torstai 24. tammikuuta 2013
Katkarapulohi ja yrttinen sitruuna-parmesaanivinegretti
Uunilohi höystettynä katkaravuilla ja sitruuna-parmesaanivinegretillä on raikas herkku niin kuumana kuin kylmänäkin. Kala maustetaan vinegretillä ennen paistamista ja katkaravut saavat marinoitua jääkaapissa samaan aikaan. Kuuman kalan päälle lisätään kylmät katkaravut ja ihanat maut viettelevät ruokailijan. Kylmänä tarjottavan kalan päälle katkaravut lisätään vasta kalan jäähdyttyä. Huimaavan hyvää ja kepeää!
Kiitos ihanalle appiukolleni, jolta sain kalan :) Halusin tällä kertaa tehdä jotain muuta kuin kermaista lohta, jota tulee tehtyä liian usein. Helppo on tämäkin resepti, mutta vaihteeksi erilainen. En voi väittää ohjetta omakseni, koska lainasin sen Allt om mat -sivuilta. Pientä tuunausta reseptiin, mutta lainahöyhenillä kuitenkin.
Katkaravut ovat poikaseni herkkua, joten tiesin hänen innostuvan tästä ruoasta. Myös muu perhe kehui, että oli oikein makoisaa. Yhteenvetona voisin todeta, että maut ovat suhteellisen helpot, joten katkarapulohi maistuu useimmille. Ainakin kalan ja katkarapujen ystäville. Kuten jo alussa mainitsin, voi kalan tarjoilla myös kylmänä vaikkapa buffetpöydässä.
Vaikein osa reseptistä on muistaa laittaa katkaravut ajoissa sulamaan. Niin ja muista vielä, että vinegretti jaetaan puoliksi katkarapujen ja kalan kesken! Ettei käy vanhanaikaisesti ja kaikki kastike päätyy katkaravuille ;)
Katkarapulohi
1 lohi- tai taimenfile
n. 300 g kuorittuja katkarapuja
suolaa
Sitruuna-parmesaanivinegretti
1 dl oliiviöljyä
1,5 dl parmesaania raastettuna
0,75 dl sitruunamehua
0,5 dl basilikaa hienonnettuna
0,5 dl timjamia hiennonettuna
0,5 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
mustapippuria ja hieman suolaa
pinnalle:
hienonnettuja yrttejä (basilikaa, timjamia ja lehtipersiljaa)
Sekoita vinegretin ainekset keskenään. Tarkista maku. Sekoita puolet kastikkeesta sulatettujen ja valutettujen katkarapujen joukkoon. Laita katkaravut jääkaappiin maustumaan.
Huuhtele ja kuivaa talouspaperilla kalafile. Laita se nahka puoli alaspäin voideltuun uunivuokaan tai leivinpaperin päälle pellille. Ripottele fileen päälle suolaa. Levitä loppu vinegretistä fileen päälle. Kypsennä file 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Jos tarjoat kalan kuumana, kumoa suurin osa katkaravuista kalan päälle. Laita loput katkaravut tarjolle erilliseen kulhoon. Ripottele pinnalle yrttisilppua.
Jos tarjoat kalan kylmänä, anna kalan jäähtyä. Lisää katkaravut jääkaappikylmän kalan päälle tarjolle laitettaessa. Ripottele pinnalle yrttisilppua.
keskiviikko 23. tammikuuta 2013
Tonnikala-rahkakääretorttu
Tonnikalatahna on ihanan täyteläistä ja hyvää! Rahkakääretortun sisään leviteltynä se sopii monenmoiseen tarjoiluun: alkuruoaksi, kahvipöytään tai iltapalaksi. Tällä kertaa poikaseni tarvitsi iltatreenien jälkeen palauttavaa proteiinipitoista iltapalaa, joten pyöräytin makoisan kääretortun. Poikanen oli oikein tyytyväinen :)
Olen tehnyt suolaisia kääretorttuja ennenkin kuten feta-broilerikääretortun ja suppis-kinkkukääretortun. Näissä kaikissa on sama torttupohja, vain rahkaa ja tuorejuustoa vaihdellen. Täytteeksihän käy mikä tahansa mieleinen tahna. Jos kääretorttua on jäänyt yli, olen nauttinut sitä seuraavana aamuna aamiasella. Nam.
Tonnikala-rahkakääretorttu
kääretorttu:
3 kananmunaa
100 g rahkaa
1 tl soodaa
ripaus suolaa
0,5 rkl psylliumia (voi jättää pois)
Erottele valkuiaset ja keltuaiset. Vatkaa ensin valkuainen vaahdoksi. Sekoita keltuaisiin rahka, leivinjauhe ja suola. Lisää psyllium rivakasti sekoittaen. Yhdistä valkuaisvaahto ja keltuaisseos varovasti käännellen. Levitä taikina leivinpaperin päälle. Paista 150 asteessa noin 25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä liinan alla.
täyte:
200 g tuorejuustoa tai majoneesia
150 g rahkaa
2 prk tonnikalaa valutettuina
1 paprika hienonettuna
0,5 dl suolakurkkua hienonnettuna
0,5 dl korianteria tai ruohosipulia hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
mustapippuria ja suolaa
Sekoita täytteen ainekset keskenään. Tarkista maku.
perjantai 18. tammikuuta 2013
Tomaattinen kiinankaali-kanakeitto
Ihanan täyteläisen makuinen ja lämmittävä kanakeitto talven pakkasiin. Keitossa on niin runsaasti kasviksia, että tyttöseni kysyi minulta tutkaillessaan silppuamistouhujani, että meinaatkos äiti saada nuo kaikki mahtumaan yhteen keittoon? Kyllä, keittoa on iso annos. Siitä riittää meidän nelihenkisessä perheessä kahdelle aterialle. Se ei haittaa, koska keitto on niin herkullista, että sitä tekee mieli syödä seuraavanakin päivänä.
Makua ja potkua keitossa on huimasti. Käytin itse vain puolikkaan chilin, jotta keitto maistuisi myös lapsilleni - myönnettäköön, että pienemmille lapsukaisille keitto on liian tulista (kannattaa jättää chili ja cayennepippuri sekä vähentää valkosipulia). Meillä lapset söivät keittoa ahnaasti, he ovat tottuneet maustettuihin ruokiin. Tyttöseni kehui keittoa sanoen nautinnollisesti: "Nami, nami!" Televisiomainosta vääntäen: hyvä ruoka, kokillakin parempi mieli ;)
Tomaattinen kiinankaali-kanakeitto
400 g broileria paloiteltuna tai broilerin jauhelihaa
300-400 g kiinankaalia suilkaloituna (kiinankaalin puolikas)
400 g tomaattimurskaa
1 l vettä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 porkkana paloiteltuna esim. tikuiksi
1 sipuli silputtuna
1 paprika paloiteltuna
10 cm purjoa renkaina
125 g sulatejuustoa paloiteltuna tai nokareina
1 tl korianterijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 mm cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria
lisäksi:
1 dl korianteria, basilikaa tai persiljaa silppuna
Kuullota pannulla sipulia, lisää joukkoon valkosipuli, porkkana ja chili. Käänetele kasviksia muutaman kerran ja siirrä ne kattilaan. Kaada niiden päälle tomaattimurska ja kylmä vesi. Laita ne kannen alle kiehumaan.
Paista broileria, kunnes se on pinnalta kypsää tai jauheliha on pientä murua. Lisää jauhelihan joukkoon korianteri-, paprikajauhe ja cayennepippuri. Pyöräyttele lihoja siten, että mausteet sekoittuvat tasaisesti niiden joukkoon. Samalla mausteiden aromit vahvistuvat. Kumoa maustettu broileri kiehuvaan keittoon.
Lisää keittoon kiinankaali, paprika ja purjo. Rouhi joukkoon mustapippuria. Anna keiton kiehua 10 minuuttia. Lisää keittoon sulatejuusto ja sekoittele se keiton joukkoon. Kun sulatejuusto on sulanut, tarkista keiton maku ja lisää maun mukaan suolaa. Hetkeä ennen tarjoamista lisää keittoon korianteri.
maanantai 10. joulukuuta 2012
Kananmunakastike ja lipeäkala
![]() |
kaksi paketillista lipeäkalaa menossa uuniin |
Jaaha, mikä täällä haisee? kysyi mieheni eilen kotiin tullessaan. Hetken päästä poikaseni tuli sisälle ja kysyi - Äiti, mikä täällä haisee? Vastasin kumpaisellekin, että ruoka. Naapurin tyttönenkin oli meillä eilen ruoka-aikaan ja hieman varautuneesti kysyi, mitä meillä syödään. Näinhän se on, ettei lipeäkalan kypsennyshaju ole kaikkien houkuttelevin, mutta minusta lipeäkala kuuluu jouluun.
Mieheni syö lipeäkalaa, mutta jaksaa aina ihmetellä miksi ihmeessä syömme ruokaa, joka maistuu pahville. Olen eri mieltä mausta. Minun mielestäni lipeäkala on erittäin miedon makuinen mehevä kala, jota jokainen ruokailija maustaa makunsa mukaan maustepippurilla ja suolalla. Äitini on aina tehnyt lipeäkalalle valkokastikkeen kananmunalla. Minä puolestani jatkan perinnettä omalla kananmunaisella kastikkeella, joka on mahdottoman herkullista ja sopii muidenkin kalojen kaveriksi.
Olen aikaisemmin keitellyt lipeäkalan ja toisinaan ylikypsyessään se on muuttunut mössöksi. Tänä vuonna kokeilin uunissa kypsennystä Hätälän ohjeen mukaan (sieltä löytyy myös muita reseptejä lipeäkalasta). Jatkossa kypsennän lipeäkalan aina uunissa, koska se oli vaivatonta ja kalan herkkä rakenne pysyi suhteellisen kokonaisena. Lipeäkalan käsittelyssä tulee olla hyvin lempeä jo alusta pitäen, koska kala murenee tai murtuu hyvin helposti.
Lieneekö liepeäkalassa hurjasti vettä vai mitä, mutta Hätälä suosittelee 300-500 g lipeäkalaa ruokailijaa kohden. Kalasta lähtee runsaasti nestettä kypsennettäessä ja silti se pysyy mehevänä. Itse tykkään tehdä runsaan annoksen ruokaa, sillä ylijäävästä ruoasta saa seuraavalle päivälle taas uuden nopean ruoan. Tänään tuunaan eilisestä lipeäkalasta jotain herkkua ;)
Lipeäkalan perinteinen lisuke on keitetyt perunat, joita tarjosin lapsille. Meille aikuisille keitin rapsakkaat ruusukaalit antamaan väriä muutoin niin haalean väriselle annokselle. Niin ja kyllä lapsetkin ruusukaalia söivät.
Lipeäkala
300-500 g lipeäkalaa / ruokailija
2 tl suolaa / 1kg kalaa
lisäksi:
paistolämpömittari
maustamiseen:
suolaa ja maustepippuria
Huuhtele kalapalat kylmällä vedellä. Jos sinulla on aikaa, liota niitä kylmässä vedessä 2-3 tuntia (kalan väristä tulee valkoisempi ja se pysyy hieman kiinteämpänä kypsennettäessä). Valuta kaloista ylimääräinen vesi.
Nostele kalat uunivuokaan tai korkealaitaiselle uunipellille nahka alaspäin. Laita lämpömittari paksuimpaan kohtaan kalaa. Kypsennä kalaa 175 asteessa, kunnes kalan sisälämpötila on 70 astetta. Ota kalat uunista. Nosta kalat varovaisesti tarjoiluastiaan tai kaada kalojen joukosta vesi pois ja anna kalojen kiinteytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.
![]() |
huisin hyvä "ägg på ägg" -kastike |
3 kananmunan keltuaista
4 dl kuohukermaa
50 g voita
suolaa ja maustepippuria
lisäksi:
3-4 kovaksi keitettyä kananmunaa
(0,5 dl ruohosipulia)
Vatkaa keltuaiset ja kerma sekaisin. Sulata voi kattilassa. Kaada keltuaiskerma voin joukkoon ja vispaa reippaasti. Kuumenna kastike ja jatka koko ajan vispaamista. Kun kastike on saostunut, mausta se suolalla ja maustepippurilla. Lohko ja leikkaa kananmunat karkeaksi silpuksi. Lisää kananmunasilppu kastikeeseen. (Lisää ruohosipulisilppu kastikkeeseen). Tarkista maku.
Keitetty ruusukaali
400 g ruusukaalia
Poista kaaleista mahdolliset nuhjut uloimmat lehdet. Leikkaa pala kannasta. Huuhtaise kaalit lävikössä. Keitä ruusukaalia noin 6 minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Ruusukaalin voi keittää pehmeäksi, mutta pieni purutuntuma sopii sille erinomaisesti. Valuta kypsät kaalit lävikössä.
perjantai 30. marraskuuta 2012
Manteli-kukkakaalicouscous ja minttu-jogurttikastike
Ihan huikean hyvää ja autuaallisen aromaattista couscousia kukkakaalista. Tosin - jos ei tiedä syövänsä kukkakaalia, couscous menee täydestä. Makumaailma sopii joulun aikaan, koska mausteina muun muassa kanelia, inkivääriä ja paahdettua pähkinää. Minttu-jogurttikastike on raikas klassikkolisuke couscousille.
Innostuin rouhimaan kukkiksesta couscousia Karppisiskojen postattua juttua Ravintolapäivästä. Voi että, mikä suksee - välittömästi ponnahti ykkössuosikikseni, tämä herkku. Kukkiscouscous on siitäkin mainio, että se maistuu ihanalta sekä kuumana että kylmänä (popsin aamusella kulhollisen intohimoisesti nautiskellen). Kukkiscouscousista saa siten myös törkeän hyvää salaattia. Maistan jo suussani salaatin, jossa on kukkiscouscousia ja kikherneitä. Toisin sanoen tämä on lisukkeiden aatelia ensi kokeilukerrasta lähtien ja hurjan muuntelukelpoinen resepti.
En ole itse tätä reseptiä keksinyt, vaan ideaa olen hakenut useastakin lähteestä kuten marokkolaiseen couscousin reseptistä, Herkku & Koukku -blogin kukkakaalicouscousista ja Appelsiineja & Hunajaa -blogin raakaruokaversiosta. Olen aikaisemmin raastanut kukkakaalin riisiksi koneella, mutta leikkuuterän käyttäminen on mielestäni näppärämpää. Jatkossa tällä mennään niin kukkisriisin kuin -couscousin suhteen.
Tarjosin toissapäivänä manteli-kukkakaalicouscousia algerialaisten lihapullien ja kaneli-tomaattikastikkeen kera. Ihana yhdistelmä! Eilen taas tein minttu-jogurttikastikkeen couscousille ja paistoin paloiteltua grillibalkania. Vaikkei makkara mitään laaturuokaa olekaan, maistui se oivalle couscousin ja kastikkeen kera. Tyttöseni on samanlainen herkuttelija kuin minäkin ja tykkäsi couscousista hirmuisasti ;)
![]() |
höpsö kuva aamupalasta ;) |
1 kukkakaali (minulla oli 1 kg)
1 dl (60 g) mantelirouhetta tai -lastuja
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl kanelia
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 dl minttua, korianteria tai persiljaa siputtuna
(1 rkl sitruunamehua)
suolaa ja mustapippuria
Leikkaa kukkakaalista kukinnot erikseen. Laita ylijäävät lehdet ja kukkakaalin keskusosa talteen kasviskeittoa varten. Surauttele kukinnot kahdessa erässä monitoimi- yleiskoneen leikkuterällä muruksi, kukkakaalicouscousiksi.
Paahda mantelirouhe kuivalla pannulla vaalean ruskeaksi. Nosta sivuun odottamaan. Kuullota sipulia ja valkosipulia korkealaitaisessa pannussa pari minuuttia. Lisää joukkoon kaneli, juustokumina ja inkivääri. Lisää vähän rasvaa ja kumoa joukkoon kukkiscouscous. Kypsennä couscousia samalla sitä käännellen noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi minttusilppu (ja sitruunamehu).
Minttu-jogurttikastike
2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl kurkkua raastettuna (purista ylimääräistä vettä pois)
0,5 dl minttua silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl sokeritonta siirappia (vaahterasiirapin makuista) tai hunajaa
suolaa ja mustapippuria
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Anna makujen tasaantua puoli tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.
torstai 29. marraskuuta 2012
Algerialaiset lihapullat kanelisessa tomaattikastikkeessa
![]() |
ihanaa! |
Ihanan aromaattista ruokaa! Lihapullien kera sopii mainiosti jouluisasti maustettu, aivan ihana manteli-kukkakaalicouscous. Minun oli ihan pakko tarkistaa lihapullien makua niiden kypsyessä pannulla. Piti oikein komentaa itseni, etten napostellut koko annostani suoraan pannulta. Lapset pitivät ruoasta ja tyttöseni kehui sitä erityisen hyväksi :)
Lihapullien hauskuus on siinä, että niistä löytyy loputtomasti mahdollisuuksia muunteluun. Lapsiperheessä jauheliha on usein arjen peruselintarvike, josta saa nopeasti ruokaa. Tällöin on hyvä, että löytyy vaihtelua.
Algerialaiset lihapullat
3:lle
400 g naudan tai lampaan jauhelihaa
1 kananmuna
1 sipuli silputtuna tai raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,5 dl minttua, korianteria tai persiljaa hienonnettuna
1 tl kanelia
1 mm cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria
Kuullota sipulia ja valkosipulia pari minuuttia pannulla. Anna niiden vähän jäähtyä. Sekoita jauhelihan joukkoon kananmuna, minttu, kaneli ja cayennepippuri. Lisää sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla.
Pyörittele jauhelihataikinasta öljyisin käsin lihapullia isolle lautaselle tai voipaperin päälle. Paista lihapullat kypsiksi pannulla tai uunissa 225 asteessa noin 17 minuuttia. Kaada kanelinen tomaattikastike lihapullien päälle.
Kanelinen tomaattikastike
1 prk (400g) kuorittuja tomaatteja liemineen
2 dl kanalientä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 kanelitanko
0,5 dl minttua, korianteria tai persiljaa hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria
koristeluun:
yrttisilppua
Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa pari minuuttia. Kumoa tomaatit liemineen joukkoon. Möyhennä kauhalla tomaatteja karkeasti pienemmiksi paloiksi. Lisää kastikkeeseen kanaliemi ja kanelitanko. Hauduta kastiketta puoli tuntia. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Poista kanelitanko Lisää lopuksi minttusilppu. Kaada kastike lihapullien päälle.
![]() |
vain kaksi päivää sitten näytti tältä ;) |
Jälkikirjoitus:
Eilen lumi teki tuloaan ja tänään sataa lunta. Se on etelän ensilumi. Toissa päivänä aurinko paistoi ja nostimme veneen vesiltä. Onneksi. Paatti on nyt pakattu pressun sisään ensi kesää odottamaan. Tänään veneen kanssa puuhastelu ei olisi ollut näin auvoisaa ;)
keskiviikko 28. marraskuuta 2012
Italialaisittain täytetty porsaan sisäfile
![]() |
possurulla menossa uuniin |
Halusin vähän vaihtelua possun sisäfileelle täyttämällä sen. Koko perhe tykästyi ruokaan. Laitoin possun kanssa samaan vuokaan kasviksia, mutta ensi kerralla laitan ne omaan vuokaansa. Possusta lähtee näet vähän nestettä, joka ei näytä nätiltä uunikasvisten kanssa. Muutoin samanaikainen lihan ja kasvisten kypsytys on järkevää. Käytin tällä kertaa kasviksina kesäkurpitsaa, sipulin, valkosipulinkynsiä ja kirsikkatomaatteja. Omassa vuoassa niiden päälle kannattaa lorauttaa pieni tilkka öljyä, ropsauttaa mustapippuria ja vähän sormisuolaa.
Hiukan liian innokkaasti laitoin juustoa. Sitä ei kannata laittaa aivan päähän saakka, koska se tursuaa yli jo pyörittäessä possufileitä rullaksi. Makuyhdistelmä pesto, mozzarella ja aurinkokuivatut tomaatit toimii aina. :)
Italialaisittain täytetty porsaan sisäfile
n. 1 kg (2 kpl) porsaan sisäfilettä
suolaa ja mustapippuria
1 dl pestoa
8 aurinkokuivattua tomaattia siivutettuina
200 g mozzarellaa siivuina
lisäksi:
paistilankaa tai cocktailtikkuja
Ota fileet huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Poista fileistä kalvot. Halkaise fileet pitkittäissuunnassa kahdelta vastakkaiselta sivulta siten, että saat fileistä levyt. Nuiji avattuja fileitä kelmun välissä ohuiksi levyiksi. Levitä levyt vierekkäin, hieman limittäin. Ripottele levyille suolaa ja pippuria. Levitä levyjen päälle pesto. Jaa mozzarellasiivut levyjen päälle siten, että 1/3 pitkittäisosa jää tyhjäksi. Ripottele tomaattisiivut juustojen päälle. Pyöritä fileet tiukalle rullalle kääretortun tapaan aloittaen juustoreunasta.
Kiinnitä filerulla cocktailtikuilla tai paistilangalla. Työnnä mahdollisesti pursuavia täytteitä varovasti rullan sisään. Paista rullan pintaan nätti paistopinta pannulla. Laita rullan paksuimpaan kohtaan lämpömittari ja kypsennä possurullaa uunissa 200 asteessa, kunnes sen lämpötila on 70-75 astetta. Anna levätä folion sisällä 10 minuuttia ennen tarjoilua.
![]() |
ihan päihin ei kannata laittaa juustoja, ne tursuavat yli ;) |
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)