maanantai 5. syyskuuta 2011

Guacamole ja tomaattisalsa


ihanan raikas guacamole
Itsetehty guacamole on huippuhyvää! Aina kun meillä on meksikolaista ruokaa, lapset varmistelevat, että onhan meillä omaa guacamolea. Pääsääntöisesti: kyllä, kyllä! Meksikolaisessa ruoassa on se mukava juttu, että sen valmistamiseen voi osallistua koko perhe. Guacamolen voi tehdä jo melkoisen pienikin lapsi, jos aikuinen auttaa avokadon leikkaamisessa. Tomaattisalsan tekeminen vaatii jo sen, että aikuisen hermot kestävät antaa terävän veitsen lapselle.

Alla oleva yksinkertainen resepti guacamolesta toimii aina. Kunhan avokadot ovat kypsiä. Olen lopen kyllästynyt siihen, että kypsytän kotona avokadoja, eikä ne ole ikinä oikeaan aikaan kypsiä. Liian usein ne sitten jäävät jääkaapin perukoille ylikypsyen. Tai avokadot ovat huonolaatuisia. Viime aikoina olen tuhlannut rahaa ja ostanut kypsiä avokadoja aina, kun olen suunnitellut niitä käyttäväni - eipä ole kompostiin mennyt yhtään ylimääräistä avokadoa.

Tomaattisalsasta on tullut ehdoton lisuke meksikolaiselle ruoalle taannoisen Meksikon matkan jälkeen. Se on ihanan raikasta ja korianterin maku vie mennessään. Kun piipahtaa täällä kotomaassa meksikolaisiin ravintoloihin, pettymys on aina suuri, kun guacamole ei ole kunnollista. Raikasta tomaattisalsaa annokset eivät ole nähneetkään. Parasta meksikolaista ruokaa saa (Suomessa) kotona valmistamalla.

Guacamole

2 isoa tai 3 pientä avokadoa
½ limen mehu
ripaus suolaa
(halutessasi 1-2 rkl ranskankermaa)

Halkaise avokadot pituussuunnassa. Poista  kivi. Koverra sisus lusikalla lautaselle. Soseuta avokadon sisus haarukalla hienoksi tahnaksi. Lisää limen mehu ja sekoita hyvin joukkoon. Lisää tacomauste ja ripaus suolaa. Sekoita ja siirrä sen jälkeen tarjoilukippoon.
poikasen valmistama salsa :)
Tomaattisalsa
3 tomaattia pilkottuna paloiksi
1 salaattisipuli tai kevätsipuli hienonnettuna
1 dl  korianteria hienonnettuna

Pilko kasvikset. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Siirrä salsa tarjoilukippoon.

1 kommentti:

  1. Huomasin jonkun etsineen tietoa mihin käyttää ylijäävää guacamolea. Noh, meidän perheessä guacamolea ei juuri jää yli, koska rippeet syödään suoraan lusikalla suihin. Mutta jonkun harvinaisen kerran ylimääräisen guacamolen olen käyttänyt levitteenä leivällä, laittanut sen tuhdiksi salaattikastikkeeksi (voi myös notkistaa lusikallisella ranskankermaa) tai sekoittanut esimerkiksi tonnikalatahnan joukkoon.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...