sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Tonnikalapiirakka


Piirakat ovat helppoja vierastarjottavia. Niihin voi laittaa täytteeksi sitä mitä kaapista löytyy. Tänään leivoin tonnikalapiirakan, koska järjestin paikallisyhdistyksen hallituksen kokouksen meillä kotona.

Piirakan pohjassa on melko paljon mantelijauhetta. Kaupoissa pikkuiset mantelijauhepussit ovat melko kalliita. Löysin edullisemman version yhdestä etnisestä kaupasta, jossa mantelijauhe oli pakattu 400 gramman pussiin. Mantelijauhetta voi tehdä kotona jauhamalla kokonaisia kuorimattomia manteleita monitoimikoneen leikkuuterällä. Itse olen ostanut kokonaiset mantelit luontaistuotekaupasta, josta niitä saa isoina määrinä.


Tonnikalapiirakka

pohja:
220 g mantelijauhetta
3 rkl  vehnäleseitä
2 rkl  vehnänalkiota
¼ tl   suolaa
1 dl   sulaa margariinia tai voita (n. 100 g)

täyte:
1 prk  tonnikalaa valutettuna
½ pkt Mustapekka-juustoa
puolikas paprika kuutioituna
0,5 dl ruohosipulia
2 dl    maitoa
2        kananmunaa
100-150 g juustoraastetta

Sekoita kuivat aineet lusikalla keskenään. Lisää margariini. Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunissa 225 asteessa 10 minuuttia.

Murustele tonnikala ja Mustapekka pohjan päälle. Ripottele paprika ja ruohosipuli niiden päälle. Sekoita kananmunat ja maito erillisessä kulhossa sekaisin ja kaada ne täytteiden päälle. Ripottele juustoraaste lopuksi pinnalle. Paista piirakkaa 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on saanut kauniin värin. Mikäli pinta alkaa tummua liikaa, peitä piirakka foliolla tai leivinpaperilla.

10 kommenttia:

  1. City-Market myy mantelijauhoa 800g pusseissa ainakin Seinäjoella.Tulee huikeasti edullisemmaksi kuin pikkupusseissa ostettuna.

    VastaaPoista
  2. Kaisumarjatta: kiitos, erinomainen huomio! Luulempa, että kauppiaat ovat alkaneet vastata kysyntään myös mantelijauheiden osalta.

    VastaaPoista
  3. Onko tää tosiaan valmis 10 min vai vaan pohjaa paistetaan ensin 10 ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Sartsa61!

      Vain pohja kypsyy tuossa 10 minuutissa. En ollut kirjoittanut reseptiä loppuun asti :S

      Korjasin tilanteen ja nyt näkyy resepti kokonaisuudessaan.

      Poista
  4. Milläköhän nuo vehnänalkiot voisi korvata? :) Ihanan kuuloinen resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinulle!

      Vehnänalkiot voi vaihtaa melkein mihin vaan. Yksinkertaisin tapa olisi laittaa yhteensä 0,75 dl vehnäleseitä (3 rkl + 2 rkl = 0,75 dl). Voit myös vaihtaa esimerkiksi vehnänalkiot proteiinijauhoihin, Pofiberiin tai Fibrexiin.

      Poista
  5. Kiitos nopeasta vastauksesta! Kokeilen tehdä tätä ensi viikonloppuna vieraille tarjottavaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä kiittää, vastailen kaikkiin kysymyksiin heti kun niitä huomaan. Välillä vain tulee pidetty useamman päivän taukoja tietokoneesta, enkä tietenkään silloin ole heti vastaamassa ;)

      Poista
  6. Tekisin vielä reseptiin muutoksia, että olisi täysin gluteiiniton ja ilman karheaa vehnälesettä, sitä hyvä välttää. Entä piparkakut? Olen kuullut, että niitä voi tehdä mantelijauheesta. Olisiko niihin reseptiä ja missä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit jättää vehnäleseet ja -alkiot pois kokonaan tai korvata ne esimerkiksi gluteenittomalla Fibrexillä, sokerijuurikaskuidulla.

      Olen tehnyt pipareita vain sellaisena versiona, jossa on sekä manteli- ja ruisjauhoja. http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2011/12/jouluiset-karppi-piparkakut-ja-aura.html

      Olen tehnyt mantelijauhoista sitruunamantelikeksejä. Voit kokeilla niitä ja vaihtaa raastetun sitruunankuoren piparimausteisiin. Pitääkin itse kokeilla...tosin kiirettä pitää juuri tähän aikaan ennen joulua ;)
      http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2011/10/sitruunamantelikeksit.html

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...