perjantai 18. maaliskuuta 2016

Salsapossu meksikolaisittain


Salsakastikkeen peitossa kypsyneet porsaan ulkofileepihvit maistuivat erityisen hyvin perheelleni. Meksikolainen ruoka on meidän perheessä takuuvarma menestys ja maittaa aina. Niin tälläkin kertaa. Meillä tykätään syödä guacamolea, ranskankermaa ja cheddarjuutsoa meksikolaisen ruoan kanssa, mutta lisukkeet kannattaa valita oman maun mukaan. Salsapossu ei oikeastaan kaipaa muuta kuin (kukkakaali)riisiä seurakseen.

Possun ulkofileisiin paistetaan pannulla kaunis väri. Tämän jälkeen fileet saavat hautua uunissa salsakastikkeeseen peitettyinä, kunnes ne ovat ihanan kypsiä. Mahdottoman helppoa ja hyvää. Itse tehty salsa tai tacokastike on helppo valmistaa. Samaista salsaa voi käyttää dippinä tai tacokastikkeena meksikolaisen ruoan seuraksi, kunhan keittää sitä kokoon sopivan kiinteäksi. Olen aikaisemmin tehnyt salsapossua vastaavaa punastunutta possua eli tomaattipossua, jolloin jätin ulkofileen kokonaiseksi ja kastike oli vieläkin yksinkertaisempi kuin nyt keittämäni salsa.

Salsaa maustamaan olen sekoittanut itse tekemääni tacomaustetta, jonka ohjeen olen liittänyt salsapossun reseptin jatkoksi. Tacomauste on erittäin monikäyttöinen meksikolainen yleismauste, jota itse käytän paljon. Edellä olevasta linkistä pääsee tutustumaan mihin kaikkeen olen maustetta käyttänyt blogin resepteissä.

Onko meksikolainen ruoka sinun suosikkejasi? Entä oletko jo suunnitellut pääsiäisen menuuta? Postaan seuraavaksi 10 ideaa pääsiäisruoaksi, josta voi poimia reseptejä tai ajatuksia juhlapyhäksi.

Salsapossu


600–800 g porsaan ulkofilettä
suolaa ja mustapippuria

Helppo salsa (tacokastike):

400 g kokonaisena säilöttyjä kirsikkatomaatteja tai tomaattimurskaa
1        punainen paprika paloiteltuna
(1       vihreä paprika paloiteltuna)
1        sipuli hienonnettuna
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
1–2 tl tacomaustetta (ohje alla)
suolaa ja mustapippuria

koristeluun:
korianteria silputtuna

Tee ensin salsa. Kuullota pannulla sipulia minuutin ajan. Lisää joukkoon paprika, valkosipuli ja tacomauste. Kääntele kasviksia pannulla pienen hetken, mutta varo polttamasta valkosipulia. Kaada säilötyt kirsikkatomaatit liemineen kattilaan. Voit huuhtaista tomaattipurkin desilitralla kylmää vettä ja kaataa tämä liemi myös kattilaan. Kumoa kasvikset tomaattien joukkoon. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Anna salsan poreilla, kunnes olet paistanut kaikki pihvit.

Jos käytät kokonaista ulkofilettä, leikkaa se pihveiksi. Rasvareunaa ei tarvitse poistaa, sillä se antaa pihveille mehevyyttä. Leikkaa sen sijaan rasvareuna poikki muutaman sentin välein, jottei se kiristä pihvejä niitä paistaessa. Paista pihveihin nopeasti nätti paistopinta ja lado ne uunivuokaan. Mausta pihvit kevyesti suolalla ja pippurilla. Kaada salsa pihvien päälle.

Hauduta salsapossua 200 asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Koristele korianterisilpulla.


Tacomauste


3 rkl chilijauhetta tai 1,5 rkl tulista chilijauhetta
3 rkl juustokuminaa
2 rkl savustettua paprikajauhetta tai paprikajauhetta
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua meiramia
2 tl   cayennepippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita mausteseos ilmatiiviiseen purkkiin ja säilytä auringolta suojattuna.

Käytä pintamausteena lihalle, kanalle, kalalle tai kasviksille. Käytössä tarvitsest noin 1 tl /100 g jauhettua lihaa. Kastikkeisiin maun mukaan.

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa, itse tehtyä salsaa ja mausteseosta!! Tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja!

      Itse tehtynä salsa on tuoreen raikasta eikä siinä ole mitään turhia säilöntäaineita. Mausteseos on myös huippuhyvä - meidän perhe on jo niin tottunut siihen, että ovat ihmeissään mikäli se on loppu.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...