maanantai 2. huhtikuuta 2012

Maa-artisokka-tomaattiraita

punaiset chilit jätin koristeeksi ;)
Eilen kaupassa käydessäni huomasin kananmunien lisäksi lähimarkettimme hyllyltä puuttuvan kyssäkaalin. Olin nimittäin kotona suunnitellut tämän reseptin toteutettavaksi kyssäkaali-tomaattiraitana. Suunnitelman muutos; maa-artisokkaa kaalin tilalle. Erinomaisesti sopi tämä auringonkukkien sukuun kuuluva mukula tähän ruokaan. Reseptin olen muokannut Shehzad Husainin Intiasta helppoa ja hyvää -keittokirjan (WSOY 1998) peruna-tomaattiraita -reseptistä.

Meilla kasvaa kotona iso määrä maa-artisokkaa, joten kaupasta on vähän turha sitä ostaa. Paitsi etten vielä ole lapiota maahan työntänyt. Maa-artisokka on siitä kiitollinen kasvis, että siitä saa nostaa satoa niin keväällä kuin syksylläkin.  Ja ihan valtaisan herkullista.

Maa-artisokka-tomaattiraita maistui koko perheelle. Tyttönen tykästyi jo pelkkään kastikkeeseen, että pyysi saada lusikalla kaapia tehosekoittimen tyhjennetyn sisuksen ;) Raita on intialainen raikas ja usein mieto jogurttipohjainen tulisten makujen tyynnyttäjä. Vaikka reseptissä on jopa kahta erilaista chiliä, ei ruoka ole tulista. Tämä ruoka sopii erinomaisesti lampaan lisukkeeksi, mutta myös muulle lihalle ja kalalle myös.

mausteöljyn mausteet
Maa-artisokka-tomaattiraita
6-8:lle

0,5 kg maa-artisokkaa
250 g  kirsikkatomaattia

kastike:
3 dl     maustamatonta jogurttia
0,5-1   vihreä chili hienonnettuna
1 rkl    korianteria silputtuna
1 rkl    minttua silputtuna
0,5 tl   suolaa

mausteöljy:
2 rkl    oliiviöljyä
0,5 tl   kuminansiemeniä
1         valkosipulinkynsi hienonnettuna
3         kuivattua punaista chiliä
1 rkl   kuivattua currynlehteä murskattuna
1 mm mustia sinapinsiemeniä 
1 mm mustia sipulinsiemeniä

koristeeksi:
1 rkl  korianteria silputtuna
1 rkl  minttua silputtuna

Kuori ja kuutio maa-artisokka. Laita kuoritut maa-artisokkapalat kylmään veteen, mikäli et valmista heti (muutoin ne tummuvat). Keitä maa-artisokan palaset kypsiksi ja valuta ne. Kumoa ne tarjoiluvadille. Halkaise kirsikkatomaatit, laita ne leivinpaperin vuoratun pellin päälle ja grillaa niitä uunissa grillivastusten alla kunnes ne saavat vähän väriä. Nostele tomaatit varovaisesti maa-artisokkien päälle.

Sekoita tehosekoittimella jogurtti, vihreä chili,  korianteri, minttu ja suola. Kaada kastike tomaatti-maa-artisokkakeon päälle.

Kuumenna öljy pannulla. Lisää joukkoon kumina, valkosipuli, punaiset chilit, currynlehdet, sinapin- ja sipulinsiemenet. Kuullota mausteita pieni hetki. Tiputtele mausteöljy jogurtin päälle.

Koristele raita korianteri- ja mittusilpulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...