torstai 15. joulukuuta 2011

Perinteinen saaristolaisleipä (ei-karppi)

leivät lahjapaketeissaan
Mallaslimppu tai saaristolaisleipä kuten sitä enimmäkseen kutsutaan on meidän perheen jouluklassikko ja muiden juhlien perusleipä. Sain reseptin lähes kaksikymmentä vuotta sitten anopiltani Nauvosta ja tämä resepti on niin vanha, ettei alkuperästä ole tietoa - vain se, että sieltä saaristosta se on. Saaristolaisleipä on siitä erinomainen leipä, että se on erittäin säilyväistä ja sitä voi huoletta pakastaa leivän kärsimättä. Annan aina leivän kuitenkin pakastamatta, jotta leipälahjansaaja voi syödä sen pikimiten taikka pakastaa myöhemmin syötäväksi. Vähähiilihydraattisen saaristolaisleivän olen tuunannut tätä reseptiä kunnioittaen.

Leivon saaristolaisleipää lähes koko joulukuun ajan. Aikaa taikinan kohoamiseen ja paistamiseen menee Kiirettä pitää. Annamme lahjaksi leipiä sukulaisille, ystäville, lasten opettajille ja valmentajille. Tyttäreni kertoi eilen, että piano-ope Paavo oli ilahtuneena sanonut, että onko tuo samaa herkullista leipää kuin viime vuonna. Tähän päivään mennessä jouluvalmisteluiltani olen paistanut viisitoista leipää ja lisää paistelen päivittäin. Mieheni sanoi pari päivää takaperin, että meillä tuoksuu joululta - saaristolaisleivän ihana tuoksu on vallannut kotimme :)

Teen saaristolaisleivän aina 5-litran kattilassa, koska tulee vähemmmän tiskattavaa eikä piimää joudu siirtämään kattilasta kulhoon. Lisäksi 5-litran kattila on tarpeeksi iso, ettei tule turhaa sotkua keittiöön. Käytän puuhaarukkaa sekoittaessani aineksia taikinaan. Nostelen puuhaarukalla taikinan leipävuokiin ja auttelen vähän nuolijalla. Käytän nykyään silikonivuokia ja taikinan voi sivaltaa suoraan vuokiin. Aikaisemmin käytin emalisia/teräsvuokia, jolloin suosittelen ehdottomasti käyttämään taiteltuja leivinpapereita vuoassa. Tämä siksi, että leipä jää muutoin kiinni vuokaan ja repeilee kurjasti otettaessa sitä vuoasta. Ts. joko silikonivuoat tai leivinpaperilla vuoratut muut leipävuoat. Suosittelen myös rahallista sijoitusta kolmeen (silikoni)vuokaan. Niistä on iloa pitkään.

Aikaisemmin askartelin sellofaanipaperin kanssa leivistä näyttäviä paketteja, mutta nykyään käytän kalalle tarkoitettuja paistopusseja  25 x 55 cm (ylhäällä kuvassa). Nämä pussit on helppo sulkea ja laittaa niihin jouluisia tarroja tai liimata kiiltokuvia koristeeksi. Naruilla ja nauhoilla saa paketin huoliteltua.


Saaristolaisleipä
3 kpl

1 l piimää
1,5 hiivaa (75 g)
1,5 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä 5-litran kattilassa kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, suola, siirappi ja vehnäleseet. Sekoita loput jauhot joukkoon. Nostele taikina kolmeen 1,5-litran leipävuokaan ja tasoittele taikinapinnat lastalla. Anna leipien kohota liinan alla, lämpöisessä ja vedottomassa paikassa puolitoista (1,5) tuntia.

Paista leivät 175 asteessa puolitoista (1,5) tuntia. Voit sivellä leipien pintaa vesi-siirappiseoksella (kaada siirapin mittaamiseen käytettyyn kippoon 1-2 dl vettä ja sekoittele pullasudilla) tunnin paistamisen jälkeen ja uunista oton yhteydessä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Anna leipien jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista. Jäähtynyttä leipää on helpompi leikata.

Usein sanotaan, että saaristolaisleipä on parhaimmillaan leipomista seuraavana tai sitä seuraavana päivänä, mutta olen myös kuullut, että leivästä tykätään myös lämpimänä, vähän hajoavana suoraan uunista. Leipä säilyy ainakin viikon jos vähän toista, jollei herkkusuut syö sitä pois aikaisemmin.

liina päälle ja kohoamaan

12 kommenttia:

  1. Leivontapäivät teilläkin! Minulla alkoi loma, nyt on aikaa tehdä jouluisia juttuja:)

    VastaaPoista
  2. Meillä taitaa olla lähes leivontakuukausi ;)

    Campasimpukka: Ihanaa lomaa ja mukavaa joulunaikaa <3

    VastaaPoista
  3. Tein tänään näitä leipiä ja aivan hirvittävän ihania tuli! Melkein puolet ekasta leivästä tuli syötyä lähes suoraan uunista, vastoin sun 'jäähtynyttä leipää on helpompi leikata'-ohjeita :) Kiitos reseptistä!
    Terv. Eija J.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: kiitos, no juu, leivät ovat vanhaa leivontaperinnettä ja hyviä :) Kyllä leipiä saa syödä heti pehmeinä, mutta leikkaaminen helpompaa jäähtyneenä.

    VastaaPoista
  5. Mummeli 2.joulukuuta 2012

    Päätin vihdoinkin uskaltaa kokeilla saaristolais-leivän leipomista, ja löysin nämä tarkat ohjeet.Huomenissa hankin tarvikkeet-ja eikun leipomaan-
    Olen jo eläkeläinen, mutta en ole koskaan innostunut leipomisesta-saas nähdä, miten tässä käy.
    Muitten leipomana k.o.leipä on aivan ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä leipä on ihan mahdottoman helppo tehdä! Kiva, että uskaltaudut leipomaan sitä - saat varmasti ihanaa leipää!

      Minä olen vasta aloittanut tämän joulun leivän leivontaurakkani ja leipiä on nyt leivottu 3. Kaksi annoin lahjoiksi ja yhden lapset söivät. Tänään leivonta jatkuu ;)

      Poista
  6. Kiitos ohjeesta. Meilläkin kokeillaan saaristolaisleivään tekoa :)
    Jouluiloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli joulutoivotuksista!

      Toivottavasti leipä maistui :)

      Poista
  7. Ennen tuli loistavia saaristolaisleipiä! Nyt olen menettänyt tatsini kokonaan, ja leivät ovat täysin pirstaleina. Kuoren ja leivän väliin jää suuri onkalo tai sitten reunat tai päällisosa on irrallaan leivästä. Mikä ihme on tullut, sillä mielestäni teen kaiken aivan kuten ennenkin? Tänäänkään ei leivästäni voinut saada ainoatakaan ehjää viipaletta! Roskiin meni.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi!

      Jatkossa älä heitä murenevat leipää roskiin, siitä voi tehdä vaikkapa suolaisen piirakan pohjan tai pappilan hätävaran (leivänmuruja, graavi- tai kylmäsavukalaa, tillillä ja sitruunalla maustettua ranskankermaa).

      En osaa varmasti sanoa, mitä leivillesi on tapahtunut. Minulla on joskus saaristolaisleipien leipomiseni alkutaipaleella - toistakymmentä vuotta sitten - jäänyt monttu leipien päälle. Sitten hoksasin, että jauhoja pitää käyttää riittävästi. Kun laittaa reseptin kaikki jauhodesilitrat, vaikka taikina tuntuisikin jo riittävän tanakalta.

      Selailin vähän nettiä ja hain sieltä vastausta, miksi leipä hajoaa ja miksi sen kuori irtoaa muusta leivästä. Vähän huonosti löysin tietoa, ehkä en osannut käyttää sopivia hakusanoja. Jos joku teistä muista lukijoista tietää, antakaa meille vinkkiä. Vastaukset olivat osin ristiriitaisia keskenään, mutta laitan ne tähän silti: Leipien noustessa, ne ovat saaneet vetoa. Leivottaessa käytetty liian paljon jauhoja tai jauhot ovat olleet liian karkeita. Leipien nostatusaika on ollut liian pitkä tai liian lyhyt. Taikina tulee alustaa kunnolla ts. vaivata siihen hyvä sitko. Kohota leivät liinan alla, ettei pinta pääse kuivumaan ja siksi kovettumaan. Olen myös huomannut, että tuoreeltaan leipä on helposti mureneva, mutta leivontaa seuraavana päivänä samainen leipä on täydellisen helppo leikata.

      Älä luovuta! Toivon, että jatkossa leivistäsi tulee herkullisia.

      Itse leivon taas näitä leipiä tulevalla viikolla lasteni rippijuhliin ;)

      Poista
  8. Paistetaanko nämä uunin keski vai alatasolla?

    - Eea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivät paistetaan uunin alatasolla.

      Minulla on hauska jääkaappimagneetti, jossa on jaoteltu uunin käyttökorkeudet: ylätasolla pikkuleivät, keskitasolla sämpylät, pikkupullat, kääretorttu ja pizza sekä alatasolla leivät, pitkot, kakut ja kakkupohjat. Minusta magneetti on näppärä muistuttaja uuninkäytön peruskäyttöön ja samalla se antaa vinkin myös lapsilleni, mille korkeudelle uuniin sijoitetaan leivonnaiset. Ei sen puoleen, olen yleensä läsnä, kun lapset leipovat ja kokkailevat, mutta kiva tietoa sisältävä magneetti kuitenkin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...