tiistai 10. huhtikuuta 2012

Ribsit uunissa ja lihaliemi


Vaikka ystäväperheemme jo aloittikin mökillä pääsiäisen aikaan grillauskauden, meillä kotigrilli kuin myös mökkigrilli ovat vielä kevätsiivousta vailla. Mieheni toi kauppahallista ihanat luurimpsut, joten päätin paistaa ne uunissa. Minusta ribseistä tulee ihanan pehmeät ja luustairtoavaiset, kun ne ensin esikypsentää keittämällä. Enkä minä olisi sukuni naisia, ellen käyttäisi erinomaista keittolientä hyväksi. Keittämällä rimpsut saa kaksi ruokaa: maukkaita ribsejä ja ihanaa lihalientä.

Ribsit maustoin tällä kertaa melko lempeästi poikasen makuun sopiviksi. Jos haluat tujumpaa marinadia, lisää joukkoon hienonnettua valkosipulia ja chiliä. Minun mielestäni ribseillä tulee olla dippisoosi. Tällä kertaa käytimme, noloa myöntää, kaupan valmista kebabkastiketta. Dippisoosiksi sopii erinomaisen hyvin myös bbq-kastike, jota kannatta kerralla tehdä isompi satsi (pakasta sopiviksi annosmääriksi).

Lihaliemi, joka syntyy lähes itsestään kannattaa ehdottomasti ottaa talteen. Ihana liemi sopii kaikkeen mihin lihalientä käytetään, paitsi että on hurjan paljon parempaa kuin kaupan liemikuutiot. Jos lientä ei käytä heti, kannattaa se jäähdytää ja pakastaa sopivan kokoisiin kippoihin. Pakkasesta saa sitten tätä loistavaa lientä käyttöön vaivattomasti. Liemi kannattaa todella keittää kokoon, koska maut tiivistyvät ihanasti ja liemi on helpompi säilyttää pienempään tilaan.

leikkaa ribsit uunista ottamisen jälkeen ja laita ne tarjolle
Ribsit uunissa
4:lle

2 kg porsaan luista kylkeä

keittoliemi:
vettä
100 g juuriselleriä paloiteltuna
100 g palsternakkaa paloiteltuna
100 g lanttua
1        sipuli lohkoina
1        porkkana paloiteltuna
2       laakerinlehteä
1 rkl suolaa
1 tl   kokonaisia maustepippureita
iso nippu tuoretta lipstikkaa hieman hiennonnettuna tai 2 rkl kuivattua lipstikkaa

savuinen balsamiviinietikka-marinadi:
0,75 dl oliiviöljyä
2 rkl     balsamiviinietikkaa
2 rkl     sokeritonta siirappia (tai 1 rkl tavallista tummaa siirappia)
1 rkl     savustettua paprikaa
1 rkl     Dijon-sinappia
1 rkl     Worcestershire-kastiketta
1 rkl     tomaattipyrettä
1 rkl     savuaromia (Hickory Liquid Smoke concentrate)
2 tl       valkosipulijauhetta
1 tl       suolaa
1 mm   cayennepippuria

Huuhtele lihat ja laita ne kokonaisina isoon kattilaan. Lisää kattilaan kylmää vettä lihojen päälle, kunnes ne peittyvät. Laita kattila kuumenemaan ja kuori pinnalle nousevaa vaahtoa. Kun vaahto on poistettu liemestä, lisää kattilaan juurekset, mausteet ja suola. Keitä lihoja 45 minuuttia. Nosta lihat pois liemestä leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Lihaliemi:
Siivilöi lihan keittoliemi ja kaada se takasin kattilaan. Keitä lientä kokoon puoleen alkuperäisestä määrästä. Jäähdytä liemi. Jaa se sopivan kokoisiin kippoihin ja pakasta se liemi, mitä et käytä heti.

Sekoita haarukalla isossa lasissa marinadin ainekset keskenään. Sivele marinadi joka puolelle lihan pintaan. Paista ribsejä 225 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes lihat saavat kauniin pinnan.

2 kommenttia:

  1. Meillä taitaakin olla tulevana viikonloppuna ribsejä ruokalistalla :)

    Samalla mietin jo tässä että mitä tekisin sillä sivutuotteena tulevalla lihaliemellä, kätevä kyllä se.

    Kiitos ideasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikku Leijonan Emäntä: ei kestä, ribsit ovat hauskaa sormiruokaa :D

      Eikös ole mukava, kun saa ihanan makuisen liemen vähän niinkuin kaupan päälle, lähes itsestään ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...