tiistai 27. tammikuuta 2015

Meksikolainen munakoisopaistos


Meksikolainen munakoisopaistoksen herkullisia täytteitä ovat ohuet paistetut munakoisosiivut, maukas tacokastike yhdistettynä cheddariin ja broileriin tai papuihin. Munakoisopaistokseen voi käyttää myös muuta kypsennettyä lihaa kuten naudan jauhelihaa. Vaihtamalla lihan papuihin saat tuhdin ja maittavan kasvisruoan.

Keitin hiljan kahdesta broilerista valkoviini-kanalientä. Valmistin toisesta keitetystä broilerista kanaa valkoviinissä, josta laitan postauksen lähiaikoina. Toisesta broilerista käytin osan tähän paistokseen. Olin aikonut tehdä fajitaksia broileritäytteellä, minulla kun oli meksikolaisen ruoan makumielikuva, mutta kauppaan mennessäni ideoinkin jonkin sortin paistoksen tekemistä. Kaupan vihanneshyllyjä tutkaillessani löysin kauniita munakoisoja, joten resepti rakentui mielessäni meksikolaiseksi munakoisopaistokseksi broilerilla höystettynä. Perheeni oli erittäin tyytyväinen tekeleeseeni ja kehuivat paistosta todella hyväksi. Minustakin paistos on erinomaista!

Paistos on helppo tehdä, mutta aikaa minulta kului sen valmistamiseen kaksi tuntia. Viimeisen puoli tuntia tosin tein muita hommia, sillä paistos kypsyi sen aikaa uunissa. Ruoan valmistamista voi nopeuttaa vaihtamalla tuoreet tomaatit tomaattimurskaan, käyttämällä valmista tacokastiketta tai tekemällä paistoksen paistamista vaille valmiiksi edellisenä päivänä. Jos mahdollista, suosittelen tekemään tacokastikkeen iste, sillä se on itse tehtynä todella raikkaan hyvää, eikä siinä ole ylimääräisiä lisäaineita. Itse tehtyä tacokastiketta voi käyttää kaupassa myytävän tacokastikkeen tai salsan tapaan viilennettynä esimerkiksi dippikastikkeena, fajitasten yhtenä täytteenä, meksikolaisten pizzojen tai hampurilaisten maustamiseen. Munakoisopaistoksen lihaa, broileria tai papuja ei mielestäni tarvitse maustaa erikseen, sillä tacokastike maustaa koko paistoksen herkulliseksi.


Meillä syödään paljon meksikolaisen makuisia ruokia, koska ne ovat lasteni lempiruokia. Olen tehnyt lukuisia meksikolaisia reseptejä, joista voit hakea ideoita. Meksikolainen munakoisopaistos on herkullinen ruoka sellaisenaan vihreän salaatin tai avokado-kurkkusalaatin kera. Voit halutessasi tarjota sen lisukkeena riisiä tai kukkakaaliriisiä.

Meksikolainen munakoisopaistos


2 munakoisoa (2 x 300 g) noin 0,5 cm siivuina
400 g kypsää broileria, jauhelihaa tai papuja
150 g cheddarjuustoa raasteena

Tacokastike

1 sipuli silputtuna
1 punainen paprika kuutioina
1 vihreä paprika kuutioina
5 tomaattia kuutioituina tai 400 g tomaattimurskaa
2 valkosipulia hienonnettuina
0,5-1 jalapeno chili hienonnettuna
1 rkl punaviinietikkaa
(1 rkl erytritolia tai sokeria)
1,5 tl tacomaustetta (tai 0,5 tl korianteria, 0,5 tl kuminaa ja 0,5 tl savupaprikaa)
suolaa ja mustapippuria

Ripottele munakoisoviipaleille suolaa ja nosta ne sivuun puoleksi tunniksi. Valmista tacokastike tällä välin.

Kuullota sipuli- ja paprikasilppuja pannulla, kunnes ne ovat pehmentyneet. Lisää pannulle valkosipuli ja chili. Kääntele kasviksia minuutin ajan ja lisää sen jälkeen tomaatit. Mausta kastike punaviinietikalla ja tacomausteella. Rouhi joukkoon vähän mustapippuria ja suolaa. Tarkista maku - tacokastike saa olla vahvan makuista. Anna kastikkeen hautua vähintään 10 minuutin ajan.

Huuhtele munakoisot kylmällä, juoksevalla vedellä. Valuta munakoisot ja kuivaa ne talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen. Sipaise pullasudilla munakoisojen pintaan öljyä. Paista munakoisoihin pannulla nätti kullanruskea pinta ja nosta ne sen jälkeen talouspaperin päälle.

Lado paistos voideltuun vuokaan kolmeen kerrokseen. Aloita latomalla vuoan pohjalle kolmannes munakoisosiivuista, levitä niiden päälle kolmannes tacokastikkeesta, ripottele puolet broilerisilpusta ja vähän juustoraastetta. Jatka latomalla munakoisosiivuja, tacokastiketta, loput broilerisilpusta ja hieman juustoraastetta. Viimeiseen kerrokseen ladot loput munakoisosiivuista, tacokastikkeen ja lopun juustoraasteen.

Paista munakoisopaistosta 200 asteessa puoli tuntia. Nosta paistos uunista ja laita folio sen päälle 10 minuutiksi. Tarjoa meksikolainen munakoisopaistos sellaisenaan, riisin tai kukkakaaliriisin kera.

4 kommenttia:

  1. Munakoiso ei vielä(kään) uppoa meidän teiniin, vaikka kasvisruokailevista kavereista on vähän tarttunut intoa tutustua uusiin kasviksiin. Mutta ehkä meksikolaisen kierteen kautta voisi yrittää, se kuuluu suosikkeihin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoiso on meilläkin ollut vähän haasteellinen kasvis lapsille. Tämän reseptin juju juuri hieman ennakkoluuloisia lapsia huomioiden on mahtava meksikolainen makumaailma ja ohuet, lähes rapeat munakoisonsiivut. Meillä kumpikin lapsi tykkäsi, vaikka vähän jännitin etukäteen.

      Kun munakoison siivuttaa noin puolen sentin siivuiksi, ne itketetään ja paistetetaan pannulla ihaniksi munakoisolastuiksi, niistä tulee juuri täydellisen ohuita ja maistuvia. Napostelin pannulta muutaman munakoisolastun suoraan suuhuni ja ne olivat ihania sellaisenaan. Kannattaa kokeilla teiniosaltolla!

      Poista
  2. Mä en osaa jotenkaan munakoisoa käyttää muuhun kun moussakkaan ja uunikasuihin, mutta tämä resepti taitaa saada mut kokkaamaan munakoisosta jotain meksikolaisittain... ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä paistos on minunkin mielestä kivaa vaihtelua munakoison perinteisiin juttuihin verrattuna. Idea tosin lähti liikkeelle siitä, miten saan broilerista perättäisinä päivinä ihan erilaista ruokaa.

      Olen itse todella tyytyväinen tähän reseptiin, koska perhe piti siitä niin paljon. Kiva kokkailla perheelle, kun tietää, että ruoka saa hyvän vastaanoton.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...