tiistai 9. heinäkuuta 2013

Kreikkalaiset kananmunat grillaten


Ihan mielettömän herkulliset, grillissä kypsennetyt kreikkalaiset kananmunat! Makuyhdistelmä on taivaallinen: kananmunien kera oliiveja, fetaa, valkosipulia ja yrttejä. Kaunis annos ja ihana tuoksu. Alkuperäinen resepti kypsentää kananmunat uunissa grillivastusten loimussa, mutta kesän iloksi grillasin ruoan. Ja grillasin toistamiseen seuraavana päivänä, koska se oli niin hyvää!

Kreikkalaiset kananmunat ovat ihanan makoisa aamupala tai brussille sopiva herkku. Karppisiskot hehkuttivat reseptin muuntelumahdollisuuksia: fetan voi vaihtaa muihin maukkaisiin juustoihin kuten Mustapekkaan, valko- ja sinihomejuustoon ja erilaisiin juustoraastesiin. Huikean hyvää! Itse jännitin valkosipulin makua aamiaisessa, mutta yrtit suorastaan janosivat sitä. Yrttejä voi myöskin vaihdella omien mieltymysten mukaan. Oliivit voi laittaa paistokseen kokonaisina, kivet tietenkin poistettuina, puolitettuina tai hienonnetuina. Itse laitoin kokonaisina, jotta poikasen oli mahdollista poimia omasta annoksestaan oliivit minun lautaselleni ;)

alkuperäisessä reseptissä käytettiin mustia kalamata-oliiveja, mutta itse pidän enemmän vihreistä oliiveista ;)

Grillaamisen lisäksi toinen muutokseni reseptiin oli vain sen annoksen suurentaminen meidän perheelle sopivaksi: neljäksi annokseksi. Käytin ensimmäisellä kerralla pyöreää, halkaisijaltaan noin 22 cm uunikulhoa. Toisella kerralla käytin suorakaiteista noin 22 x 30 cm uunivuokaa. Kananmunapaistoksen ajatus on se, että valkuaiset juuri ja juuri kypsyvät ja keltuaiset pysyvät pehmeinä. Jos käyttää suhteellisen pientä uunikulhoa, paistoksesta tulee hieman paksumpi ja keltuaiset kypsyvät hieman liikaa. Makua se ei haittaa. Kun taas käytät isompaa kulhoa tai vuokaa, valkuaisten kypsyessä keltuaiset pysyvät sopivan pehmeinä. Molemmat maistuivat ihanilta. Pienemmässä vuoassa kananmunien kypsymiseen meni aikaa noin 20 minuuttia, kun isommassa ne kypsyivät reilussa kahdeksassa minuutissa. Niin ja keltuaiset pysyvät parhaiten ehjinä, kun ne kaataa matalalta ja huolellisesti. Nopeasti viskaten onnistuin rikkomaan kaksi keltuaista ;)

Resepti ei ole omani, vaan olen liikkeellä täysin lainahöyhenillä. Vähän mutkan kautta löysin tieni tämän ihanan kananmunareseptin luokse. Karppisiskot nimittäin linkittivät Facebookissa Suvi sur le vif -blogiin, joka oli julkaissut reseptin suomeksi.


jälkimmäisenä aamuna oliiveja oli enää vain viisi ;)

Kreikkalaiset kananmunat grillaten
4-6:lle

50 g        voita
0,5 dl      kermaa
8             kananmunaa
1 dl         oliiveja kivet poistettuina
100 g      fetajuustoa murennettuna
1-2          valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,75-1 dl yrttisekoitusta (persiljaa, oreganoa, timjamia tai basilikaa) silputtuna
suolaa ja pippuria

Mittaa kaikki ainekset valmiiksi. Riko kananmunat neljään lasiin. Voit myös rikkoa kaikki munat samaan kulhoon, mutta keltuaiset saattavat hajota vuokaan kumottaessa. Sekoita yrtit ja valkosipuli keskenään.

Mittaa matalaan uunivuokaan voi ja kerma. Laita kulho kuumaan grilliin ritilikön päälle. Kun voi on sulanut ja kerma alkanut poreilla, nosta vuoka grillistä. Kaada vuokaan varovaisesti kananmunat laseista keltuaisia rikkomatta. Tiputtele oliivit vuokaan kananmunien joukkoon. Ripottele päälle yrtit ja niiden jälkeen fetamuru. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta vuoka takaisin grilliin ja laita kansi kiinni. Tarkista kananmunapaistoksen kypsyyttä ajoittain kokeilemalla lusikalla valkuaisen kiinteyttä paistoksen keskeltä. Kun valkuainen on paistoksessa kypsynyt lähes kiinteäksi, paistos on valmis.

kesähyvää!

Lisukkena tarjosin tomaatti-sipulisalaattia ja kurkkua.

3–4  tomaattia pieniksi paloiksi kuutioituna
1      kesäsipuli varsineen silputtuna
2 rkl oreganoa eli mäkimeiramia silputtuna
sormisuolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

6 kommenttia:

  1. Tätä pitää kokeilla! Tykkään kananmunista aamiaisella ja uusi ohje on aina paikallaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin itsekin iloinen tämän ohjeen löytämisestä! Meillä koko perhe tykästyi :)

      Poista
  2. Onpas kiva munaohje,menee varmaankin kokeiluun:)

    VastaaPoista
  3. Kiitos :) Kannattaa kokeilla, meillä tullaan syömään näitä munia vastaisuudessakin.

    VastaaPoista
  4. Kokeiltu ja tehty useamman kertaa.
    Kerrassaan taivaallinen aamupala/brunssi.
    Kiitos ja kumarrus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista – kevyesti nyökäten ja niiaten :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...