tiistai 13. marraskuuta 2012

Ruusukaali-lammaskeitto

osa keitosta jäi vielä kattilaan liedelle

Viikonloppuisin on mahdollisuus keitellä rauhassa kunnon liemiä ja pitkään haudutettuja keittoja. Lammaskeitto on maukas ja herkullinen keitto. Ruusukaalit antavat keitolle hieman ilmettä ja lempeää makuansa.

Keittoluista otetaan keittämisen lopuksi talteen lihat, jotka palautetaan paloiteltuina keittoon. Keittoluista ei kuitenkaan saa riittävästi lihaa keittoon ja siksi on hyvä olla muutakin lihaa. Lihaksi voi valita lihaisaa osaa lampaasta, jonka kypsennysaika on pitkä ja kypsyy luiden keittämisen yhteydessä. Tai valita lampaan jauhelihaa, joka paistetaan pannulla ennen keittoon lisäämistä. Itse turvauduin kinkkusilppuun, kun huomasin lihan riittämättömyyden. Luista voi ennen keittämistä leikellä rasvaa pois, mutta se ei ole välttämätöntä. Lampaan rasva ei maistu kaikkien suuhun ihan parhaalta mahdolliselta ;)

Ruusukaalit ovat kauniita kokonaisina, mutta niitä on kivempi syödä keitossa halkaistuina. Jos ruusukaalit ovat pikkiriikkisiä, voi ne jättää kokonaisiksi. Voi ne jättää muutoinkin kokonaisiksi, mutta silloin ne ovat melko isoja suupaloja. Ruusukaalit kypsyvät nopeasti. Jos niitä keittää vähän pidempään, niiden väri haalistuu, kuten ylemmästä kuvasta näkee, meillä keitto joutui odottamaan ruokailjoita. Makuun sillä ei ole merkitystä.

Vielä on pakko mainostaa, että keitto on todella herkullista (minulta loppuu adjektiivit kesken). Lapset söivät keittoa myös seuraavana päivänä erittäin tyytyväisinä. Tyttöseni jopa totesi, että on parempi syödä kotona kunnollista ja terveellistä ruokaa kuin käydä pikaruokapaikoissa - olin ylpeä tyttösestä ja onnellinen hänen sanoistaan!

kun ruusukaalia ei keitä pitkään, se säilyttää heleän värinsä
Ruusukaali-lammaskeitto

lihaliemi:
n. 1 kg lampaan keittoluita
2          laakerinlehteä
1 tl       kokonaisia maustepippureita
200 g   lampaanrintaa, -paistia tai -jauhelihaa (tai kypsää kinkkua pieneksi paloiteltuna)

1          kyssäkaali pieneksi paloiteltuna
0,5       juuriselleri pieneksi paloiteltuna
pala      lanttua pieneksi paloiteltuna
2          sipulia hienonnetuna
1          porkkana pieneksi paloiteltuna
2          valkosipulinkynttä hienonnetuina
400 g   ruusukaalia
1 dl      persiljaa hienonnettuna
suolaa

koristeeksi:
persiljasilppua

Laita keittoluut ja lampaanliha viiden litran kattilaan. Lisää päälle kylmää vettä niin paljon, että luut ja lihat peittyvät (jauhelihaa tai kinkkua ei lisätä vielä). Kuumenna kiehuvaksi ja kerää pinnalle kertyvä vaahto pois. Anna tämän jälkeen keittoliemen kiehua hiljalleen kannen alla tunnin ajan.

Nosta luut ja lihat liemestä jäähtymään. Irroittele luista lihat ja hienonna pieniksi paloiksi. Poista isosta lihapalasta kalvot ja leikkaa liha pieniksi paloiksi. Kumoa lihasilppu lihaliemen joukkoon. (Lisää paistettu jauheliha tai kinkkupalat liemeen). Lisää liemeen kyssäkaali, juuriselleri, lanttu, sipuli, porkkana ja valkosipulinkynnet. Keitä keittoa hiljakseen puolesta tunnista tuntiin.

Lyhennä ruusukaalien kantaa ja poista mahdollisesti nuhjut uloimmat lehdet. Halkaise ruusukaalit. Lisää ruusukaalit keittoon ja keitä keittoa enää viisi minuttia. Mausta suolalla ja lisää persilja. Tarkista maku. Keittoa voi keittää pidempään, maku aina paranee, mutta ruusukaalien väri menettää kirkasta vihreyttään.


4 kommenttia:

  1. Jesh, tätä meillä syödään pian! Ruusukaali on yksi suosikeistani, ja mies monkuu aina keittojen perään - win-win!

    Fiksu tyttö sulla, mutta mikäs hänellä on syödessä, kun kotona saa tällaisia herkkuja. Hyvän perinnön jätät hänelle kotiruoan suhteen, mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusukaali rules! Joo, minäkin rakastan ruusukaalia. Se on niin hyvää ja kovin soman näköistä :)

      Kiitos kauniista sanoistasi! Tyttönen tykkää myös itse kokkailla ja olenkin siihen kovin kannustanut.

      Poista
  2. Älyttömän hieno keitto. Tätä meillä syödään ensi viikonloppuna!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...