tiistai 23. elokuuta 2011

Lihakeitto

niin hyvää!
Lapset ovat kertoneet, että heillä on koulussa lihakeittoa ilman lihaa. Kaiketi siinä keitossa on ollut lihaa, mutta ruokajonon alkupään oppilaat ovat ehtineet kalastaa kaikki sattumat. Kysyinkin lapsiltani, maistuisiko heille kotona lihakeitto lihalla. Iloinen kyllä tuli oitis vastaukseksi.

Lihakeitto ja muut pitkään haudutettavat ruoat ovat sellaisia, etten halua tehdä pieniä annoksia. Siksipä alla oleva reseptikin vaatii 9-10 litran kattilaa, johon saa keiton mahtumaan. Suosittelen myös kaikille ison annoksen tekemistä, koska ylijäävän keiton voi pakastaa sopiviin annoskippoihin. Meillä syödään keittoa kahtena päivänä peräkkäin ja loput pakastan kiireisen päivän varalle.

Käytin keitossani kahta eri ruhon osaa. Toinen oli lihaisampi ja toisessa oli luuta. Luu antaa liemeen hyvää makua. Keittoajan lopussa kannattaa tarkistaa, että liha on varmasti pehmeää ja murenevaa. Tämä keitto tykkää hauduttamisesta, joten anna sille riittävästi aikaa. Keittoaika on noin 2 tuntia. Reseptissä kasvisten painot ovat kuorineen painoja. Keitto on mielettömän maukasta ja ihanaa!

Lihakeitto

1,5 kg keittolihaa (naudan etuselkää, lapaa tai rintaa)
3 l       vettä
3         valkosipulinkynttä pilkottuina
15-20  maustepippuria
1 rkl    suolaa
5        laakerinlehteä
1 kg   kyssäkaalia paloiteltuna (vähän isommat palat kuin muista)
400 g lanttua paloiteltuna
400 g selleriä paloiteltuna
300 g porkkanaa paloiteltuna
200 g purjoa paloiteltuna
3        sipulia silputtuna
150 g palsternakkaa paloiteltuna
1 dl    lipstikkaa silputtuna
1 dl    persiljaa silputtuna

Huuhtele liha ja pane ne kokonaisina kattilaan. Kaada vesi päälle. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalta vaahto pois. Lisää pippurit, suola ja valkosipuli. Keitä lihoja, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta lihat liemestä, leikkaa pois kaikki natkut ja luut ja paloittele liha. Laita paloitellut lihat, kyssäkaali, juurekset ja lipstikka kattilaan liemen joukkoon. Keitä kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä. Koristele persiljalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...