maanantai 27. heinäkuuta 2015

Rapu-kurkkusalaatti


Raikas ja kesäinen rapu-kurkkusalaatti sopii jopa juhlavan aterian alkuruoaksi. Ravustus alkoi viime viikolla, joten yhdistin puhtaasti kotimaisen kurkun ja ravunpyrstöt makoisaan salaattiin. Nyt kun ryhdyin suunnittelemaan kotimaisesta kurkusta reseptiä Kauppapuutarhaliiton kampanjaan, olin innoissani kurkun monipuolisuudesta. Siitä voi tehdä niin paljon erilaisia herkkuja ja samalla myös popsia sellaisenaan.

Meillä kotona kurkkua syödään päivittäin. Sitä laitetaan salaattiin, siitä tehdään salaattia ja kurkkurullia, napostellaan kurkkutikkuina, grillataan ja käytetään vihersmoothieissa. Se on poikani lempivihannes. En voi tehdä hänelle eväsleipiä ilman kurkkua. Kurkun kanssa sopii luultavasti kaikki yrtit. Tähän salaattiin valitsin mintun, mutta sen voi yhtä hyvin vaihtaa korianteriin, tilliin tai ruohosipuliin. Kurkkusalaattia maustamaan laitoin retiisiä. Retiisit mittasin pilkottuina, sillä niiden koko vaihtelee hurjasti. Jos retiisin kirpakka maku on liian raju, retiisin voi vaihtaa pieneksi pilkottuun paprikaan tai tomaattiin. Tomaatista kannattaa siemenet poistaa ennen pilkkomista. Hienonnettua chiliä voi myös käyttää maustamiseen. Tein salaatin kerrossalaattina, varsinaisen kurkkusalaatin ollessa alla ja ravut sen päällä. Resepti näyttää pitkältä, mutta siinä on kummassakin kerroksessa toistoa. Salaatin kerrokset maustetaan samoilla aineksilla, jotka olen ohjeessa luetellut erikseen. Salaatin kurkun ja ravut voi myös sekoittaa, jolloin salaattia ei tarvitse muotoilla.


Kotimaiset kurkut ja vihannekset ovat raikkaita ja kuuluvat tärkeänä osana terveelliseen ruokavalioon. Sirkkalehtimerkin saaneet tuotteet ovat Suomessa viljelty. Mikään muu suomalaisuuteen viittaava merkki ei takaa, että tuote olisi sataprosenttisesti Suomessa viljelty ja tuotettu. Ostamalla kotimaisia vihanneksia tuet kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia. Kotimaisten vihannesten suosiminen mielekästä monestakin syystä: lähellä tuotetut vihannekset ovat tuoreita, maukkaita ja puhtaita. Viime vuonna hehkuttelin kotimaisia vihanneksia samanlaisessa kotimaisten vihannesten kampanjassa tein paahteista tomaattijuustokakkua. Hehkuttelu jatkuu hyvästä syystä – kotimaiset vihannekset ovat parhaita!

Lisää kotimaisista vihanneksista löydät:
Puhtaasti kotimainen, Kauppapuutarhaliitto, Vihannes.net sivuilta.


Rapu-kurkkusalaatti

4:lle

1 kurkku (noin 400 g)
0,5 dl  retiisiä pieneksi paloiteltuna
2 rkl    minttua hienonnettuna
1 rkl    vaaleaa viinietikkaa
0,5 rkl öljyä
0,2 tl   suolaa
mustapippuria

noin 200 g ravunpyrstöjä
1 rkl minttua hienonnettuna
1 tl   vaaleaa viinietikkaa
1 tl   öljyä
mustapippuria

koristeeksi
kurkunsiivuja
minttua
retiisikuutioita

Halkaise kurkku ja kaavi lusikalla siemenet pois. Siemenet voi käyttää smoothiehen. Paloittele kurkku pieniksi kuutioiksi ja laita ne siivilään. Sekoita suola kurkkukuutioiden joukkoon. Anna kurkun valua noin 15 minuuttia.

Kumoa kurkkukuutiot kulhoon. Sekoita kurkun joukkoon retiisi ja minttu. Sekoita viinietikka ja öljy keskenään ja kumoa kastike kurkkusalaatin joukkoon. Rouhi salaattiin mustapippuria ja sekoita ne huolella. Tarkista maku. Laita kurkkusalaatti jääkaappiin viilentymään.

Valuta ravunpyrstöt. Kumoa ne kulhoon ja lisää joukkoon minttu. Sekoita viinietikka ja öljy ja kumoa kastike rapujen joukkoon. Rouhi rapuihin mustapippuria ja sekoita ne. Laita odottamaan jääkaappiin kunnes kokoat annokset.

Jaa kurkkusalaatti neljään osaan. Muotoile kustakin kurkkusalaattiannoksesta alusta ravuille. Asettele ravut kurkkusalaatin päälle. Koristele kurkulla, mintulla ja retiisillä.





*****


Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto





6 kommenttia:

  1. Kaunis annos ja varmasti myös todella raikkaan ja maukkaan makuinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina!

      Salaatti oli raikas, maukas ja kotimainen.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Jael!

      Yksinkertaisen hyvää ja helppo tehdä!

      Poista
  3. Hieno idea! Pakastimessa on vielä edellisvuoden rapuja, pitääkin ryhtyä syömään niitä tällä keinoin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja!

      Kurkku sopii mielestäni kesäisen raikkaasti rapujen kanssa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...