torstai 2. helmikuuta 2012

Moskovan pataa Mysi Lahtista tapaillen


Tämä resepti on ilmestynyt vuonna 1993 Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä. Mysi Lahtinen kirjoitti silloin kuukausiliitteeseen ihania reseptejä. Ihana, todella maukas ja pitkään haudutettu pata, joka sopii kymiin päiviin ja viikonloppuihin. Nimen alkuperää en tiedä, kaiketi se tulee venäläistyyppisitä mauista.

Pataa voi tehdä sisä- ja ulkopaistista. Sisäpaisti murenee nopeammin. Kävin Hakaniemen kauppahallissa lihaostoksilla ja ostin ulkopaistia ja vähän rasvaista possun luutonta kylkeä, vaikka reseptiin en possua ole laittanut (omaan pataan lisäsin kylkisilpun pannun kautta mukaan). Lihat ovat vaan jotenkin houkuttavia siellä hallissa. Ja melkein kaikki muukin. Mieheni sanoin, minulta meinaa mopo karata käsistä kauppahallissa käydessä, koska ostelen kaikkea mahdollista, jota sillä hetkellä totean välttämättä tarvitsevani. Lopulta järjen ääni alkaa kuiskailla korviini ja koitan poistua paikalta mahdollisimman arvokkaasti vilkuilematta enempiä houkutuksia. Yleensä painavien kassien kera ;)

Ihan pikkuisen olen ajanmukaistanut reseptiä. Suolaa pataan ei tarvitse lisätä, koska suolakurkku ja Aura-juusto sisältävät ainakin riittävästi suolaa. Alkuperäisessä reseptissä oli kolme suolakurkkua, mutta juuri suolaisuuden takia olen jättänyt niitä pois. Suolakurkkuja ei alkuperäisessä reseptissä myöskään huuhdella, mutta tämän päivän suolankäyttö on maltillisempaa kuin 90-luvulla. Padasta tulee silti suhteellisen suolaista ja kannattaa siksi tarjota suolattoman muussin kera. Minä en juurikaan käytä hunajaa, joten olen korvannut sen sokerittomalla siirapilla. Hunajan ystävät käyttävät hunajaa. Pataa on mielestäni täysin turha suurustaa jauhoilla tai muilla härpäkkeillä, koska kastike suurustuu ihan omia aikojaan hautuessaan pitkään.


Moskovan pata
6:lle

3        sipulia silputtuina
1        (venäläinen) suolakurkku
0,5 dl sokeritonta siirappia (tai hunajaa)
1 mm cayennepippuria
          mustapippuria
1 kg   naudanpaistia
4 dl    suolatonta lihalientä
150 g Aura-juustoa murusteltuna
240 g smetanaa
1 dl    persiljasilppua
(halutessasi lipstikkaa) 

lisukkeeksi:
0,5 suolakurkku silputtuna
smetanaa
(persiljasippua)

Silppua suolakurkku, laita silppu siivilään ja huuhtele kevyesti ja valuta. Paista sipulisilppua (rasvassa) padassa viisi minuuttia. Lisää siirappi. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkku. Paista viisi minuuttia koko ajan sekoitellen. Mausta cayenne- ja mustapippureilla ja paahda niitä pieni hetki. Kaada persiljasilppu ja lihaliemi pataan. Laita kansi päälle ja anna porista hiljalleen kannen alla.

Kuutioi paisti. Paista kuutiot vähässä rasvassa, pannulla useassa erässä kauniin ruskeiksi. Kaada ruskistetut lihat pataan. Lisää joukkoon Aura-muru ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Sekoita joukkoon lopuksi smetana. Tarkista, että lihat juuri ja juuri peittyvät liemeen, lisää tarvittaessa lihalientä.

Kypsennä  pataa 200 asteessa puoli tuntia. Alenna sitten lämpötila 150 asteeseen. Kypsennä pataa, kunnes liha on mureaa (puolesta tunnista pariin tuntiin).  Ota kansi padan päältä ja anna ruoan pinnan tummua ja kastikkeen kiehua hieman kasaan.

Laita suolakurkkusilppua ja smetanaa lisukkeeksi tarjolle ja nauti muusin kanssa.

8 kommenttia:

  1. Tiedätkö, tää on ihan mun yksi lempiruoka ja juurikin tämä samainen ohje. Mä en ole sitä lähtenyt muuttelemaan mitenkään koska pelkää että se maku menee "pilalle" ja muutenkin aina orjallisesti teen kaiken samalla tavalla ja samassa järjestyksessä. Ja miten ihanasti tää lämmittääkään pakkasilla, ruokaa ihan parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma: juu, ei muuta kuin pata porisemaan :) Näillä pakkasilla tarvitaan lämpöisiä ja makuisia patoja.

      Poista
  2. Ihanan näköistä!! Minä taidan sen verran muuttaa että kokeilen tätä lampaan lihasta. Ei viittis ostaa nautaa.
    Nyt on sulamassa satulapihvejä, mutta ensi kerralla otan jonkun paistin sulamaan ja teen tätä.
    Voin melkein haistaa ja maistaa tämän!! :)

    Sitten kysymys.
    Leivoppas joskus karppi ruunebergin torttu :)
    Minä röyhkeesti tässä ehdottelen :D
    Pääni on tyhjä, mutta torttua tekisi mieli :)
    Tulisin kahville sen syömään, mutta jos kuitenkin laitat reseptin, niin leivon sen täällä kotona itse :)
    Sen verran taitaa välimatkaa olla :)
    Mutta virtuaalisesti voi tietenkin kilistellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiäiti: No lampaasta tulee varmasti mielettömän hyvää, tuoksuu jo meille asti :)

      Ja juu-u. Olen jo leiponut Runebergin torttua ja laitan reseptin huomenna - kokeilen vielä varmuudeksi yhden version tänä iltana ;)

      Poista
    2. Arvatkaapa mitä, olin juuri ajatellut pyytää samaa :) Mikä mahtava sattumus! Reseptiä odotellessa siis ;) Ja by the way, tämä patakin vaikuttaa tosi herkulliselta, kunnon talviruoalta nam!

      Poista
  3. Ihana juttu!! Haluan päästä kokeilemaan :D
    Minä arvelinkin, että sinä varmaan valmistaudut ensi sunnuntaihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiäiti: Piti vielä sanoa, että vastasin viimeksi sen verran kiireellä, että minulta jäi tärkein mainitsematta: olet aina tervetullut kahville meille :)

      Poista
  4. Katja & Kotiäiti: te olette ihania :) Ja minun puuhat melko lailla ennakoitavissa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...