keskiviikko 15. elokuuta 2012

Pippuripihviä konjakkikastikkeella ja vihreitä papuja Julia Childin tapaan

Ah, miten autuaan olon hyvä ruoka saa aikaan!
Tänään 15.8.2012 on kulunut 100 vuotta amerikkalaisen tv-kokin, Julia Childin syntymästä. Julia on kirjoittanut keittokirjojen klassikon Ranskalaisen keittiön salaisuudet, joka löytyy lähes kaikkien kokkailua harrastelevien kirjahyllyistä. Keittiössä, kotona ja puutarhassa sekä Rouva Raadelmasta -blogit ovat heittäneet haasteen kaikille ruokablogien pitäjille valmistaa Julian inspiroimaa ruokaa elokuussa syntymäpäivään mennessä. Osallistun haasteeseen pippuripihveillä konjakkikastikkeessa vihreiden papujen kera ja aivan viime hetkellä, juuri juhlapäivänä. Meillähän pippuripihvit ja konjakkinen kastike ovat mieheni suurimpia herkkuja, joten suosikkireseptin löytäminen ei lopulta ollut vaikeaa. Kesti vain se reseptin löytyminen hetken :)


Ranskalaisen keittokirjan suomennoksessa aloituksena ennen esipuhetta Julia kirjoittaa näin:

"Tämän kirjan innoittajana on ollut 
KAUNIS RANSKANMAA
jonka talonpojat, kalastajat, perheenemännät
ja prinssit - puhumattakaankeittiömestareista
- sukupolvesta toiseen jatkuneella
kekseliäällä ja hartaalla keskittymisellään
ovat luoneet yhden maailman
suurimmista taiteista."



Olen kirjoittanut reseptiin neljän pippurin käytön. Julialla oli pelkkä maininta "erilaisten pippurimarjojen sekoitus tai vain valkopippureita". Pippurilajikkeita voi vaihdella mielen ja maustehyllyn tarjonnan mukaan.

Ostin itse kokonaisen ulkofilepalan. Siinä oli, ystäväni sanoin "natkua pinnassa" eli kalvoja ja rasvaa, jotka poistin ennen pihveiksi leikkaamista. Pihvit voi myös ostaa valmiiksi leikattuina. Toinen ystäväni (minulla on ainakin kaksi ystävää!) kysyi minulta myös, voiko naudan ulkofileen jättää punaiseksi sisältä. Ehdottomasti kyllä. Naudan ulkofile on erinomaista mediumiksi kypsennettynä. No, ehkä kaikki muut sen jo tiesivätkin, mutta lapseni kokkaileva kummisetä ei ollut koskaan valmistanut ulkofilettä kotona. Rohkeasti kokkailemaan ja herkuttelemaan ;)

Lapsille pihvejä tarjottaessa pihvien pippuripintaa voi ennen paistamista rapsutella suurimpia määriä pippureita pois, jotteivat ole heille liian mausteisia. Parin tunnin pippurimarinointi antaa jo sellaisenaan pippurin makua, muttei väkevyyttä pihveihin.

Pippuripihvien kera tarjosin Julian tapaan valmistettuja paistettuja kanttarelleja ja vihreitä papuja. Ne ovat mielestäni sopivan yksinkertaisia lisukkeita reilusti maustetuille pihveille. Tyttöseni kysyi minulta, että miksi ihmeessä kirjoitat noin helpon papureseptin blogiisi. Siksipä niin, että ne ovat herkullisia ja niin helppoja, etteivät pavut pääsisi unohtumaan aterialta.


Pippuripihvi konjakkikastikkeella (Steak au poivre)
4:lle

700-800 g naudan ulkofilettä

kuivamarinadi:
0,5 rkl       mustapippuria kokonaisena
0,5 rkl       valkopippuria kokonaisena
0,5 rkl       viherpippuria
0,5 rkl       rosépippuria
suolaa ja rouhittua mustapippuria

paistamiseen
1,5 rkl voita
1,5 rkl öljyä

konjakkikastike
1 rkl     voita
1          salottisipuli silputtuna tai kesäsipuli
1 dl      lihalientä
0,75 dl konjakkia
50 g     huoneenlämpöistä voita

Hiero pippurit karkeaksi rouheeksi huhmareessa. Leikkaa kokonaisesta lihasta noin 2,5 cm paksuisia pihvejä. Pyyhi pihvit talouspaperilla kuiviksi. Hiero pippurisekoitusta pihvien pintaan molemmin puolin ja reunoille. Laita pakastepussissa jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi, mieluiten 2-3 tunniksi. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.

Kuumenna rasvat pannulla, kunnes voin vaahto alkaa häipyä. Paista pihvejä aluksi 3-4 minuuttia ja sen jälkeen käännä pihvit ja paista 3-4 minuuttia toiselta puolelta. Liha on puolikypsää (à point), kun pihvin pinnalla alkaa näkyä hitusen punaista lihamehua. Nosta pihvit lautaselle ja mausta vielä suolalla ja mustapippurilla.

Kuullota sipulisilppua voissa. Lisää lihaliemi ja keitä sitä pari minuuttia. Lisää konjakki ja keitä lientä pari minuuttia. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon voi nokare kerrallaan. Kaada kastike lihan päälle ja tarjoa heti.


Vihreät pavut englantilaisittain (Haricots verts à l'anglaise)
4:lle

500 g vihreitä papuja
vettä
1 tl     suolaa
25 g   voita paloiteltuna
suolaa ja valkopippuria

Kaada iso kattila lähes täyteen vettä ja laita se kiehumaan. Huuhtele pavut ja leikkaa niistä kannat pois. Kumoa pavut kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä papuja ilman kantta noin 7 minuutin ajan, kunnes ne ovat napsahtavan kypsiä (al dente, mikäli italiankielinen ilmaisu sallitaan ranskalaisen reseptin yhteydessä), varo ylikypsentämästä niitä. Tarkista papujen kypsyys maistamalla yhtä niistä. Kun pavut ovat kypsiä, valuta vesi pois kattilasta ja ravistele  papuja varovaisesti kattilassa pitäen sitä liedellä pienellä lämmöllä. Näin ylimääräinen vesi haihtuu pavuilta.

Lisää joukkoon voipalaset ja ravistele kattilaa, kunnes voi on sulanut ja sekoittunut papuihin. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa heti.

voi suurustaa kastiketta hieman



#cook for Julia logot eivät ole omiani, vaan olen lainannut täältä.

4 kommenttia:

  1. Nyt tuli kyllä nälkä... Pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Niiaus ja kaunis kiitos Rouva Raadelmalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, todellakin maistuisi! Hienosti koottu annos.

      Poista
    2. Niiata niksautan vielä Ankerias Vipuselle ja kiitän kovin kasvot säihkyen kauniista sanoista :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...