torstai 12. huhtikuuta 2012

Stroganoff


Stroganoff on ihanaa perinneruokaa. Määrittelen sen sekä suomalaiseksi että venäläiseksi ruoaksi. Tämä stroganoff on suomalainen versio ruoasta, mutta sen alkuperä lienee Stroganovin pihvissä, jonka on luonut Venäjällä toiminut, ranskalaisen koulutuksen saanut kokki (kokin syntyperästä ei tietoa) 1800-luvun lopulla. Lähde Risto Lehmusoksa ja Ritva Lehmusoksa, Venäjän keittiö -keittokirja (Gummerus 2002).

Minusta pitkään uunissa haudutettu stroganoff on mielettömän hyvää. Vaikka valmistin mielestäni melko suuren annoksen ruokaa, ei siitä riittänyt seuraavana päivänä itselleni lounasta - koko perhe ahmi stroganoffia :) Koska tämä on helppoa ja hyvää, olen toisinaan valmistanut tätä myös isommalle talkooporukalle. Ruoka valmistuu uunissa ja itse voi osallistua talkoisiin, eikä tarvitse hyöriä koko päivää keittiössä. Voin suositella: loistoruokaa!

Suolan kanssa kannattaa olla varovainen. Lihaliemissä on yleensä suolaa valmiiksi ja suolakurkuista tulee ruokaan lisää suolaa. Ihan lopussa vasta kannattaa maistella tarvitaanko suolaa lisää. Tarjoa stroganoff kasvismuussin kera.

Stroganoff

800 g naudan paistia tai ulkofilettäkuutioituna
(lisäksi halutessasi 400 g porsaan kylkeä kuutioituna)
2        sipulia silppuna
6 dl    lihalientä
2 rkl   tomaattipyreetä
1 tl     Dijon-sinappia
120 g smetanaa
0,5-1  suolakurkku hienonnettuna
1 mm valkopippuria
1 mm valkosipulijauhetta
tarvittaessa suolaa

Ruskista lihat pienissä erissä pannulla ja kumoa ne sen jälkeen pataan lihaliemen joukkoon. Kuullota sipuli. Lisää kuullotettu sipuli pataan. Lisää tomaattipyre, sinappi, valkopippuri ja valkosipulijauhe pataan. Hauduta ruokaa kannen alla joko liedellä tai 200 asteisessa uunissa 2 tuntia. Voit hämmentää pataa muutaman kerran hauduttamisen aikana.  Lisää lopuksi smetana ja suolakurkut. Tarkista maku.

6 kommenttia:

 1. Stroganoffia ei olekaan tullut tehtyä pitkään aikaan. Kiva blogi sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haidi: kiitos sinulle :)

   Minullakin oli oikein hinku saada stroganoffia, kun en myöskään ollut tehnyt sitä pitkään aikaan.

   Poista
 2. Tässäpä viikonlopun ruoka :) Kiitos jälleen!

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä, pitääkin testata tuo stroganoffin valmistus uunissa, luulisin siitä tulevan mureampaa kuin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykkään valmistaa näitä pataruokia uunissa, koska se hauduttaa ruoan ihanan pehmeäksi ja täyteläiseksi. Lisäksi on mukavaa, kun ruoka valmistuu itsekseen ja voi puuhastella muuta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...