torstai 31. lokakuuta 2013

Pulled Pork eli nyhtöpossua



Nyhtöpossu on edullinen Amerikan herkku, jossa yhdistyy hitaasti kypsennetty liha ihanaan bbq-kastikkeeseen. Mieleeni tulee perheeni suosikkiruoka ribsit, mutta ilman luita. Herkullista ylikypsää lihaa!

Nyt on meilläkin nyhtäisty possua haarukalla. Ja se oli todella hyvää. Koko perhe santsasi ruokaa lisää, vaikka masut alkoivatkin jo täyttyä. Nyhtöpossua tullaan meidän perheessä valmistamaan jatkossakin. Teimme pulled pork hampurilaisia. Sämpylän väliin laitoimme rucolaa, bbq-kastikkeella maustettua nyhtöpossua, majoneesia, sipulirenkaita, avokadoa ja tomaattia. Nyhtöpossua voi käyttää melkein mihin vain: pizzalle, munakkaaseen, kastikeeseen, salaattiin, salaatin lehteen käärittynä, tortillaan, pannukakkuun... you name it!

Keittelen bbq-kastikkeen aina itse, koska silloin se ei ole liian makeaa ja itse tehtynä kastike on huikean hyvää. Jokainen voi maustaa ja makeuttaa oman bbq-kastikkeensa omien mieltymystensä mukaan. Alla olevan bbq-kastikkeen ohjeesta tulee iso annos, mutta se ei haittaa, koska ylijäävän kastikkeen pakastan. Pakkasesta on kätevä ottaa käyttöön bbq-kastiketta vaikkapa ribsejä maustamaan tai seuraavan kerran nyhtöpossuannokseen.


Pulled pork

1,5 kg possun lapaa, kassleria tai ulkofilettä
2         sipulia lohkoina
6         valkosipulinkynttä halkaistuina
3 dl     bbq-kastiketta (resepti alla)

pinnalle:
1 rkl tacomaustetta (tai 1 tl savustettua paprikajauhetta, 1 tl juustokuminaa, 0,5 tl vahvaa chilijauhetta ja 1 mm cayennepippuria yhteen sekoitettuna)
suolaa ja mustapippuria

Ota liha viimeistään tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Huuhtele liha kylmällä vedellä ja kuivaa se talouspaperiin. Taputtele lihan pintaan ensin suola ja pippuri ja lopuksi tacomauste. Kuumenna pannulla rasva ja paista lihaan paistopinta joka puolelle. Nosta liha uunivuokaan tai pataan. Kumoa sipulilohkot ja valkosipulit lihan molemmin puolin pataan. Levitä bbq-kastiketta lihan päälle ja loput kastikkeesta sipulien päälle. Laita kansi tai folio padan päälle. Kypsennä lihaa hiljalleen 150 asteessa 4,5–5 tuntia, kunnes liha on ihanan ylikypsää ja murenee haarukalla nyhtäistäessä. Voit myös kypsentää lihan yön yli 100 asteessa.

Nosta liha padasta ja anna sen hieman jäähtyä. Kun liha ei enää ole polttavan kuumaa, poista mahdollisesti liika rasva, revi liha kahta haarukkaa käyttäen riekaleiksi. Tarjolle laitettaessa kuumenna liha uudelleen joko pannulla tai 200 asteisessa uunissa folion alla. Laita liha tarjolle sellaisenaan ja vierelle bbq-kastiketta, jota ruokailijat saavat itse sekoittaa nyhtöpossunsa joukkoon. Toinen vaihtoehto on sekoitaa kastiketta lihasilpun joukkoon ennen lihan lämmittämistä.

bbq-kastike ennen hienoksi surauttelua
Bbq-kastike

400 g     kokonaisena säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa
1,75 dl   punaviinietikkaa tai balsamicoa
1,5 dl     erytritolia (tai 4 rkl tummaa siirappia tai fariinisokeria)
n. 350 g possun luuttomia kylkiviipaleita tai pekonia suikaleina
2            sipulia hienonnettuina
4            valkosipulinkynttä silputtuina
1–2        chiliä hienonnettuna
2 tl         inkivääriä raastettuna
3 rkl       tacomaustetta (tai 1 rkl savustettua paprikajauhetta, 1 rkl juustokuminaa, 2 tl korianterijauhetta, 1 tl vahvaa chilijauhetta ja 1 mm cayennepippuria)
2 dl        olutta
1 dl        rosmariinia hienonnettuna
1 rkl       savusuolaa
mustapippuria

Kaada tomaatit mehuineen kattilaan. Survo tomaatteja kauhalla hieman pienemmiksi. Lisää tomaattisurvokseen etikka ja erytritol (sokeri). Nosta kattila liedelle ja laita liemi kiehumaan kannen alle, hiljaiselle lämmölle.

Paista pekoni rapeaksi ja nosta se sen jälkeen talouspaperin päälle valumaan. Kuullota sipulia minuutin ajan. Lisää sipulin joukkoon valkosipuli, chili ja inkivääri ja käänetele ne sekaisin. Lisää vielä tacomauste ja pyöräyttele sitä hieman. Mittaa joukkoon olut ja kaada seos tomaattisoseen joukkoon kattilaan. Lisää pekoni ja rosmariini kattilaan. Mausta liemi suolalla ja pippurilla.

Keitä kastiketta puolesta tunnista tuntiin. Surauta lopuksi kastike tasaiseksi sauvasekoittajalla.

possu kastikkeineen menossa uuniin

Jälkikirjoitus:

Ystäväni Campasimpukka on lanseerannut nyhtöpossu suomennoksen pulled porkille ;)


12 kommenttia:

  1. Tämä sai nyt viimeistään uskomaan, että tätä nyhtöä on kokeiltava! Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja :)

      Minullakin nyhtö oli to do -listalla ihan älyttömän pitkään. Onneksi vihdoin hauduttelin oman possupalani, koska se olikin niin hyvää. Suosittelen kokeilemaan!

      Poista
  2. Nam! On kyllä herkkua :) Itse tein nyhtöpossua viimeksi kesällä ja kyllä taas tekisi mieli tehdä uudestaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä oli ensimmäinen nyhtishauduttelu, mutta ihan varmasti teen uudelleen. Niin hyvää se oli . Ajattelin, että teen seuraavan kerran, kun taas löytyy hyvää suomalaista lihaa tarjouksessa.

      Poista
  3. Ihan huippu bbq kastike :) Tulee varmasti jäämään meidän perheen suosikiksi. Kiitos ja kumarrus! Ihanaa kevättä, Iina =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iina!

      Teen tätä bbq-kastiketta lähes jatkuvasti, vaikka laitankin osan pakkaseen. Sitä vain kuluu meidän perheessä niin paljon.

      Oikein ihanaa kevättä myös sinulle!

      Poista
  4. Tätä jo toista kertaa kokkaillessa tuntuu, että resepti vaan paranee, kun löytää oman tuntuman touhuun! Kiitos ihan huikeasta reseptistä, 10 vuotta possun lihaa vältellyt edelleenkin ihmettelee miten "roskalihakasslerista" voi saada jotain näinkin herkullista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huikean hienoa kuulla! Olen lähes hämmentyneen iloinen, kun kerrot, että olen saanut sinut sortumaan herkulliseen possuiluun.

      Olen kyllä samaa mieltä, että nyhtöpossu on käsittämättömän hyvää. Meillä lapset kysylevät vähän väliä, että äiti, tehtäisiinkö taas nyhtöpossua. Ilahduttavaa on sekin, että tämä suhteellisen edullista herkkua.

      Poista
  5. Voisko ton cayennen määrän lisätä tohon chilin määrään reseptissä?? Ei muuta muttakun cayenne itsessään on chililajike...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä cayennen voi lisätä chiliin, eikä resepti muutu juurikaan. Chilejä ne ovat tuorechilit ja kuivattu cayenne. Reseptissä cayenne on muun muassa siksi, että se on osa itse tehtyä tacomaustettani. Maistelemalla löytää itselleen mieluisat makuyhdistelmät.

      Poista
  6. Hei!

    Tein kerran tätä pulled porkkia ja oi kun se oli herkkua! Nyt olisin tekemässä tätä isommasta kimpaleesta 1,8kg. Kuinka kauan sitä tulisi paistaa ja riittäisikö tämä ohjeen maustemäärä? Oletko muuten tarjonnut jotain lisuketta kun olet tehnyt tätä? Esim. ranskikisa? :)

    - Eea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eea!

      Anteeksi, että vastaukseni on myöhässä – pulled pork lienee teillä jo syöty. Vastaan silti kysymyksiisi. 1,8 kg on niin vähän isompi annos, että mausteet riittävät hyvin. Paistoaika ei juurikaan muutu, kannattaa kokeilla milloin liha alkaa olla ihanan mureaa ja irrota vaivattomasti haarukalla.

      Ranskikset sopivat pulled porkin kanssa. Voit kokeilla myös avokadosta tehtyjä ranskalaisia http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2014/11/avokadoranskalaiset-ja-cobbin-salaatti.html Olen tarjonnut vaihtelevasti kaikenlaisia lisukkeita pulled porkin kanssa: cole slawta http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2011/03/taytetty-lihamureke-ja-coleslaw.html waldorfin salaattia http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2013/09/waldorfin-salaatti-eli-raikas.html ja juustoista selleripaistosta http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2013/03/juustoinen-valkosipuli-selleripaistos.html

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...