sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Meksikolaiset jauhelihakepakot ja tomaattisalsa



Kevät tekee tuloaan sateen ropistellessa pili pili pom. Ajatukset karkaavat jo grillaamiseen. Pitäisi puhdistaa grilli talven jäljiltä, koska vihdoin voisi ryhtyä puuhastelemaan ulkona grillin ääressä. Jauhelihakepakot sopivat niin grillattaviksi kuin uunissa paistettaviksi. Vielä meillä paistettiin kepakot uunissa, mutta pian pitää päästä grillaamaan.

Meksikolaisiin jauhelihakepakoihin hain maun omasta tacomausteesta ja tuoreesta korianterista. Jos ei ennätä tehdä omaa maustetta voi käyttää ehdottomiani mausteita sen sijaan. Tarjosin kepakoiden kera tomaattisalsaa, tomaattista guacamolea, meksikolaista kukkiscouscousia ja ranskankermaa. Melko perinteistä linjaa siis. Maut toimivat takuuvarmasti, ainakin meidän perheessä.

Tein melko ison annoksen ja käytin kilon jauhelihaa. Reseptiä voi muokata oman ruokailuporukan kokoiseksi. Minä tykkään tehdä runsaita annoksia, saan sitten itselleni valmiita lounaita seuraavalle päivälle. Siis silloin, kun ruokaa jää yli. Tyttöseni kysyi minulta ennen ateriointia, että laitoinko salsaan valkosipulia. En tällä kertaa. Hmmp! Olisit äiti voinut kyllä laittaa, se sopii niin hyvin. No ensi kerralla sitten. Reseptiin lisäsin sulkuihin vaihtoehdoksi valkosipulin ;)

Olen aikaisemmin tehnyt yrttisiä jauhelihakepakoita, joiden reseptiä pidän meidän perheen perusreseptinä kepakoille. Kepakot kelpaavat erityisen hyvin lapsille ja lapsenmielisille. Kepakoiden jauhelihataikina on oikeastaan lihapullataikina, joka on pyöräytetty pitkulaiseksi ja tuupattu tikku sisään. Ehkä jauhelihakepakoiden jälkiruokana kuuluisi tarjota jotain tikkujälkkäriä kuten kakkutikkareita (cake pops) tai hedelmävartaita.


Meksikolaiset jauhelihakepakot

1 kg jauhelihaa
2      kananmunaa
2      sipulia raastettuina
2 dl  korianteria hienonnettuna
2      valkosipulinkynttä hienonnettuina
2 rkl tacomaustetta*
suolaa ja mustapippuria

lisäksi:
20 vedessä liotettua puista varrastikkua

Sekoita jauhelihan joukkoon kaikki ainekset. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa taikina puoliksi. Jaa toinen puolikas 10 osaan. Pyörittele öljyisin käsin jauhelihapaloista pötkylöitä. Työnnä niihin pyörittelyn päätteeksi varrastikku ja asettele kepakot leivinpaperin päälle. Jaa loppu taikina 10 osaan ja tee niistä samalla tavoin jauhelihakepakoita.

Grillaa kepakot kypsiksi tai paista niitä 200 asteessa uunissa noin 20 minuuttia välillä käännellen.

* vaihtoehtoisesti: 2 tl chilijauhetta, 2 tl juustokuminaa, 1 tl paprikajauhetta ja 1 tl korianterijauhetta


Tomaattisalsa

2      tomaattia kuutioina
1      salaatti- tai kevätsipuli silputtuna
1 dl  korianteria silputtuna
1 rkl oliiviöljyä
1 tl   limen mehua
(1     valkosipulinkynsi hienonnettuna)
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

2 kommenttia:

  1. Tein näitä kepakoita tomaattisalsan kera grillaten, olipa aika herkkua. En ole koskaan aiemmin ajatellut, että tacomausteen voisi sekoittaa itsekkin, miksiköhän? Ei tarvitse enää ostaa sitäkään kaupasta, kun oma maustevarasto on, sanoisinko, melko kattava johtuen innostuksestani aasialaisiin keittiöihin. Käyhän vilkaisemassa itämaisten ruokien blogiani: http://valkosipulintuoksuinenkeittio.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raitakatti! Meilläkin nämä kepakot ovat niin sanotusti perussettiä. Hyvää ruokaa, joka maistuu koko perheelle.

      Tacomauste mielestäni kannattaa tehdä itse. Se on edullisempaa, eikä siihen ole lisätty mitään ylimääräisiä aineita. Vain täyteläiset maut. Olen päätynyt tekemään suurimman osan käyttämistäni mausteseoksista itse. Jostain syystä ne maistuvat raikkaammilta ja paremmilta.

      Teen tacomaustetta jatkuvasti – kun edellinen annos loppuu, teen heti uuden. Käytän maustetta todella paljon, moneen ruokaan. Nytkin mökillä tein uuden annoksen ja käytimme sitä maustamaan ulkofilepihvejä, lisäksi vain ripaus suolaa ja mustapippuria. Herkkua! Niin ja kukkispizzan jauhelihan maustoin tacomausteella. Tacomauste on suosikkimausteseokseni!

      Rakastan itämaisia makuja, meksikolaisten makujen lisäksi. Kipaisin blogiasi tarkastelemassa ja se tuntui oikein mukavalta, ihania herkkuja olet tehnyt.

      Herkullisia bloggaushetkiä sinulle!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...