälle lautaselle mantelijauhoihin savupaprika, juustokumina, suola ja cayennepippuri. Riko kananmunat, kumoa ne toiselle lautaselle ja sekoita niiden rakenne rikki. Mittaa ja sekoita kolmannelle lautaselle korppujauhot ja parmesaani.

Halkaise avokadot, poista niistä kivet ja varovasti kuori. Voit käyttää ruokalusikkaa apuna. Jaa avokadon puolikkaat neljään lohkoon. Pyörittele avokadolohkot ensin jauho-mausteseoksessa, seuraavaksi kananmunassa ja lopuksi korppujauho-parmesaanirouheessa.

Öljyä ei tarvita koko kattilallista, riittää kun sitä on noin 3–4 senttimetrin verran pohjasta mitattuna. Kuumenna öljy kattilassa noin 180 asteiseksi. Varaa kattilan kansi lähelle, mikäli öljy sattuisi syttymään. Voit tarkistaa kuumuuden laittamalla palan leipää paistumaan kuumaan öljyyn, kun leivänpala ruskistuu minuutissa, on öljyn lämpötila sopiva. Kun öljy on kuumentunut, laita muutama lohko paneroituja avokadoja öljyyn paistumaan. Anna avokadojen alapintojen kypsyä kullanruskeiksi noin 2–3 minuutin ajan. Käännä avokadot reikäkauhalla ja paista niiden toiset puolet kauniin kullanruskeiksi. Nosta kypsät avokadot reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Paista loput avokadolohkot samaan tapaan. Laita avokadot tarjolle omaan kulhoon tai erikseen annoksiin. Tarjoa tomaattidipin kera.

*gluteeniton vaihtoehto

Tomaattidippi


3 tomaattia karkeasti paloiteltuina
0,5 sipulia karkeasti silputtuna
2 rkl korianteria siputtuna
1–2 tl hienonnettua vihreää chiliä
0,25 tl suolaa
mustapippuria

Paloittele kasvikset ja kumoa ne kulhoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Surauta kasvikset hienoksi sauvasekoittimella tai talouskoneen leikkuuterällä. Tarkista maku. Koska tomaateista tulee dippiin paljon nestettä, valuta dippikastiketta tiheän siivilän läpi pieni hetki. Ota maukas liemi talteen ja tarvittaessa ohenna dippiä liemellä. Tarjoa tomaattidippiä avokadoranskalaisten kera.


Cobbin salaatti meksikolaisittain

4:lle

2–3    salaatinkerää (esimerkiksi romainea, punaista salanovaa ja rucolaa) silputtuna
2        broilerin rintafilettä
140 g pekonia
2 dl    mustapapuja
100 g cheddar-juustoa kuutioina
200 g kirsikkatomaatteja halkaistuina
1        punainen paprika paloiteltuna
1        kevätsipuli silputtuna

mausteseos broilerille 1 rkl tacomaustetta tai:
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
0,5 tl vahvaa chilijauhetta
1 ml cayennepippuria
lisäksi suolaa ja mustapippuria

koristeluun
korianteria tai lehtipersiljaa
limen lohkoja

Paista pekoni ja laita se sen jälkeen talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräisen rasvan pois. Silppua pekoni.

Jollet käytä valmista mausteseosta broilerille, tee oma mausteseos sekoittamalla savupaprika, juustokumina, chilijauhe ja cayennepippuri keskenään. Paista broilerin rintafileet kypsiksi. Mausta fileet tacomausteella, suolalla ja pippurilla. Leikkaa fileet siivuiksi. Broileri voidaan tarjota salaatissa lämpimänä tai jääkaappikylmänä.

Kokoa salaatti valmiiksi annoksiksi tai tee siitä iso salaattilautanen. Sekoita salaatit lautasen pohjalle. Lado loput täytteet salaatin päälle omina alueina. Koristele salaatti korianterilla ja limelohkoilla. Tarjoa korianteri-limevinegretin kera.

Korianteri-limevinegretti


1 dl      oliiviöljyä
0,75     limen mehua (voit tarvita noin 0,25 dl lisää)
1 dl      korianteria vähän silputtuna
suolaa ja mustapippuria

Mittaa kaikki ainekset pieneen purkkiin ja surauta ne sauvasekoittajalla sekaisin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hyvin vähän kerrallaan limen mehua.



*****


Yhteistyössä Sinebrychoff





13 kommenttia:

  1. Oi että, kuvia katsoessa ensimmäinen välittömästi mieleen tuleva asia; NÄLKÄ! Tätä on pakko päästä kokeilemaan itsekin! :) Avokadoranskalaisia tein itsekin muutamaan otteeseen joskus pari vuotta sitten, mutta ne ovat vallan päässeet unohtumaan. Siitäkin huolimatta, että olivat kyllä hyviä. Kiitos taas epäilemättä aivan ihanasta reseptistä, en malta odottaa, että pääsen tätä meilläkin kokkailemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi Sydänmuruja Keittiössä! Minun suurin haasteeni kuvia otettaessa oli nälkäinen perhe, joka pyrki koko ajan napsimaan kaikkea mahdollista avokadoranskalaisista salaatin täytteisiin.

      Olen aina tykännyt Cobbin salaatista ja nyt tämä meksikolainen versio on täydellisesti minun ja perheeni makuun.

      Kokkailuiloa sinulle!

      Poista
  2. Avokadoranut, voi päivää! Ihan loistavaa!

    VastaaPoista
  3. Olenkin odotellut avokadojen kypsymistä että pääsen tekemään avokadoranskiksia.Tosi hyviltä näyttävät ja nyt ovat avokadotkin täällä kypsiä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Avokadoranskiksista tuli meilläkin hittituote. Teillä on mahtavaa, kun saatte lähellä tuotettuja avokadoja. Avokadoranskiksissa kanattaa kiinnittää huomiota siihen, että avokadot ovat sopivan kypsiä, eikä ollenkaan ylikypsiä. Ylikypsinä ne eivät pysy koossa.

      Poista
  4. Siis avokaadoranskikset! Mikä mahtava idea! Me ollaan saatu juuri lapset koukutettua täysin avokaadon lumoihin, joten näitä on kyllä tehtävä, ai luoja kuolaan jo nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina tykännyt avokadoista todella paljon. Avokadoranskalaisten idea ei ole oma, mutta olen parastanut sen tänne blogiini amerikkalaisilta reseptisivuilta. En osaa sanoa tarkemmin lähdettä, sillä reseptejä oli huikean paljon, enkä seurannut suoraan mitään reseptiä. Nappasin vain jujun mukaani.

      Poista
  5. Vau, avokadoranskikset kuullostavat mahtavilta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin lisää avokadoja viikonlopuksi, jotta voidaan taas herkutella avokadoranskiksilla!

      Poista
  6. Nämä avokadoranskikset kuulostaa ja näyttää vähän liiankin hyvältä! Näitä täytyy ehdottomasti testata. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...