sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Karjalanpaisti ja parsakaalimuusi


Karjalanpaisti on ihana perinteinen pataruoka. Padan voi tehdä juuresten kera tai pelkästään lihoista. Aikoinaan juhlaan karjalanpaisti valmistettiin vain lihoista, kun taas arkiruokaa jatkettiin juureksilla. Karjalanpaistin juju on useamman lihan makoisa liitto. Yksinkertaisimmillaan pataan voi käyttää vain nautaa ja possua, mutta  monipuolisimmillaan joukossa on lisäksi lammasta, maksaa ja munuaista. Ne joille maksa eikä munuainen maistu, voipi jättää ne huoletta pois, padasta tulee silti suurenmoinen. Lihan määrät ovat sinnepäin, jotain voi olla enemmän, toista vähemmän. Lihat saavat olla ruhon halvempia osia ja luutkin kannattaa pataan laittaa makua antamaan. Luut poimitaan pois valmiista padasta. Pata saa muhia uunissa pitkään. Jos ei ole kiirettä laittaa ruokaa tarjolle, voi sen antaa hautua 150 asteessa varsinaisen kypsymisajan jälkeen. Se vain paranee.

Karjalanpaistia ei suurusteta, vaan kirkas ja maukas liemi nautitaan lisukkeen kera. Lisukkeeksi valmistin parsakaalimuusia, joka on nopea toteuttaa, mutta vähän enemmän aikaa vievä lanttumuusi sopii myös erinomaisesti.

Karjalanpaisti

400 g naudanlihaa
400 g porsaanlihaa
400 g lampaanlihaa
(200 g maksaa ja 1 munuainen)
2-3 sipulia silputtuina
2 porkkanaa paloiteltuina
vettä
2-3 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia maustepippureita
1-2 tl suolaa

Paloittele lihat pieniksi paloiksi, maksan ja munuaisen palat muita pienemmiksi. Paista lihoihin pienissä erissä kauniin ruskea pinta. Kippaa paistetut lihat isoon pataan. Kuullota sipulia pannulla ja kippaa sipulit ja porkkanat pataan. Lisää joukkoon maustepippurit ja suolaa. Sekoittele padan lihat ja kaada päälle vettä juuri sen verran, että lihat peittyvät. Tuuppaa joukkoon laakerinlehdet. Laita pata 200 asteiseen uuniin 2-3 tunniksi kypsymään. Lisää tarvittaessa vettä. Älä sekoita, jotta lihapalat pysyvät kokonaisina ja liemi kirkkaana.


Parsakaalimuusi

1-2 parsakaalia
o,5- 1 dl kermaa, sulatejuustoa tai tuorejuustoa
nokare voita
tuoretta yrttisilppua maun mukaan (esim. persiljaa, basilikaa, timjamia tai lipstikkaa)
suolaa ja valkopippuria

Paloittele parsakaali pienempiin kukintoihin. Silppua mukaan myös varsi, mutta pienemmäksi, jotta kysyy samaan tahtiin kukintojen kanssa. Keitä parsa vähässä vedessä kypsäksi. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi muusiksi. Sekoita joukkoon kermaa ja voita. Mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...