maanantai 30. marraskuuta 2015

Joulun suklainen raakakakku

 Kaupallinen yhteistyö: KWV Classic collection -viinit & Blogirinki

Hurmaavan hyvässä suklaisessa raakakakussa maistuu joulu: kuivahedelmiä, pähkinöitä ja piparkakun mausteita. Suklainen raakakakku on ihanaa ja varsin tuhtia. Siitä ei tarvitse ottaa valtaisaa siivua, sillä se on tiivistä ja täyteläistä. Suklaista raakakakkua voi valmistaa hyvissä ajoin ennen joulua, sillä sen voi halutessaan pakastaa. Jääkaapissakin se säilyy 4–5 päivää.


Puolen vuoden yhteistyöprojekti KWV Classic Collectionin viinien parissa on nyt tullut päätökseen. Ja vielä millaiseen: aivan mahtava jälkiruokaviini KWV Classic Collectionin  Cape Tawny. Vau! Yhdessä Hannan soppa -blogin kanssa olemme kehitelleet reseptejä kuudelle KWV Classic Collection viinille ja nauttineet hyvistä viineistä.

Cape Tawny tuoksuu on appelsiinille, kuivatuille hedelmille ja pähkinöille – samoille herkuille, joita raakakaussakin on. Maku on runsas ja jouluinen, siitä löytyy hedelmäisyyttä, suklaisuutta ja pähkinäisyyttä. Jälkimaku on tasapainoinen, pitkä ja makea. Viini sopii sellaisenaan nautiskeluun sekä jälkiruokien ja juustojen kera. Cape Tawny kypsytetään 8-10 vuoden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. Cape Tawnylla on kestävän kehityksen sertifikaatti. KWV:n liikeideaan on kirjattu tavoite olla yhteiskuntavastuullinen ja heikommassa asemassa olevia yhteisöjä avustava yritys. KWV perustettiin vuonna 1918 Etelä-Afrikan viinintuottajien yhteenliittymänä. Viinitehdas sijaitsee kauniin Paarl-alueen sydämessä ja on maailman suurimpia.

Leivoin jouluisan jälkiruoan kaveriksi kerrassaan ihanalle, makealle jälkiruokaviinille KWV Classic Collectionin Cape Tawnylle. Kuten saattaa huomata, minulta loppuu jo tässä vaiheessa adjektiivit, sillä rakastuin molempiin:  jouluiseen raakakakkuun ja viiniin. Ne ovat sellaisia, joita on niin mukava nauttia vähäsen ja tulee aivan autuas olo. Maut sopivat myös täydellisesti yhteen. Aikuiseen hemmotteluun ehdottomasti molempia.



Ohje saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta koitin helpottaa kakun valmistamista jakamalla erillisiin vaiheisiin. Kunkin vaiheen kohdalla mainiten juuri ne ainekset, joita silloin tarvitset. Jotta reseptistä ja sen sisällöstä saisi jotain tolkkua, kirjoitin kakkureseptin jälkeen ostoslistan, jossa on kaikki tarvittavat ainekset koottu sen mukaisesti ryhmiin, miten niitä voi kaupassa etsiä. Kaikki kakun ainekset on saatavilla, pois lukien viini, ainakin isommissa marketeissa, ei tarvitse erikseen lähteä luontaistuotekauppoihin.

Suklainen raakakakku


2      appelsiinin mehu (noin 1,5 dl)
1 dl kuivattuja luumuja
6     kuivattua taatelia (poista niiden kivet)
4     kuivattua viikunaa karkeasti paloiteltuna
0,5 dl KWV Classic Collection Cape Tawnya tai appelsiinin mehua

1. Laita luumut, taatelit ja viikuna likoamaan hetkeksi appelsiinin mehuun. Lorauta mukaan viini. Nämä tullaan hienontamaan myöhemmin.

3     appelsiinin mehu (noin 2,5 dl)
2 dl kookoshiutaleita
1 dl hasselpähkinöitä karkeasti rouhittuna
1 dl sultanarusinoita karkeasti rouhittuna
1 dl kurpitsansiemeniä karkeasti rouhittuna

2. Mittaa toiseen kulhoon appelsiinimehun joukkoon hetkeksi likoamaan kookoshiutaleet, rouhitut hasselpähkinät, sultanarusinat ja kurpitsansiemenet. Tarkoituksena on jättää nämä karkeiksi sattumoiksi kakkuun.

3. Vuoraa halkaisijaltaan 20–30 cm irtopohjavuoan pohja ja reunat leivinpaperilla.

5 dl    saksanpähkinöitä (noin 200 g)
1,5 dl kurpitsansiemeniä
0,75 dl pellavansiemeniä

4. Mittaa saksanpähkinät, kurpitsansiemenet ja pellavansiemenet monitoimikoneen kulhoon ja rouhi ne leikkuuterällä melko hienoksi rouheeksi.

1 dl    raakakaakaojauhetta
2 tl     kanelia
2 tl     muskottipähkinää
2 tl     kardemummaa
2 tl     inkivääriä, voi vaihtaa 1 tl tuoreeseen inkivääriin
1 tl     neilikkaa
(mausteet voi vaihtaa 3 rkl piparkakkumausteeseen)

5. Sekoita mausteet pähkinä-siemenrouheeseen. Kumoa rouhe toiseen kulhoon hetkeksi. Monitoimikoneen kulhoa ei tarvitse pestä, sillä kaikki ainekset tullaan lopuksi yhdistämään.

0,75 dl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä
1 tl     psyllium (ei välttämätön)

6. Kaada luumut, taatelit ja viikunat liemineen sekä kookosöljy monitoimikoneen kulhoon. Hienonna hedelmät leikkuuterällä hienoksi jättäen niihin jonkin verran rouheisuutta. Sekoita ripeästi joukkoon psyllium.

7. Sekoita hedelmämassaan ensin pähkinä-siemenrouhe ja lopuksi hyvin kevyesti sekoittaen kookoshiutaleet, hasselpähkinät, sultanarusinat ja kurpitsansiemenet liemineen. Taikina on valmis!

8. Nostele taikina lusikalla leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoittele sen pinta käsin taputtelemalla.

9. Laita kakku kuivuriin tai tavalliseen uuniin. Säädä uunin lämpötila sen alimpaan mahdolliseen, yleensä 50 asteeseen. Laita puukauha tai muu esine uuniluukun väliin, jotta kosteus pääsee pois ja lämpötila ei ihan nousisi 50 asteeseen. Raakaruokia kuivatetaan enintään 46 asteessa. Kuivata kakkua 8–12 tuntia. Anna kakun hieman jäähtyä ja laita se jääkaappiin viilentymään vähintään tunniksi.

Jos sinulla on kiire, voi kakkua tarjota ilman kuivattamista.

pinnalle:
suklaakuorrute (ohje alla)

koristeluun:
kookoshiutaleita tai -lastuja

10. Laita taatelit likoamaan 0,5 dl kylmää vettä vähintään neljä tuntia ennen suklaakuorrutteeen valmistamista, säästä liotusvesi kuorrutetta varten. Sekoita kuorrute ja tarkista sen maku (ohje alla). Levitä se kakun pintaan ja sivuille. Koristele kakku kookoshiutaleilla tai -lastuilla.

Kakku säilytetään jääkaapissa ja sen voi myös pakastaa.

Suklaakuorrute

1 dl    kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä
0,5 dl raakakaakaojauhetta
6        taatelia (poista niiden kivet)
0,5 dl kylmää vettä
1 tl     vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Laita taatelit likoamaan 0,5 dl kylmää vettä vähintään neljä tuntia ennen suklaakuorrutteen valmistamista, säästä liotusvesi kuorrutetta varten.

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Levitä kuorrute heti kakun pintaan.


Suklaista raakakakkua ja sen kuorrutetta varten tarvitset:

(Ostoslista)

hedelmät ja kuivaheldemät
5–6 appelsiinia
1 dl kuivattuja luumuja
12   kuivattua, pehmeää taatelia
4     kuivattua viikunaa
1 dl sultanarusinoita (tai tavallisia rusinoita)

pähkinät ja siemenet
1 dl    hasselpähkinöitä
5 dl    saksanpähkinöitä (noin 200 g)
2,5 dl kurpitsansiemeniä
0,75 dl pellavansiemeniä

luontaistuotteet*
1,5 dl   raakakaakaojauhetta
1,75 dl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä (löytyy toisinaan öljyjen joukossa)

mausteet ja muut
2 dl kookoshiutaleita (jos koristelet hiutaleilla, tarvitset yhteensä 2,5 dl)
2 tl     kanelia
2 tl     muskottipähkinää
2 tl     kardemummaa
2 tl     inkivääriä, voi vaihtaa 1 tl tuoreeseen inkivääriin
1 tl     neilikkaa
(mausteet voi vaihtaa 3 rkl piparkakkumausteeseen)
1 tl     psyllium (ei välttämätön)**
0,5 tl  vaniljajauhetta
0,5 dl  KWV Classic Collection Cape Tawnya (voi vaihtaa appelsiinimehuun)

*Nämä tuotteet sijaitsevat kaupoissa yleensä luontaistuotehyllyissä.
**Psyllium ei ole mauste vaan turpoamisensa ansiosta se kiinteyttää leivonnaisia. Sitä myydään mausteiden lähellä, yleensä leivinjauheen lähistöllä.



Huikean ihanaa joulun odotusta!



*****



Yhteistyössä KWV Classic Collection -viinit






Postausta saa mielellään kommentoida, mutta Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti alkoholiin liittyvät kommentit poistetaan.



4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Resepti kehittyi sitä mukaan, kun maistelin taikinaa ;)

      Poista
    2. Onpa herkullisen näköinen kakku Paula! Voisin poiketa vaikka kahville ;) Nam!

      http://antipastaa.blogspot.fi/

      Poista
    3. Kiitos Anna! Kakku on jo syöty, mutta voit silti tulla kahvittelemaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...