torstai 11. elokuuta 2011

Marjamysli

Suomessa vähähiilihydraattinen (vhh) ruokavalio on yleistynyt viimeisen vuoden aikana siinä määrin, että karppaus ja karppaaminen -sanat ovat tulleet tutuiksi yhä laajelmaltikin. Leipomot ovat havainneet tavallisten leipien myynnin laskusta, että uusien vhh-tuotteiden kehittäminen kannattaa. Karppaus on vahvassa kasvussa ja sitä pintapuolisesti tuntevat asiantuntijat ovat viime päivinä lähteneet pelottelemaan ruokavalion vaarallisuudella. Hmm.

Ilta-Sanomissa 10.8.2011 kaksi asiantuntijaa, dosentti Tiinamaija Tuomi ja ravintoterapeutti Tarja Tuuli kommentoivat karppausta."Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi äärimmilleen vietynä olla vaarallinen.""Ravintoterapeutti Tarja Tuuli pitää rajua karppausta vaarallisena." IS:n asiantuntijat tuovat esille erityisen tiukasti vhh-ruokavaliota noudattavien mahdolliset vaarat - artikkelista saa mielikuvan, että karppajat välttelevät perunan, riisin, pastan, viljojen ja sokerin (< nuo ovat siis oikeasti karppajien tärkeimmät välttelyt) lisäksi kasviksia, marjoja, pähkinöitä ja kasvisrasvoja. Tsiisös. Luulenpa vaan, että valtaosa meistä karppaajista syö päivittäin reippaasti kasviksia, marjoja, pähkinöitä ja kasvisrasvoja.

Voisin oman elämäni asiantuntijana väittää, että perinteinen laihduttaminen kaloreita laskemalla, voi olla hengenvaarallista. Äärimmilleen vietynä sitä kutsutaan anoreksiaksi. Äärimmilleen vietynä melkein mikä vaan voi olla vaarallista. Pöhköä yleistystä.

Omaa kehoaan kuunnellen ja sitä kunnioittaen jokainen voi löytää itselleen sopivimman ruokavalion. Minulle vhh-ruokavalio on parasta mitä olen koskaan kokeillut.

Ystäväni ovat kyselleet minulta mitä ihmettä syön karppaajana aamuisin. En kait jaksa aina pelkkää kananmunaa ja pekonia syödä? Minä vastaan heille yleensä vastakysymyksellä: mitä he syövät aamuisin. Kerron syöväni ihan tavallisia aamupaloja. Välillä kananmunaa eri muodoissa, harvakseen pekonia, maustamatonta jogurttia usein eri lisukkein (alla yksi resepti), joskus tuorepuuroa, melko usein leipää runsailla lisukkeilla ja välillä mieleni tekee aamulla raikasta salaattia.
 
Idean viljattomaan mysliin olen löytänyt Kotiäidin blogista Karppaus ja perhe (resepti tästä). Kotiäiti on myös marjojen sijaan käyttänyt pähkinöiden kanssa avokadoa (nam!).

Marjamysli
(1 annos)

0,5-1 dl erilaisia pähkinöitä
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl kurpitsansiemeniä
1 tl   pellavansiemeniä
1 dl  marjoja
1-2 dl jogurttia

Laita lautaselle jogurtti. Ripottele sen päälle loput ainekset.


2 kommenttia:

  1. Suosittelen myös kuorimattomia seesaminsiemeniä tähän sekaan, ihan superkamaa ravitsemuksellisesti! Ja jos mitä tahansa pähkinäisiä/siemenöisiä käyttää kuivalla paistinpannulla tai uunissa, aromi vaihtuu taas aivan erilaiseksi! Mainiota vaihtelua!
    Ja komppaan ihan täysillä ajatuksiasi, veitpä jalat suustani!:)

    VastaaPoista
  2. Ahmija: kiitos hyvästä vinkistä nuista seesaminsiemenistä! Aina olen siemenistä ja pähkinöistä tykännyt ja on mukava tietää, että ne ovat lisäksi ihanan ravintorikkaita!

    Mukava myös kuulla, että komppaat - etten ole yksin näine hyvineni ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...