sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Kananmunainen silakkavuoka


Valmistaudumme pääsiäisen viettoon valmistamalla hyvin paljon kananmunaisia ruokia. Kananmunat kuuluvat ainakin meidän perheen pääsiäistraditioihin. Tämä silakkavuoka on  hauskasti munainen ja maistuu hyvältä. Kananmunainen silakkavuoka sopii niin arkeen kuin pääsiäispöydän lounaalle.

Tänään on palmusunnuntai ja lapset ovat tekemässä lähtöä virpomaan. Omassa lapsuudessani, vuosikymmeniä sitten, kävinmme aina naapurin Sarin kanssa virpomassa. Me tytöt olimme pukeutuneet noidiksi ja pikkuveljeni kissaksi (äiti oli ommellut omasta villamekostaa raidallisen kissapuvun). Meillä oli virpomislorun lisäksi Sarin nokipoikalaulusta muovaama oma laulu: "Minä olen pikkunoita Östikan, Östikan, Östikan...". Olen aina rakastanut tätä perinnettä ja opettanut omille lapsilleni virpomisen hauskuuden.

pääsiäisnoidan kissalla häntä on vielä korissa, mutta muuten valmis virpomaan :D
Luin jostain, että kaikki eivät tästä pakanallisesta tavasta pidä ja nimittävät sitä kerjäämiseksi. Ymmärrän sen, että kaikille ei meidän vanhat tavat ole merkityksellisiä, mutta kerjäämien on mielestäni täysin liioiteltua. Lapset näkevät suuren vaivan oksia koristellessaan (äitien auttaessa pienimpiä) ja pukeutuvat huolella noidiksi, kissoiksi, tipuiksi, pupuiksi tai muiksi pääsiäisen otuksiksi. Kiertäessään naapurustoa lapset kysyvät luvan virpomiseen ja sen saadessaan, lurittelevat virpomislorun. Aikoinaan virpomispalkan sai vasta viikon kuluttua virpomisesta, mutta tapa on muuttunut ajan saatossa ja lapset saavat yleensä jotain pientä hyvää palkaksi virpomisesta ja virpomisoksasta. Minulla on kotona iso pussillinen suklaamunia odottamassa pieniä ja vähän isompia virpojia ;)


Kananmunainen silakkavuoka

800 g  silakkafileitä
4         kovaksi keitettyä kananmunaa
15 cm purjoa silputtuna
0,5 dl  ruohosipulia silppuna
0,5 dl  tilliä silputtuna
3 dl     kermaa
0,5      sitruunan mehu
yrttisuolaa ja valkopippuria

päälle:
2  kovaksi keitettyä kananmunaa
0,5 dl ruohosipulia silppuna
0,5 dl tilliä silppuna

Pilko neljä kovaksi keitettyä kananmunaa karkeasti ja ripottele palaset voideltuun vuokaan. Kuullota purjoa pannulla ja ripottele ne sen jälkeen kananmunien päälle. Ripottele päälle yrttisuolaa ja valkopippuria. Levitä silakat voipaperille nahkapuoli alaspäin. Ripottele silakoiden päälle ruohosipulia ja tilliä. Mausta kevyesti yrttisuolalla ja valkopippurilla.  Rullaa silakat pyrstön puolelta, nahkapuoli ulospäin ja asettele rullat purjon päälle. Ripottele silakoiden päälle kevätsipuli. Sekoita kerma ja sitruunanmehu keskenään. Lisää niiden joukkoon 0,5 tl yrttisuolaa ja 0,25 tl valkopippuria. Kaada kermaseos paistoksen päälle. Kypsennä vuokaa uunin keskitasolla 225 asteessa aluksi 20 minuuttia, jonka jälkeen ripottele vuoan päälle hienonnetut kananmunat, tilli ja ruohosipuli. Paista vielä 5 minuuttia lisää, kunnes silakat ovat kypsiä.2 kommenttia:

 1. on niin hieno tuo sinut taustakuvasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luka: kiitos :)

   Olen ottanut kuvan mökkimme rantakalliolla, heti savustuksen jälkeen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...