torstai 3. marraskuuta 2011

ViiliLapsuudessani naapurissa, parhaan ystäväni luona tehtiin usein itse viiliä. Heillä oli viilipurkit tekeytymässä keittiön pöydällä. Minusta oli kummallista, että viiliä pystyi tekemään itse. Itsetehty viili maistui paljon paremmalta kuin kaupan viili, olisiko rakkaudella valmistamisessa taikansa ;)
Viili on oiva aamu-, väli- tai iltapala. Sitä voi käyttää myös dippaukseen taikka salaattikastikkeiden jatkoksi majoneesin kanssa. Mieheni, joka ei erityisesti viilistä perusta, söi oman viiliannoksensa mustikoiden kera ja sanoi, että tämähän maistuu ihan viililtä. En pystyisi syömään ilman mustikoita. Noh, onneksi oli mustikoita! Minun mielestäni viilin kanssa kannatta aina olla marjoja, siemeniä, leseleitä, pähkinöitä tai kaikkia niitä sekalaisesti. Saapi viilin kanssa herkutella kanelin ja Sukrinin (sokerin) kera.

Viilin valmistusta ei kannata harkita ukkosella, se ei onnistu. Hassu juttu sinällään. Viilin teko on erittäin helppoa. Pitää vain varata aikaa tekeytymiselle. Minä pinosin kipponi ja pari muumimukia kahteen pinoon, väleihin aina kanneksi kahvilautanen nurinpäin. Sain siten kipot pienempään tilaan. Voit jättää viimeisen viilin taas seuraavaksi juureksi taikka ostaa jälleen uuden viilialun.

Viili
8 annosta
1 l täysmaitoa
1 prk viiliä

Ota ruokalusikalla nokare viiliä kahdeksaan pikkukulhoon tai kuppiin. Pyri ottamaan viilin kermaista pintaa jokaiseen kulhoon. Kaada päälle maito. Laita kulhojen päälle kanneksi kahvilautanen, leivinpaperin palanen tai pikkuliina. Jätä viili tekeytymään huoneenlämpöön 1-2 vuorokaudeksi, kunnes viili on rakenteeltaan kiinteä. Jäähdytä viilit jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...