tiistai 13. maaliskuuta 2012

Sinisimpukat merimiehen vaimon tapaan (Moules à la marnière)


Veljeni asui aikoinaan Pariisissa. Hän vei minut belgialaiseen ravintolaan syömään sinisimpukoita, jotka tarjoiltiin ranskalaisten perunoiden kanssa. Se oli ensi kerta minulle sinisimpukoiden ihanaan maailmaan. Tässä reseptissä siis Belgia ja Ranska yhdessä sekamelskassa.

Tuoreita simpukoita kannattaa syödä muulloin kuin kesällä. Lämmin vesi ja muutoinkin läpimät olosuhteet pilaannuttavat simpukat alta aikayksikön. Simpukat ovat herkkää herkkua, vaikka niiden valmistaminen on todella helppoa ja suhteellisen nopeata. Sinisimpukat à la marnière ovat herkkuani - jos ravintolassa on niitä tarjolla, yleensä tiedän saman tien mitä haluan :)

Meillä nämä simpukat ovat sormiruokaa. Tyhjää simpukan kuorta käytetään haarukkana, jolla napsia seuraavia simpukan lihoja. Lientä voi ryystää tyhjällä simpukan kuorella tai vähän fiksummin lusikalla.

Vähän avitusta simpukoiden puhditamiseen hain Jeni Wright ja Erik Treuille, Le Cordon Bleu - Keittotaidon akatemia (WSOY 1999) -keittokirjasta. Muutoinhan resepti on klassikko ja siitä löytyy yhtä monta variaatiota kuin kokkeja keittiöistä.

tyhjä simpukan kuori toimii haarukkana
Sinisimpukat merimiehen vaimon tapaan
4-6:lle

2 kg tuoreita sinisimpukoita
50 g voita tai oliiviöljyä
4      salottisipulia hienonnettuina
4      valkosipulinkynttä hienonnettuina
5 dl  kuivaa valkoviiniä (tai puolet kalalientä)
1 dl  persiljaa silputtuna
0,5 dl timjamia silputtuna
suolaa ja mustapippuria

Simpukoiden puhdistus:
Puhdista simpukat veitsellä raaputtamalla kuoren pinnasta kaikki pieneliöt. Vedä veitsen avulla simpukan parta pois kuorien saranapuolelta. Harjaa kaikki simpukat juoksevan veden alla puhtaiksi. Laita puhdistetut simpukat kylmään suolaveteen odottamaan valmistusta. Heitä pois kaikki rikkinäiset tai tässä vaiheessa avoimiksi jääneet simpukat (kypsinä taas kaikki umpinaiset tulee heittää pois). Kun otat simpukat käyttöön, valuta vesi varovasti pois.

Kuullota sipulia ja valkosipulinkynsiä rasvassa. Lisää joukkoon valkoviini, yrtit ja mausta liemi suolalla ja pippurilla. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Kumoa puhdistetut simpukat kattilaan (ilman suolavettä). Laita kansi päälle ja anna simpukoiden kypsyä noin kuusi minuuttia. Voit välillä käännellä simpukoita liemen joukkoon antamaan makua simpukoille. Päällimmäiset simpukat kypsyvät kyllä pelkässä höyryssä. Tarjoa simpukat syviltä lautasilta ja kaada lientä niiden päälle. Muista kattaa pöytään iso kulho simpukan kuoria varten.

4 kommenttia:

  1. Namskis, simpukat on niin hyviä ! Täytyy tässäkin keittiössä taas joku päivä tehdä, kiitos muistutuksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma: niin ovatkin :)

      Minäkin hoksasin nyt tehdä sinisimpukoita, kun kalatiskillä niitä mainostettiin. Kaksi kilon pussukkaa lähti oitis mukaani. Kannattaa tehdä simpukoita - hyvää on!

      Poista
  2. Meillä tämä on kahdenkesken syötävää herkkua, ei jostain syystä innosta teinipoikia:) Pitää katsoa, että ostaa Suomessa mielellään norjalaisperäisiä, niissä harvoin on mutaista makua, kuten tanskalaisperäisissä. Leiriolosuhteissa olemme joskus tehneet rannalta suoraan ostettuja, varmasti tuoreita sinisimpukoita Ranskassa. Nam!

    Kiva, että olet parantumassa, flunssat ovat keljuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Campasimpukka: en edes hoksannut, että kaupassa kannattaa selvittää alkuperä. Tietenkin. Kiitos tiedosta! Meillä taisi olla tuuria, sillä simpukat olivat herkullisia eikä mutaisia lainkaan.

      Minä olen laittanut lähes kaikkea ruokaa koko perheelle. Tiedä häntä, mutta lapset söivät kiltisti simpukkansa ja ottivat lisää :) Flunssaisempi söi vähemmän, mutta poikanen suorastaan tykkäsi kovasti.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...