keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Luumusose ja luumunyytit


Luumunyytit ovat yhdensortin luumutorttuja, ainakin minulle. Ne maistuvat ihanan rapsakasti joululle. Ei niitä voi tolkuttomasti syödä, mutta maltin kanssa ne ovat hyvä-karppaajalle oiva vastine voitaikina-luumutortulle.

Filotaikinasta voi tehdä halutun määrän luumunyyttejä kerrallan. Loput taikinasta voi säilyttää jääkaapissa tiiviissä pussissa ja luumusoseen purkissa. Voit myöskin leipoa kaiken taikinan kerrallaan, ja laittaa osan luumunyyteistä pakastimeen ennen paistamista. Sulatat ja paistat niitä tarvittaessa.

Marraskuussa Soppakellari-blogissa julkaistiin ihana luumusoseresepti, jota olen vain hieman muokkaillut. Ahmijalla on erinomainen valokuva siitä, miten filotaikinasta pyöritetään kolmionyyttejä. Erona vain se, että omassa reseptissäni taikinasuikaleet leikataan vain lyhyen sivun mukaisesti, Ahmija pitkän sivun mukaisesti.

Luumusose

400 g kivettömiä luumuja
1 dl    Sukrinia (tai sokeria)
2,5 dl vettä
2 kanelitankoa
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 tl kardemummaa
2 rkl konjakkia

Mittaa kaikki ainekset kattilaan pl. konjakkia. Voit lisätä aluksi vain osan Sukrinista, mikäli et halua kovin makeaa ja lisätä myöhemmin maun mukaan lisää makeutta. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes luumut alkavat hajota. Lisää konjakki ja anna vielä kiehahtaa. Poista kanelitangot. Surauta sauvasekoittajalla tasaikseksi soseeksi. Jäähdytä sose, käytä leivoisiin ja säilytä jääkaapissa. 

Luumunyytit

1 pkt filotaikinaa
1 annos luumusosetta
2 dl voisulaa (tarvitaessa enenmmän) tai juoksevaa margariinia 
1 kananmuna

pinnalle:
Sukrintomua

Ota filotaikina sulamaan 2 tuntia ennen käyttöä. Varaa käyttöön kostea pyyheliina filotaikinakasan päälle, kun ne ovat sivussa odottamassa vuoroaan. Avaa filotaikinarulla varovasti. Nosta yksi taikina-arkki varovasti leivinpaperin päälle pidempi sivu poikittain. Voitele levy voilla. Nosta toinen taikina-arkki ensimmäisen päälle. Voitele levy voilla. Jaa taikina-arkit neljään pitkittäiseen osaan pizzaleikkurilla. Laita kaikkiin neljään pitkulaan yläreunaan (ei ihan kiinni reunaan) reilu lusikallinen luumusosetta. Kääntele kulma soseen päälle. Kääntele sen jälkeen kolmio muodossa nyytti loppuun asti. Nosta luumunyytti leivinpaperin päälle. Voitele luumunyyttien pinta kananmunalla. Paista nyyttejä 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes saavat kauniin kullanruskean värin. Siivilöi pinnalle Sukrintomua.


2 kommenttia:

  1. Olen itse maistanut yhdenlaisia, luumunyyteiksi kutsuttavia kahvileipiä, joiden päällä oli mantelilastuja. Omatekoisia leipomuksia ei ole ollut aikoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullinen idea mantelilastut nyyttien pinnalle. Taidan kokeilla ja lisätä niitä seuraavalla kerralla. Melko pian siis ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...