lauantai 18. elokuuta 2012

Kukkakaalia sitruunavoikastikkeella Julia Childin tapaan


Kukkakaalit ovat nyt aivan ihania, napakoita, hohtavan valkoisia ja hyvän tuoksuisia! Kauppojen ja torien vihanneslaarien kukkikset melkein kutsuvat ostamaan niitä, koska nyt ne ovat parhamillaan. Niitä pitää syödä nyt ja paljon. Ne maistuvat ihan sellaisenaan naposteltaviksi ja monella tavoin lämpimänä tarjottavaksi. Itse haluan aterialla kylmien vihannesten tai salaatin lisäksi aina lämpöisiä kasviksia. Julia Child tarjoaa kypsäksi keitetyn kukkakaalin joko voisulan tai lämpöisen kastikkeen kera. Toki hänellä on useita muitakin tapoja käyttää kukkakaalia.

Sitruunavoikastiketta en ollut valmistanut aikaisemmin. Voi todella sakeuttaa kastikkeen, mitä en alkuun ollut uskoa. Kastike oli todella sitruunaista ja täyteläistä. Kukkakaalin lisäksi se sopii mm. kalan, parsan ja parsakaalin kanssa. Julian ohjeessa kehoitetaan käyttämään sähkövatkainta kastikkeen vatkaamiseen, mutta sitä kokeiltuani voin todeta, että se oli turhauttavaa. Ruokalusikallinen sitruunamehua ja pieni määrä voita - ihan hölmöä käyttää konetta! Käsin vispiläällä vatkaten kastike onnistuu erinomaisesti.

Tunnustan: minulle on jäänyt Julia Child päälle. En malta olla irti hänen resepteistään ja neuvoistaan. Apua ;)

Kukkakaalin keittäminen (Chou-fleur blanchi)

1 kukkakaali
vettä
suolaa
(1,5 dl maitoa)

Vedä kukkakaalista uloimmat ledet irti ja leikkaa kanta aivan kukkakaalin pään alta. Lehdet ja varsiosan voi käyttää mm. keittoon (kun varsiosasta tekee lastuja, niitä on mukava popsia myös raakana). Leikkaa kukinnot irti päävarresta. Leikkaa viillos niihin kantaosiin, jotka ovat yli 6 mm paksuisia, jotta ne kypsyisivät nopeasti. Huuhdo kukkakaali kylmällä vedellä ja valuta se.

Kumoa kukkakaalit kiehuvaan veteen, johon on lisätty suola ja maito (maito pitää kukkakaalin valkoisena). Keitä ilman kantta noin 9 minuuttia. Tarkista kypsyys maistamalla. Kypsä kukkakaali on pehmeää, mutta vielä vähän narskuvaa. Kun kukkakaali on kypsää, se tulee nostella kattilasta reikäkauhalla.

Jos kukkakaalia ei tarjota heti tai se tarjotaan kylmänä, se on jäähdytettävä kylmällä vedellä siivilässä, ettei kypsyminen jatku.

Jos kukkakaali tarjotaan myöhemmin, jäähdytetty kukkakaali lämmitetään höyryttämällä se lämpöiseksi. Sen jälkeen se maustetaan suolalla ja pippurilla, ja valellaan kastikkeella tai voisulalla.

kullankeltainen ja kirpeä kastike
Sitruunavoikastike (Beurre au citron)
n. 1 dl kastiketta

0,5 dl  sitruunamehua
0,25 tl suolaa
ripaus valkopippuria
120 g  kylmää voita kuutioina
(2-3 rkl kasvislientä)

Keitä suolalla ja valkopippurilla maustettua sitruunamehua kokoon, kunnes sitä on noin 1 rkl. Nosta kattila liedeltä ja vispaa kaksi voikuutiota sitruunamehuun. Nosta kattila takaisin liedelle, nyt miedolla lämmöllä kuumentaen ja vispaa voikuutio kerrallaan kastikkeeseen. Kun kaikki voi on sekoitettu joukkoon, nosta kattila pois liedeltä. Tarkista maku.

Jos kastike ehtii jäähtyä ennen tarjoamista, vatkaa siihen kiehuvan kuumaa kasvislientä tilkka kerrallaan. Tarjoa haaleaksi lämmitetystä kulhosta.

Kukkakaalin tarjoaminen

Laita kukkakaalit tarjoilukulhoon, rispauta suolaa ja valkopippuria sen pintaan. Levitä sitruunavoikastiketta tasaisesti kukkakaalien päälle. Tai tarjoa suolalla ja pipprurilla maustettu kukkakaali ja kastike erikseen.

4 kommenttia:

  1. Hyvä kun jäit Julian pauloihin :) Älyttömän kivan oloinen ruokalaji tämäkin!

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköistä ja kuuloista. Itsekkin jäin (taas) rouvan ohjeisiin koukkuun :).

    VastaaPoista
  3. Täällä kans kukkakaalifani ilmottautuu. On herkun kuuloinen ohje!

    VastaaPoista
  4. Kiitos A. Vipuselle, Minnalle ja Annalle kommenteista! Kukkis rules!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...