sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Chili con carne jauhelihasta


Viileän päivän lämmittäjä chili con carne. Ajatus kuumasta ja vahvasti maustetusta chilistä tuo mukavan makumielikuvan kielen päälle ja automaattisen höpsön onnellisen hymyn huulille. Chili con carnea voisi kuvailla mainoksen sanoilla: hyvä ruoka, parempi mieli.

Chili con carne eli chiliä lihalla on yksi perheeni suosikkiruoista. Se taipuu moneen; sitä voi syödä sellaisenaan tai (kukkis)riisin kera, siitä voi käyttää burritojen täytteenä, nachojen kera ja tacojen täytteenä. Melkein miten vaan! Resepti on suhteellisen helppo ja kohtuullisen nopea. Chili con carnea tulee kuitenkin hauduttaa tunnin verran, mutta se ei pane pahakseen pidempääkään haudutusaikaa. Mikäli chili alkaisi kuivua liikaa, kannattaa joukkoon lorauttaa tilkka vettä, olutta tai punaviiniä.

Resepti on melko runsas ja halutessa sen voi puolittaa. Minä tuppaan tehdä isoja annoksia, koska samalla vaivalla ja taloudellisesti saa ruokaa kahdeksi ruokailuksi. Chili con carnen voi myös pakastaa, mikäli ei halua samaa ruokaa syödä peräkkäisinä päivinä. Jos sinulla ei ole tuoretta chiliä käytössäsi, voi sen sijaan käyttää chilijauhetta ja cayennepippuria. Valkosipulin ja chilipaprikan määrillä pystyy hallitsemaan ruoan tulisuutta miedosta todella tuliseen.

Chili con carne
8:lle

800 g jauhelihaa
2        sipulia silputtuina
3-6     valkosipulia hienonnettuina
2 tl     juustokuminaa
2 tl     jauhettua korianteria
2 tl     savustettua paprikajauhetta
1-3     chilipaprikaa hienonnettuina (muista kertishanskat!)
1        vihreä paprika paloiteltuna
1        keltainen paprika paloiteltuna
800 g (2 prk) säilöttyjä kokonaisia tomaatteja tai tomaattimurskaa
400 g (1 prk) kidneypapuja tölkissä (huuhtele ja valuta) tai n. 3,5 dl kypsiä kidneypapuja
400 g (1 prk) valkoisia papuja tölkissä (huuhtele ja valuta) tai n. 3,5 dl kypsiä valkoisia papuja
2-3     laakerinlehteä
2 rkl   Sukrinia tai sokeria
suolaa ja mustapippuria

tarjotaan ranskankerman kera

Paista jauheliha useassa erässä ja kumoa kysänä pataan. Freesaa sipuli ja valkosipuli, sekoita joukkoon juustokumina, korianterijauhe, paprikajauhe ja chili. Anna mausteiden vahvistua pannulla minuutin. Kumoa sipuliseos pataan jauhelihan joukkoon. Freesaa paprikoita pannulla pari minuuttia ja kumoa ne pataan. Laita pata kuumenemaan liedellä. Sekoittele joukkoon tölkkitomaatit, pavut, laakerinlehdet, Sukrin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna chili con carnen hautua hissukseen kannen alla tunnin maltillisella lämmöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...