tiistai 19. maaliskuuta 2013

Haaste: viikon menu

Viikon tärkein juoma oli inkivääritee, jota lipittelin päivittäin ;)
Sain pari viikkoa sitten haasteen Villa Tarja -blogin Tarjalta. Kiitos Tarja! Innostuin ideasta ja huokaisin helpotuksesta, että kuluneen viikon flunssa oli onneksi menossa ohi. No ihan ohi sitkeä flunnssani ei ollutkaan, vaan puolikuntoisena olen viikon viettänyt. Viikon menusta olin kuvitellut aivan toisenlaisen, mutta mieheni yllätti minut iloisesti käymällä ruokakaupassa ja ostamalla ruokaa useammalle päivälle. Ei siinä mitään ihmeellistä ole, että mieheni piipahtaa kaupassa, mutta ostokset olivat kokonaan hänen omaa käsialaansa. Yleensä laitan hänelle pitkän listan mukaan, eikä kauppareissut ole mieheni lempipuuhaa. Tämä erityinen kauppareissu syntyi, kun mieheni kävi ystävänsä kanssa lounaalla kauppakeskuksessa. Mieheni ystävä oli saanut vaimoltaan napakat ohjeet käydä ruokakaupassa. Äijät sitten menivät isojen ostoskärryjen kanssa shoppailemaan ruokamarkettiin. Olisin niin halunnut olla näkemässä nämä veljekset ostoksilla ;)

Ryhdyin viime viikon maanantaina totetuttamaan haastetta. Haasteena oli siis kuvata seitsemän päivän ruoat ja sitten viikon päätteeksi laittaa kuvia blogiin ja sillä tavalla antaa muille ruoanlaittajille ideoita. Postailin viikon mittaan reseptejä sen verran hiljalleen, että päätin laittaa osan resepteistä tähän viikon menuuseen. Olisi tämän haasteeseen vastaaminen viivästynyt muutoin liian pitkälle. Tiedä onko näistä toisen flunssaviikon eineillä inspiraatioksi asti, mutta näillä mennään.

Tässä vielä haasteen "säännöt":

Viikon menu
  • kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoat (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit) 
  • jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin, niin hyvä juttu :)
  • 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin "Viikon vinkki" 
  • kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi. 
  • laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu 
Tarkoitus ei ole siis saada kasaan mitään gourmetherkkuja vaan ihan tavallista arkiruokaa. Vinkkejä ja inspiraatioita kanssasisarille :)

Viime viikolla Hiidenuhman keittiössä syötiin:

Maanantaina

Suppilovahveroilla täytettyä lihamureketta sellerimuusin kera.

Sellerimuusi

1      kokonainen selleri
50 g tuorejuustoa
suolaa ja mustapippuria

Kuori selleri ja paloittele se pieniksi kuutioiksi. Keitä sellerikuutioita, kunnes ne ovat kypsiä. Valuta liemi (otin liemen talteen ja käytin sitä juustoisessa pinaatti-lohikeitossa kasvisliemenä) ja survo sellerikuutiot muusiksi sauvasekoittimella. Lisää sellerimuusiin tuorejuusto ja mausta suolalla ja pippurilla.

Vinkki: Myös yrttinen sellerimuusi sopii murekkeen kera. Mielestäni sellerissä on jotenkin lihaan sopivaa makua ;)

Tiistaina

Paistettua naudan ulkofilettä, yrttivoita ja uunissa paahdettua maa-artisokkaa. Ulkofilepihvit ovat helppoa ruokaa: paistetaan pannulla puolikypsäksi, lopuksi päälle suolaa ja pippuria. Kastiketta ei tarvita kun käyttää yrttivoita. Lisänä vihersalaattia (salaatti, paprika, tomaatti ja kurkku).

Maa-artisokkien ohje on alunperin Kokit ja Potit -blogista.

Uunissa paahdettu maa-artisokka

0,5 kg maa-artisokkaa
0,5 dl  öljyä
mustapippuria ja sormisuolaa

päälle:
0,5 dl persiljaa silputtuna

Pese maa-artisokan mukulat huolella. Niitä ei tarvitse kuoria. Lohko mukulat 4-6 lohkoon. Pyörittele mukulat öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä lohkot leivinpaperilla vuoratulle pellille tai uunivuokaan ja paista 175 asteessa tunnin ajan. Tarkista kypsyys, lohkojen tulee olla sisältä kunnolla pehmenneitä. Sekoita persiljasilppu lohkojen joukkoon ja kumoa ne tarjoiluastiaan.

Yrttivoi
100 g voita pehmenneenä
3        valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,5 dl persiljaa silputtuna
0,5 dl timjamia silputtuna
1 mm cayennepippuria
mustapippuria ja suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Pyöritä kelmun avulla voista pötkylä ja laita se jääkaappiin makuuntumaan ja kovettumaan. Leikkaa kovettuneesta voipötköstä siivuja. Ylijäävä yrttivoi kannattaa pakastaa, josta on helppo tarpeen tullen leikata uusia siivuja.

Keskiviikkona

Mielettömän maukasta juustoista pinaatti-lohikeittoa. Lapset söivät ahnaasti ja kehuivat keittoa kilvan. Minäkin olin tyytyväinen keittoon. Keiton jippoja olivat kalannahkan käyttö antamaan liemelle makua - toimi loistavasti - ja silputtu fenkoli.

Torstaina

Keitettyä parsaa ja uppomunia sekä mantelista siemennäkkäriä. Minulla oli kylmiössä ilmakuivattua kinkkua, jota piti myös syödä tällä aterialla, mutta muistin sen vasta ruokailun jälkeen. Meillä nautitaan siitä sitten toisella kertaa.

Perjantaina
simppeli ruoka, mutta hirmu hyvää!
Sinihomejuustoista kinkkukastiketta kesäkurpitsaspagetin kera. Perussalaattia, jossa tomaattia, kurkkua ja kaksi parsaa (torstain ylijäämiä) pilkottuina.

Sinihomejuustoinen kinkkukastike

350 g  palvilihaa kuutioituna
70 g    sinihomejuustoa siivuina
10 cm purjoa silputtuna
3 dl     kermaa
1 dl     valkoviiniä
0,5 dl  persiljaa silputtuna
mustapippuria

Laita viini kattilaan kiehumaan. Lisää kinkkukuutiot, purjosilppu ja kerma. Anna kastikkeen kiehua viisi minuuttia. Rouhi joukkoon mustapippuria. Juuri ennen tarjoilua lisää kastikkeeseen persilja ja murustele homejuusto, sen saa jättää reiluiksi sattumiksi.

Lauantaina

Uunissa hiljalleen kypsyttettyjä ribsejä. Lisukkeina kirsikkatomaatteja, kurkkua, paprikaa ja kukkakaalia. Olin aikeissa tehdä lisäksi coleslawta, mutta flunssa vei voiton ja yksinkertaistin jälleen menuuta.

Sunnuntaina


näyttää ihan megamätöltä, mutta ulkonäkö kohentui (hieman) suljettaessa sivut ;)
Lapsiperheen lempiruokaa: tortilloja jauheliha- ja kanatäytteellä (kummankin täytteen mausteena tacomauste ja suola), guacamolea, tacokastiketta, sipulia, tomaattia, salaattia, ranskankermaa, cheddar-raastetta.

Paahdettuja mantelilastuja kannattaa ripotella koristeeksi ;)
Jälkiruokana ei niinkään meksikolaista vaan pikemmin suomalaisesti toscamarjat vaniljakermavaahdolla. Hyvin makea ja mustikkainen jälkiruoka.

Toscamarjat
4:lle

200 g marjoja
50 g   mantelilastuja

karamellikastike:
1 dl  kuohukermaa
50 g voita
2 rkl Sukrinia
1 rkl sokeritonta siirapppia
(tai 2 rkl fariinisokeria)

annoksen päälle:
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
2 tl Sukrintomua (tai sokeria)
hyppysellinen vaniljajauhetta
ja vähän paahdettuja mantelilastuja

Mittaa karamellikastikkeen ainekset pieneen teflonkattilaan. Hauduttele kastiketta hyvin pienellä lämmöllä kokoon noin 40 minuuttia. Älä anna kastikkeen kiehua. Kastiketta tulisi olla noin desilitra jäljellä ja se on mukavasti suurustunut.

Paahda mantelilastut kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Sekoita (jäiset) marjat, mantelilastut ja karamellikastike keskenään. Jaa neljään annosvuokaan. Lämmitä 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Tarjoa vaniljakermavaahdon kera (mausta kermavaahto Sukrintomulla ja vaniljajauheella) ja koristele mantelilastuilla.

Haaste jatkaa matkaa

Ja ihan lopuksi jaan haasteen eteenpäin seuraaville ihanille blogeille:

Appelsiineja ja hunajaa
Sauvajyvänen
Campasimpukka
Siskot kokkaa
Karppisiskot

11 kommenttia:

  1. Kiitos haasteesta, tätä täytyy hieman pureskella, sillä on aika monta juttua menossa tai tulossa blogissa. Mutta muutaman viikon kuluttua otan tämänkin asiakseni:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa haasteen pyörteeseen!

      Minä ajattelin, että haaste on vain katsaus yhden viikon pääruokiin. Ei mikään supernäytös hienoja ruokia. Ts. minun mielestäni tähän ei kuulu varsinaisesti panostaa muutoin kuin kameralla ;)

      Poista
    2. Joo, ymmärsin:) Välillä on vaan viikkoja jolloin mennään minuuttiaikatauluilla. Just vein äsken kuopuksen kouluun ja toivotettiin hyvää loppuviikkoa, ehditään nähdä "jo" sunnuntaina seuraavan kerran! Miten muuten meneekin noin... Sen siitä saa kun vaihtaa urakalla vuoroja.

      Poista
    3. Auts. Vuorotyöläisenä elo ei ole kaikkein yksinkertaisinta noin perhettä ajatellen. Hyvää tietenkin pitää katsoa ja todeta, että onpahan jossain toisessa kohdassa vähän enemmän vapaata. Lapsettomana vuorotyö on tietenkin kätevän joustavaa.

      Ei paineita. Tee työt kunniakkaasti, hoida itseäsi ja perhettäsi lämmöllä ja höpsöttele vasta sitten hullujen blogihaasteiden kanssa! Pelkäsin vain tuossa edellä, että teet jotenkin hurjan kunnianhimoisen viikkomenuun.

      Btw - ihanaa, kun kommentoit. Kiitos! Kukaan muu ei ole (vielä) uskaltautunut kirjoittelemaan. :)

      Poista
    4. Meillä on just kiireviikot töissä, oikein saa puhua niin, että pää humisee vuoron päätteeksi. Nyt edessä yövuorot, tykkään niiden rauhallisuudesta. Aion suunnitella yön tunteina pääsiäisen ruokia, silloin on vapaata! Ja sitä ennen viinimessut ensi lauantaina, ellei tulla kipeiksi, kumpikin oltu vähän, että EI KAI nyt kuitenkin tule flunssa.

      Poista
    5. Mielenkiintoista sitten lueskella, mitä olet pääsiäiseksi laittanut.

      Ette te voi tulla kipeiksi. Kyllä minä olen teidänkin edestä ollut flunssassa. Piste. :)

      Hyviä ja rauhallisia öitä sinulle!

      Poista
  2. Minäkin kiitän haasteesta. Päätin sitten, että postaan tämän viikon, eli kokoomapostaus on varmaan tulossa maanantaina. Jos siirtäisin eteenpäin, alkaisin varmaan miettiä että miten saisin "edustavan" viikon koottua, eikä se olisi ihan rehellinen.

    Teillä on kyllä upeita ruokia viikon joka päivälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa haasteeseen mukaan. Jännittävä nähdä teidän perheen kokkailuita :)

      Joo, minullakin olisi ollut tuunattu menuu, jos olisin siirtänyt aloittamista eteenpäin. Joktenkin sitä olisi halunnut tehdä hienoa ja ylevää ruuokaa. Olla sellainen esimerkillinen kotikokki. Silakoita olisin paistellut jonain päivänä, mutta kun ukkokulta osti kaupasta ihan muuta. Mieleni tekee vieläkin silakoita, joten ensi viikolla taidan laittaa niitä ;)

      Poista
  3. Noniin. Viikko kuvaamista on takana, kiitos haasteesta. Koitan saada myöhemmin tänään kuvat ulos. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa! Innolla odotan kuvia.

      Kiitos, että lähdit mukaan :)

      Poista
  4. Kiitos mukavasta haasteesta itsellsi :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...