Lisää kuvateksti |
Tyttöseni on viettämässä pääsiäistä mummolassa Tampereella, suvun kanssa. Hän oli todella huolissaan sinne lähtiessään, että saahan hän myös lampaanviulua kotiin tullessaan. Lupasin säästää hänelle hieman lammasta. Näin paljon meillä koko perhe tästä pääsiäisruoasta pitää :)
Minä uskon, että lampaanpaisti kannattaa kyniä rasvasta. Toiset taas jättävät rasvaa pintaan. Jokainen oman makunsa mukaan. Minä siivoan terävän veitsen kanssa kaiken näkyvän rasvan ja kaivelen hieman syvemmältäkin. Minä jätän paistin aina punertavan väriseksi. Se on mielestäni mehukkaampaa. Tämäkin on makuasia ja sen voi toteuttaa oman mieltymyksen mukaan. Yrttiöljyyn käytän epämääräisiä kourallisia yrttejä. Reseptissä esitetyt luvut ovat sinnepäin. Yrttiöljyyn riittää, kun laittaa kahta yrttiä, jolloin niitä kannattaa laittaa hieman esitettyä enemmän.
vielä lisää valelua ja takaisin uuniin |
n. 3 kg lampaanpaisti
10 valkosipulinkynttä halkaistuina
yrttiöljy:
1 dl oliiviöljyä
1 dl rosmariinia
1 dl basilikaa
1 dl timjamia
0,5 dl salviaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
voiteluun:
1,5 dl kahvia
1,5 dl kermaa
kastike:
kermaa tai demi-glacea ja punaviiniä
1 mm psylliumia
Sekoita sauvasekoittajalla yrttiöljyn ainekset tahnaksi. Poista lampaanviulusta kaikki näkyvä rasva ja leimat. Pistele veitsen kärjellä paisti joka puolelle pieniä taskuja/koloja, joihin lusikoit yrttiöljyä ja suljet ne valkosipulinkynnellä. Sivele loppu yrttiöljy paistin pintaan. Pane paisti muovipussiin tai tiiviisti muovikääreeseen ja anna maustua jääkaapissa yksi vuorokausi.
Nosta paisti uunipannuun ja anna sen lämmetä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Työnnä lihalämpömittari paistin lihaisimpaan kohtaan. Paista paistia 200 asteessa 20 minuuttia. Valele paistia kahvikermalla ja vähennä uuniin 175 astetta lämpötilaksi. Valele paistia kypsennyksen aikan useaan kertaan. Ota paisti uunista kun paistomittari näyttää 65 – 72 astetta (minä pidän punertavasta ja otan paistin uunista aina 65 asteisena), jos haluat läpikypsän paistin, lämpötilan tulee olla 77 astetta.
Kääri paisti leivinpaperiin ja folioon ja anna sen levähtää puolisen tuntia ennen leikkaamista.
Kastike:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti