perjantai 6. huhtikuuta 2012

Sitruunasilli


Sillit kuuluvat meidän perheen juhlaruokiin ympäri vuoden: pääsiäisenä, vappuna, juhannuksena ja jouluna. Se missä vaiheessa juhlapäivää niitä tarjoillaan vaihtelee juhlasta toiseen. Välillä ne ovat osana illallista kalapöydän tarjoiluissa, välillä taas juhlapäivän lounas on kala-ateria kaikilla mahdollisilla kalaherkuilla.  Sillien makuun pääsin jo lapsena Ruotsissa asuessamme. Usein joulupöydässä en jaksanutkaan syödä kinkkua, kun olin herkutellut niin paljon kaloilla. Olen pyrkinyt antamaan myös omille lapsilleni mahdollisuuden oppia nauttimaan näistä vähän haasteellisemmista herkuista.

Sillien valmistus on nykyään todella vaivatonta, kun voi ostaa sopivan suolaisia sillifileitä, kevytsuolattuja sillifileitä. Ne ovat nopeasti kylmän veden alla huuhdeltuina heti valmiita yhteistyöhön. Jos kuitenkin ostat normaalisti suolatun sillin, fileoi se, huuhtele fileet ja laita ne kulhossa jääkaappiin kylmään veteen likoamaan 12-15 tunnin ajaksi.

Sitruunasilli

2 sillifilettä
1 punasipuli renkaina
15 cm purjoa siivuina
0,5 dl tilliä hienonnettuna
8 maustepippuria
1 laakerinlehti

liemi:
2,5 dl vettä
1,5 dl Sukrinia tai muuta makeutta
1,5 dl sitruunan mehua

koristeeksi:
sitruunasiivuja

Keitä vettä, Sukrinia ja sitruunamehua, kunnes Sukrin sulaa. Anna liemen jäähtyä. Huuhtele sillifileet, kuivaa talouspaperiin ja siivuta ne pieniksi suupaloiksi. Lado puhtaaseen desinfiotuun lasipurkkiin vuorotellen sillipaloja, punasipulia, purjoa, tilliä ja maustepippureita. Työnnä laakerinlehti joukkoon. Koristele sitruunan viipaleilla. Kaada liemi päälle. Anna sillin maustua ainakin seuraavaan päivään jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...