keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Vegaanin keittiössä: paahdettu porkkana-tahinikeitto, keittokirja-arvostelu


 Vegaanin keittiössä, Parempaa arkiruokaa kasviksilla on Chocochili-blogin bloggaajalta Elina Innaselta marraskuussa ilmestynyt erinomainen kasvisruokakeittokirja. Sain keittokirjan arvosteltavaksi ja päädyin lopulta kokeilemaan paahdettua porkkana-tahinikeittoa.

Silmäillessäni keittokirjaa tutustun aina sen kanteen, sisällysluetteloon ja selaisen umpimähkään reseptejä. Tämän jälkeen luen koko keittokirjan läpi. Vegaanin keittiössä on erittäin kauniisti kuvitettu, lämminhenkinen ja monipuolinen kasviskeittokirja. Se on täynnä herkullisia reseptejä, ohjeita ja vinkkejä. Tuhti tietopaketti. Meidän perheen lihansyöjille keittokirjasta löytyy runsaasti vaihtelua arjen vakioruokiin. Seuraavaksi kokeilen kikherne-pinaatticurrya, sillä rakastan pinaattia ja kikherneitä. Soijasuikaleruokia sitten sen jälkeen. Keittokirjasta löytyy minulle valtavasti uudenlaisia reseptejä ja ideoita tehdä ruokaa.


Suosittelen Vegaanin keittiössä -keittokirjaa niille, jotka haluavat oppia tekemään arkeen sopivaa, maistuvaa ja monipuolista kasvisruokaa, myös meille sekasyöjille. Itselleni tuo iloa lisäksi se, että kirjan avulla voin myös helposti tehdä ruokaa, jota voin tarjota myös vegaaneille ystävilleni. En tiedä teidän muiden kokemuksista, mutta olen joskus pähkäillyt tolkuttoman pitkään, mitä ihmettä voin laittaa ruoaksi vegaanille vieraalle vihersalaatin sijaan. Tämän keittokirjan ansiosta löydän helposti hyvän tarjottavan meidän perheelle sekä vegaaneille ystäville. Loistojuttu! Keittokirjan voi tilata netin kautta tai ostaa vaikka joululahjaksi kirjakaupoista.


Paahdettu porkkana-tahinikeitto on aivan ihanan makuista ja tuoksut ovat huikeat läpi ruoanlaiton. Maistelin mausteöljyyn sekoitettuja raakoja porkkananpalasia ja ne maistuivat niin ihanilta, että aion tehdä porkkanaraastesalaattia, johon lisään vain tämän ihanan mausteöljyn. Yksinkertaisen hyvää! Paahdettuna porkkanat maistuivat jälleen herkullisilta. Niistäkin saa sellaisenaan oivan lämpimän kasvislisän aterialle. Keiton muutkin ainekset ovat herkkujani, joten arvasin keiton onnistuvan. Laitoin reseptiin omina lisäyksinä kanelin ja inkiväärin, joita voi lisätä halutessaan jouluista makua keittoon. Keitosta tulee todella sakeaa, minun makuuni sopivaa. Jos pidät ohuemmasta keitosta, lisäät siihen kasvislientä tai vettä.


Paahdettu porkkana-tahinikeitto

Paahdetut porkkanat

1 kg   porkkanoita parin sentin kuutioina

mausteöljy
0,5 dl öljyä
2 tl     juustokuminaa
1 tl     suolaa
mustapippuria

Muut ainekset

2 dl punaisia linssejä
2     sipulia silputtuina
2     valkosipulinkynttä hienonnettuna
(1 rkl inkivääriä raastettuna)
1 rkl öljyä
1 tl  korianterinsiemeniä morttelissa murskattuina
1 tl   paprikajauhetta
(1 tl  kanelia tai piparkakkumaustetta)
7 dl  kasvislientä, tarvittaessa enemmän
4 rkl tahinia
0,5 dl sitruunan mehua
suolaa

koristeluun
tahinia
rucolaa

Porkkanoiden paahtaminen
Sekoita öljyyn kulhossa juustokumina, suola ja rouhi joukkoon mustapippuria. Lisää porkkanapalat joukkoon. Kääntele porkkanoita, kunnes mausteöljy on sekoittunut kaikkiin porkkanapaloihin. Levitä porkkanat uunipellille ja paahda 225 asteessa reilu 15 minuutin ajan, kunnes porkkanat ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä.

Porkkanoiden ollessa uunissa, huuhtele linssit ja keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Kun linssit ovat kypsiä, kaada vesi pois.

Kuumenna öljy kattilassa ja paahda kevyesti korianteria ja paprikajauhetta (sekä kanelia). Lisää joukkoon sipuli ja kuullota se. Lisää vielä valkosipuli (ja inkivääri) ja kääntele ne sipulin joukkoon. Lisää lopuksi kasvisliemi, linssit ja porkkanat.

Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon tahini. Soseuta keitto sauvasekoittajalla. Jos liian sakeaa, lisää hieman kasvislientä tai vettä. Mausta sitruunamehulla. Tarkista maku. Kiehauta keitto kuumaksi ja annostele lautasille. Koristele valmiit annokset tahinilla ja rucolalla. Tahinin voi jättää vielä pöytämausteeksi.

4 kommenttia:

  1. Kuinkas sattuikaan, ostin juuri tahinia! Nyt löytyi sille lisää käyttöä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Tahini sopii keittoon erinomaisesti. Itse lisäilin sitä keittoa syödessäni, koska se sopi porkkanan kanssa niin hyvin yhteen.

      Poista
  2. Kiitos kirja-arviosta! Toivottavasti opuksesta löytyy vielä paljon uusia suosikkeja kasvisruokapäivien varalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että kirjoitit tämän kirjan. Kuten yllä mainitsenkin, siinä on niin paljon tietoa kasvisten käytöstä, että minulla kirja toimii tietokirjana.

      Kirjasta löytyy valtavasti ihania kasvisruokia kokeiltavaksi. Arvaa vaan, miten paljon mietin todella monen reseptin välillä, minkä valitsisi ensimmäisenä kokeiltavaksi. Ihan varmasti löytyy uusia suosikkeja kasvisruokapäiviin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...