keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Tillipestolla kuorrutettu hauki



Tillipestolla kuorrutettu hauki on järisyttävän hyvää ja uskomattoman nopea valmistaa. Hauesta saa salonkikelpoista fileoimalla se ja poistamalla siitä y-ruodot. Tällöin kalasta saa lähes ruodottoman.

Pääkaupunkiseudulla on mahtava työväenopiston kurssitarjonta. Lähes kaikkea mahdollista opittavaa löytyy omien harrastusten tai mieltymysten mukaisesti. Olen käynyt usealla ruoka-, valokuvaus-, kuvankäsittely-, neulonta- ja aikanaan myös kielikurssilla. Nyt viimeiseksi kävin herkkuja hauesta ja silakasta -kurssin, jolla opettajana toimi mainio Jouko Sirenius. Herkullisten reseptien lisäksi opimme hauen y-ruodon poistamisen, jonka ohjeen olen kirjoittanut reseptin jälkeen tähän postaukseen. En hoksannut videokuvata ruodon poistamisesta, mutta Sillä sipuli -blogissa löytyy video haukifileen y-ruodon poistamiseen. Ruodon poistaminen kannattaa, sillä kala on tämän jälkeen ihanan pehmeä ja ruodottomana myös erittäin lapsiystävällinen. Y-ruoto kannattaa käyttää kalaliemeen, jolloin sekään ei mene hävikiksi. Liemiä, joita olen tähän mennessä tehnyt kalasta vähän tyyliä vaihdellen: seljankamaitoinen kalakeitto ja -liemi ja lohiliemi.

Tein kotona isomman annoksen isoon vuokaan, mutta opiston kala pellillä säilytti muodon paremmin

Tillipestolla kuorrutettu hauki on Jouko Sireniukselta saatu taivaallisen herkullinen resepti. Ihan pientä tuunausta olen reseptiin tehnyt, mutta ajatus on alkuperäinen. En aikaisemmin ole erityisesti välittänyt tillistä, mutta tässä pestossa se on aivan ihanaa. Tillipestoa kannattaa tehdä muutoinkin kuin kalan kuorruttamiseen. Se on järisyttävän hyvää sellaisenaan dippailuun, levitteenä ja maustamaan melkein mitä vaan. Myös tillipestolla kuorrutettu, ruodoton hauki on elegantti ruoka, joka valmistuu ihmeellisen nopeasti. Pesto vain hienonnetaan soseeksi sauvasekoittajalla, hauesta poistetaan y-ruoto, pesto levitetään kalalle ja kala uuniin. Niin helppoa ja sopii arkeen ja juhlaan!

Hauesta olen aikaisemmin tehnyt curryä, keittoa, kalapullia ja -kakkuja. Uunissa kokonaisena paistettu hauki on ollu tekemättä. Nyt on tehty ja vieläpä mahdottoman nautinnollisena. Kokonaista haukea aion jatkossa tehdä, vaikka kalapulliakin on helppo tehdä. Kalareseptejä blogissani on lukuisia ja uunikalaa myös useammalla tavalla valmistettuna.

Kalan pintaan saa rapsakkuutta laittamalla sen ihan pieneksi hetkeksi grillivastusten alle

Tillipestokuorrutettu hauki


600–800 g haukifileitä
0,5     sitruunan mehu
suolaa mustapippuria

Tillipesto:

1 ruukku tilliä hieman pätkittynä
50 g auringonkukan- tai pinjansiemeniä
2      valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 dl  parmesaania raastettuna
1 dl  rypsiöljyä (tarvittaessa enemmän)
suolaa, mustapippuria

Pesto:
Soseuta tilli, auringonkukansiemenet ja valkosipuli sauvasekoittimella. Sekoita parmesaani pestoon. Mausta pesto suolalla ja mustapippurilla. Tarkista ihana maku.

Kuorrutettu uunihauki:
Poista hauesta y-ruodot. Laita kala leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voitele kala sitruunamehulla. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Levitä pesto hauen päälle. Paista kalaa 200 asteisessa uunissa 15–30 minuuttia.


Y-ruodon poistaminen


Ota fileoitu hauki esille. Tunnustele ruotorivi kylkiviivan yläpuolelta. Tee pystysuorassa olevalla fileointiveitsellä noin sentin syvyinen viilto ruotorivin yläpuolelta. Varo, etteivät ruodot katkea. Jatka viiltoa loivasti selkää kohti ruotoja pitkin. Ruotojen yläpuolelle syntyy pitkänomainen tasku. (Katso valokuvaa.)

Tee toinen viilto (ei saa mennä läpi kalasta), veitsi pystysuorassa kalan kylkiviivaa pitkin, ruotorivin alapuolelta. Jatka viiltoa jälleen loivasti selkää kohti, ruotorivin alta. Näin ruotorivi irtoaa ja saat ruodottoman fileen. Tarkista, ettei kalaan jäänyt ruotoja.




8 kommenttia:

  1. Varmaankin tosi herkullista:) Tykkään muutenkin lisätä yrttisiä pestoja tuollaisiin ruokiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella herkullista! Kummatkin onnistuivat, kala ja tillipesto. Nyt aion kokeilla kalan kanssa kaikkia mahdollisia pestoja. Nam!

      Poista
  2. Näyttää todella upealta! Tillipesto varmaan sopii muunkin kalan kanssa yhdistettynä? Tuoretta haukea tulee harvemmin näillä leveyspiireillä hankittua mutta tillipesto kuullostaa niin herkulliselta, että pakko päästä kokeilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sofia!

      Tillipesto sopii varmasti monen muun kalan kanssa. Lisäksi se sopii myös moneen muuhunkin käyttöön: dipiksi kasviksille, levitteeksi ja öljyllä ohennettuna salaattikastikkeeksi. Huippuhyvää!

      Poista
  3. Aah, täytyypä tehdä tillipestoa, kuulostaa mainiolta, kiitos vinkistä. Kesällä tein "pestoa" kasvattamastani porkkanan varsista. Siemenien sijasta käytin mantelijauhoa ( mökillä ei pinjansiemeniä ollutkaan). Öljyä hiukka normaalia enemmän. Haukifile oli kuin uudestisyntynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi hyvästä porkkananvarsipesto-ideasta! Sitä täytyykin kesällä kokeilla. Pestot sopivat hauelle todella hyvin!

      Poista
  4. En ole juuri tuota ruokaa syönytkään, vois kokeilla. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailullekkin Aurinkokujalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pestokuorrutettu hauki on kyllä kokeilemisen arvoinen!

      Tervetuloa blogin lukijaksi, toivottavasti viihdyt!


      Sinulla on sympaattinen blogi!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...