maanantai 19. toukokuuta 2014

Vuohenputki-fetamunakas (Frittata)


Vuohenputki-fetamunakas on todella maistuvainen munakas. Villivihannesmunakas uunissa kypsennettynä, on mainio aamupala tai pikkusuolaista teepöydässä. Fetan sijaan voi tähän munakkaaseen käyttää myös vuohenjuustoa.

Kipaisin eilen aamulla pihalle, kun muu perhe vielä nukkui. Noukin kauniita kurttuisia vuohenputkia vatiini kohtuullisen kasan. Piha-aarteestani ryhdyin valmistamaan uunimunakasta aamiaiseksi. Idean munakkaaseen otin aikoinaan valmistamastani feta-pinaattimunakkaasta, joka sekin on hurjan hyvää. Äitinikin sattui sopivasti tulemaan paikalle ja pääsi maistamaan munakasta. Olipa ihana saada niin paljon kehuja koko joukolta! Totesimme yhdessä, että munakas maistuisi ihanalta myös kylmänä, mikäli sitä jäisi yli.


Vuohenputki on nyt pop, ainakin minun makuuni. Vielä tällä hetkellä vuohenputkikasvustoista löytää helposti kurttuisia, kiiltävän vihreitä, pieniä vuohenputkia – niitä ihan parhaita. Olen tohkeissani kerännyt vuohenputkea, kun huomasin vuohenputki-sellerimuusia tehdessäni, että sitä oli helppo käsitellä ja maku oli mieleeni. Vuohenputkea kun voi syödä sellaisenaan salaateissa ja leivän päällä tai kypsentämällä pinaatin tapaan, mutta ilman ryöppäystä. Pikainen ryöppäys on paikoillaan vain pakastaessa vuohenputkea. Vuohenputkea voi myös käyttää persiljan tai lipstikan sijaan. Tein alunperin kermaisen herkkusieni-poronkäristyksen vuohenputkella ryyditettynä, seuraavalla kerralla käytin lehtipersiljaa. Kummastakin versiosta voi sanoa, että mahdottoman hyviä olivat. Vuohenputkella maustetun käristyksen unohdin valokuvata, joten siksi käristyksestä tuli tehtyä useampi versio.

Uunin sijaan vuohenputki-fetamunakkaan voi valmistaa liedellä, kaikkien ainesten lisäämisen jälkeen, laittamalla kannen kypsyvän munakkaan päälle ja huolehtimalla, että liesi on hyvin miedolla lämmöllä. Kun munakasmassa on hyytynyt ja munakkaan päällä oleva juusto on sulanut, munakas on valmis. Tähän menee noin 20 minuuttia. Vastaavalla tavalla olen aikaisemmin tehnyt muun muassa persialaista kukkakaalimunakasta ja tonnikalamunakasta.

Varoitus: vuohenputki tulee tunnistaa aivan täydellä varmuudella, sillä luonnosta löytyy muutamia samankaltaisen näköisiä kasveja, jotka ovat myrkyllisiä (hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso). Vuohenputki kannattaa opetella tunnistamaan, jotta siitä voi huoletta nauttia. Villit vihannekset -lehdykästä löytyy tietoa lisäksi muistakin villivihanneksista.



Vuohenputki-fetamunakas


6 kananmunaa
1 dl kermaa tai vettä
200 g fetaa tai vuohenjuustoa murennettuna
0,5 dl + 0,5 dl cheddarjuustoa raastettuna
0,5 dl oreganoa silputtuna
0,5 tl suolaa
mustapippuria

0,5 l vuohenputkea (kevyesti painettuna) huuhdeltuna ja hieman silputtuna
1 sipuli silputtuna
1 valkosipuli hienonnettuna

1 tomaatti siivuina

Sekoita kulhossa kananmunien rakenne rikki. Sekoita joukkoon kerma, feta, 0,5 dl cheddaria ja oregano. Mausta suolalla ja pippurilla. Huomioi, että juustosta tulee suolaa munakkaaseen.

Kuullota sipulia minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja vuohenputki. Kääntele kasviksia pannulla kolmisen minuuttia, kunnes vuohenputken lehtiosat ovat täysin pehmenneet. Jos pannusi on uuninkestävä, tarkista, että sen reunat ovat myös voidellut. Kaada munaseos kasvisten päälle ja sekoittele ainekset sekaisin. Jos paistat munakkaan toisessa, voidellussa vuossa (irtopohjavuoka, piirasvuoka tai muu uunivuoka), kumoa kasvikset ja munaseos sinne, sekoittele ainekset keskenään. Lopuksi ripottele munakkaan päälle loppu juustoraaste ja asettele koristeeksi tomaattisiivut.

Paista munakasta 200 asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes pinta saa vähän kullanruskeaa väriä.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Sari!

      Ehdin tehdä jo uudelleen samaista munakasta ja siitä jäi pieni pala jääkaappiin - ihan mielettömän hyvää kylmänäkin!

      Poista
  2. Herkullinen munakas:) Täällä on tapana monilla viikonlopun koittaessa syödä aamiainen kahviloissa ja vähän tuon tapaisia munakkaita on usein listalla,tosin ilman vuohenputkea;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael!

      Meiltä kyllä riittää vuohenputkea muillekin, innokkaille keräilijöille ;) Munakkaat sopivatkin hyvin viikonlopun aamiaisiin ja brunsseihin. Vaikka asummekin lähellä kaupunkia, meiltä on sen verran matkaa keskustaan, että aamiaiset kahviloissa kuuluvat lomien ylellisyyksiin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...