tiistai 30. heinäkuuta 2013

Vihreät valkosipulipavut ja lounas Turussa



Yksinkertainen ja mahdottoman herkullinen papulisuke, johon sekoitetaan joukkoon voissa tai öljyssä lempeästi kypsennetty valkosipuli, vähän timjamia ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Meidän perheen mittapuun mukaan valkosipulia on suhteellisen paljon kahden hengen annokseen –kaksi kynttä – mutta valkosipulin kypsennys pyörtää maun ihanaksi, eikä valkosipulin terävyys tule lainkaan pinnalle. 

Veimme eilen poikasen Turkuun junalle – hänelle ensimmäinen junamatkansa yksin! Tyttönen saateltiin sunnuntaina lentokentälle leirimatkalle. Lapset olivat siis liesussa tahoillaan, joten vietin mieheni kanssa (harvinaista) aikaa kahdestaan.  Käväisin Turku Touring matkailuinfossa kysymässä mukavaa lounaspaikkaa. Virkailija oli todella ystävällinen ja kertoi laajasti, mitä ja mistä ravintoloita Turussa löytyy. Hän suositti meille kolmea kesäistä ravintolaa, joista valitsimme ravintolalaiva Svarte Rudolfin Aurajoen varrelta. Ravintolalaiva oli kaunis, tunnelmallinen ja siisti. Laivan kannella oli baari ja ruokailupuoli erikseen, sisätiloissa kauniit vanhat puupinnat ja pöytäliinalla katettuja pöytiä, kuten kannen ruokapuolella. Lounasaikaan, ainakin nyt kesällä, tarjolla oli ruokalistan annosten lisäksi noutopöydän anti. Vilkaistuamme noutopöydän valikoiman, tuumasimme sen olevan maistuvaisen näköinen. Usein alkuruoat ovat noutopöydän parasta antia, mutta tällä kertaa pääruoat yllättivät iloisesti. Ainakin possunfile poro-kanttarellikastikkeessa maistui ihanalta – tästä ruoasta teen varmasti oman versioni! Jos jotain rakentavaa palautetta olisi annettava, ainoat miinukset olisivat vihreän salaatin nuukahtaminen ja edellä mainitun possufileen ylikypsyys. En ole varma kuinka tyytyväinen kasvisruokailija olisi ollut, en huomannut katsoa noutopöytää sillä silmällä. Alkuruokapuoli painottui kaloihin: kahta sorttia ihania sillejä (luultavasti olivat sinappi- ja kermasilliä), kolmen sortin silakkaa (kahta erilaista maustettua etikkasilakkaa ja paistetut silakat etikkaliemessa) sekä graavilohta. Minulle se sopi erinomaisesti, koska rakastan kalaa. Istuimme tyytyväisinä syömässä laivan kannella, joen puolella. Samalla oli hauska katsella elämää joella ja sen rannoilla. Meillä ei ollut kiirettä mihinkään ja meillä oli mukava ruokailukokemus :) 

Kävimme lounaan jälkeen Turun kauppahallissa ostamassa erinomaista naudan marmoroitua ulkofilettä grillattavaksi ja herkullisia leikkeleitä aamupalalle. Torilta haimme vihanneksia, papuja ja tomaatteja. Kaunis kesäpäivä ja ruokamatkailu ovat loistava yhdistelmä onnellista elämää. Lopulta palasimme takaisin mökille. Mökillä vietimme rauhallisen ja mukavan illan saunoen ja ruokaa laittaen.


valkosipulipapujen lisäksi tarjolla oli grillattua tomaattia ja grillattu ulkofilepihvi

Vihreät valkosipulipavut

2:lle

200 g vihreitä papuja
25 g   voita tai 0,25 dl oliiviöljyä
2        valkosipulinkynttä hiennottettuina
2 rkl   timjamia tai persiljaa hienonnettuna 
suolaa ja mustapippuria

Lämmitä voi miedolla lämmöllä. Lisää valkosipuli kypsymään kahdeksi kolmeksi minuutiksi, välillä vähän hämmentäen. Pidä huolta, että lämpötila pysyy matalana, ettei voi tai valkosipuli ruskistu. Nosta pannu liedeltä odottamaan papujen kypsymistä.

Kaada kattila lähes täyteen vettä ja laita se kiehumaan. Huuhtele pavut ja leikkaa niistä kannat pois. Kumoa pavut kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä papuja ilman kantta noin 7 minuutin ajan, kunnes ne ovat napsahtavan kypsiä, varo ylikypsentämästä niitä. Kun pavut ovat kypsiä, kaada ne lävikköön ja valuta niistä vesi pois. Kumoa pavut takaisin kattilaan. Sekoita valkosipulivoi ja timjami joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Asettele pavut tarjoilumaljaan.

6 kommenttia:

  1. Kyllä, tällaiset valkosipulipavut ovat tosi herkullisia! Minä tosin tykkään valkosipulista joka ruuassa, laitan sitä purkkihernekeittoonkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, minäkin taidan käyttää vähän kaikessa valkosipulia. Se on sellainen luottomauste ;)

      Poista
  2. Meillä tehdään tälläisiä tosi usein, mutta oikaisemme usein heittämällä valkosipulin keitettyjen papujen päälle, kannen alle muhimaan.

    Tänään tehtiin täällä Ranskassa keltaisia papuja, hassuja kun eivät meinanneett kypsyä ja sitten kun kypsyivät olivat vähän nahistuneita - aina pitää harvinaisemman aineksen kanssa päästä sinuiksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaan tulokseen pääsee usealla tavalla :) Pavut ovatkin ihania. Voi olla, että nyt loppukesän syön papuja ihan älyttömän paljon.

      Teillä on mahtava tilaisuus kokeilla kaikkia ihania tuoreita vihanneksia, mitä siellä torilla ja puodeissa myydään. Harmi, että keltaiset pavut eivät suostuneet yhteistyöhön ensi yrittämällä. Olen vihreän pavun värinen positiivisesta kateudesta niistä kaikista herkuista, mitä pääsette kokeilemaan: juustot, leikkeleet ja upeat tuoreet vihannekset. Nam. Niin ja mukavaa lomailua teille!

      Poista
  3. Tätä meilläkin on tehty, ihanaa on. Olen välillä lisännyt vielä mukaan vähän rapeaksi paistettuja pekonikuutioita, suolaakaan ei tarvitse silloin juurikaan lisätä. Vihreät pavut on kyllä hyviä, varsinkin tuoreena valmistettuina. Ja paljon valkosipulia mukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreet pavut rokkaavat! Oi miten oiva idea ripsauttaa joukkoon paistettua pekonia! Nam!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...