sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Keitettyä parsaa, uppomunia sekä arvonnan voittaja


Kevään merkkejä ruokakaupoissa on ainakin parsan ilmestyminen vihannestiskeille. En malttanut odottaa eurooppalaista parsaa, koska pelkästään tuoreen parsan näkeminen saa veden kielelle. Olen laittanut perusteelliset ohjeet miten parsa keitetään ja uppomunat valmistetaan. Näitä perusohjeita noudattaen saa parsasta ja uppomunista yhdessä ja erikseen lukemattomia ihania ruokia.

Toinen tärkeä aihe tänään on blogin 2-vuotissyntymäpäivien arvonnan voittajan julistaminen. Arvontaa varten olin pyytänyt kommentoimaan postauksen loppuun, mielellään kertomalla omista pääsiäsen herkuista perjantaihin 15.3.2013 klo 23.59 mennesstä. Palkinnoksi olin varannut mielestäni kaikkea mukavaa ja hupsua: monitoimipussin (mm. pähkinämaitopussiksi), luomusia manteleita, kaksi pääsiäisen väristä biohajoavaa tiskirättiä ja kanstanjajauhopussin. Sain 16 kommentoijaa, jotka pääsivät mukaan arvontaan. Kiitos vielä kerran kaikille kommentoijille, oli erittäin mukavaa kuulla pääsiäsen herkuistanne! Arvonta suoritettiin perinteisellä hattumenetelmällä: osallistujien nimet lapuille, laput hassuun hattuun ja onnetar (tyttöseni) nosti voittajan lapun. Arvonnan voittaja on Omat Eväät. Onnea voittajalle! Voitko lähettää minulle yhteystietosi osoitteeseen: hiidenuhma ät gmail.com, jotta saan palkinnon pian matkaan :)

vedetään hatusta silmät kiinni ;)

Kevät, pääsiäinen ja kananmunat kuuluvat yhteen. Uppomunat ovat herkkuani. Niitä voi käyttää näin parsan kanssa, mutta myös lisätä keittoihin, leivän kanssa tai sellaisenaan. Uppomuna ei kaipaa muita mausteita kuin rouhitun mustapippurin ja (sormi)suolan. Parsaa tarjoiltaessa uppomunien kera ei kastiketta tarvita, sillä keltuainen kosteuttaa sopivasti. Olen listannut postauksen loppuun joitakin parsan kanssa sopivia kastikkeita.

Meitä oli kolme ruokailijaa iltasella. Varasin meille kaksi nippua parsaa ja kuusi uppomunaa. Parsaa jäi kaksi tankoa, jotka laitoin salaattiin seuraavana päivänä. Tähteistä ruokaa -juttu on mielestäni hieno homma, mutta en itse kiinnitä siihen sen suurempaa huomiota, koska kokkailu tuottaa lähes joka päivä jotain ylimääräistä, joka tavalla toisella ympätään seuraavan päivän ruokaan. Lisukkeena piti olla myös ilmakuivattua kinkkua, joka sopii parsan ja uppomunan makumaailmaan täydellisesti, mutta unohdin ottaa sen esille. Vähän harmitti jälkeenpäin, mutta onneksi lisukkeena olleet manteliset siemennäkkärit kompensoivat puutetta hieman.

Parsan keitinliemen voi ottaa talteen ja keittää vielä kertaalleen lisäten joukkoon parsan kuoret ja postetut kannat. Siitä saa hyvän kasvisliemen. Lientä kannattaa keittää hieman kokoon, mikäli pakastaa sen.


Parsan keittäminen
(2:lle pääruoaksi tai 4-6:lle alkupalaksi)

nippu parsaa
2 tl suolaa/1 l vettä

Leikkaa parsan kannasta kova, puumainen pala pois. Kuori perunan- tai parsankuorimaveitsellä vihreästä parsasta noin kolme senttiä tyvestä, valkea parsa tulee kuoria kokonaan nupusta tyveen. Laita kuoritut parsat kylmään veteen odottamaan. Sido parsat 8-10 parsan nippuihin puuvillalangalla.

Laita parsanippu suolalla maustettuun, kiehuvaan veteen. Jos käytät parsakattilaa, parsan nuput kannattaa jättää veden pinnan yläpuolelle, sillä ne kypsyvät kuumassa vesihöyryssä. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen vihreän parsan kypsymisaika vaihtelee 3-8 minuutin välillä, valkean parsan 5-15 minuuttia. Tarkista parsan kypsyys tikulla tai haarukalla. Varo keittämästä parsaa liikaa, koska se lötkistyy ylikypsyttyään. Parsan kuuluu olla napsakan tuntuista, pehmeää ja kuitenkin purutuntuman säilyttänyttä. Nosta kypsä parsa kattilasta liinalla peitetyyn kulhoon, jolloin se kuivuu. Tarjoa heti.

päällä näkyy "häntä", joka siistitään pois ennen tarjoilua
Uppomunat
(4:lle)

4-8     kananmunaa
2 l      vettä
0,5 dl väkiviinaetikkaa
1 tl     suolaa

tarjolle:
parmesaania lastuina tai raastettuna
mustapippuria ja sormisuolaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Alenna levyn lämpöä siten, että vesi kiehuu hiljakseen. Lisää veteen viinietikka ja suola. Riko kananmuna erikseen omaan lasiin tai kuppiin. Pyöräytä kiehuva vesi lusikalla pyörimään, kumoa kananmuna nopeasti aivan veden pinnan lähellä veteen. Keitä kananmunaa hiljalleen 4 minuuttia. Nosta uppomuna reikäkauhalla kulhoon, jossa on kylmää vettä, jotta munan kypsyminen lakkaa. Kerää kaikki kypsyneet uppomunat kylmään veteen.

Siisti uppomunista valkuaisen riekaleet. Tarjoa heti tai laita kylmässä vedessä jääkaappiin odottamaan ruokailua.

Kun haluat ottaa kylmät uppomunat käyttöön, valuta ensin kylmä vesi pois. Kaada kuumaa, ei kiehuvaa vettä munien päälle. Anna munien lämmetä pieni hetki, kaada kuuma vesi pois, kuivata munat talouspaperin tai liinan päällä ja aseta tarjolle.

Muita parsareseptejä:
grillattu parsa munakastikkeen kera
parsapiirakkaa parmankinkulla

Parsan kanssa sopivia kastikkeita:
täyteläinen sitruunakastike
sitruuna-voikastike
yrttinen sitruuna-parmesaanivinegretti
hollandaisekastike
voisula

12 kommenttia:

  1. Onnea voittajalle! Ihana parsa-annos:)Täällä parsaa saa nykyään melkein ympäri vuoden mutta keväällä se taitaa täälläkin olla parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :)

      Minä syön parsaa aina, kun sitä löydän. Ihan ehdoton herkku. Näin keväästä alkukesään lienevät parhaimmillaan. No, jos sattuisi olemaan oma parsapenkki, saisi ihanaa satoa pidemmällekin kesää.

      Poista
  2. Ainakin meillä päin on nyt näkynyt parsaa ihan läpi talven. Hinta vain on ollut kovempi kuin keväisin sesonkiaikaan, ja parsat sen verran nuupahtaneen näköisiä, että suosiolla on odoteltu vain kevättä ja tuoreemman parsan ilmestymistä kauppoihin. Pääsiäiseksi täytyy kai jo koittaa parsaa ostaa, jos vain hyvän näköistä tulee vastaan. On se vain niin hyvää, ja uppomuna on loistava kaveri parsalle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että meilläkin niitä on ollut, mutten ole niitä nuupahtaneita edes huomioinut ;)

      Poista
  3. Tuli niin vesikielelle tuosta annoskuvasta että oli pakko ostaa lähikaupasta nippuparsaa, vaikkakaan tämän hetken tuonti parsa ei ole vielä erikoisen hyvää niin sen verran tuota rakkautta ja intohimoa parsaan löytyy, että sitä aletaan syömään heti kun mahdollista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jäbä!

      Sama juttu mulla - en pystynyt vastustamaan kiusausta kaupassa, vaikkei se vielä ole ihan parhaimmillaan. Mutta on se silti niin ihanaa ja kuten sanoit: "rakkautta ja intohimon parsaan löytty" - olen täysin samaa mieltä;)

      Poista
  4. Koitas parsaa kypsentää höyryttämäl. Napsakka herkku tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistoidea! Nyt on hyvä kokeilla kaikilla mahdollisilla tavoilla, kun parsaa löytyy runsain määrin kaupoissa :)

      Poista
  5. Parsa on hyvää myös paistettuna tai grillattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onkin :)

      Paistettuna ja grillattuna parsaan saa ihanan ja maukkaan pinnan. Postasin pari vuotta sitten herkullisen grillattua parsaa munakastikkeen kera. Kannattaa kokeilla!

      Poista
  6. Hain palkintopaketin tänään postista. Valtaisat kiitokset vielä kerran tätäkin kautta! Tulin heti etsimään blogistasi käyttövinkkejä kastanjajauhoille. Kaikki tuotteet tulevat tarpeeseen ja hyvään käyttöön.
    - Heli Omat eväät blogista -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jesh - palkinto on löytänyt tiensä voittajan kotiin :D

      Vielä en ole ehtinyt kastanjajauhoja testailla, joten reseptejä ei tähän hätään löydy. Koitan saada jotain aikaiseksi nyt alkukesästä ;)

      Tänne voi myös laittaa vinkkejä kastanjajauhojen käyttöön. Tällä hetkellä ranskalaiset letut ja aikaisemmin mainitsemasi unkarilaiset kastanjaleivonnaiset ovat listalla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...