lauantai 14. huhtikuuta 2012

Parmesaanimunakoiso tonnikalakastikkeella


Parmesaanimunakoisot ovat meidän perheen herkkua. Olen valmistanut niitä aikaisemmin kasvislisukkeena käyttäessäni marinara-kastiketta munakoisoviipaleiden välissä (parmesaanimunakoiso marinara-kastikkeella). Tällä kertaa ajattelin tehdä ruokaisan version parmesaanimunakoisosta. Ruoasta tuli herkullista! Minun lisäkseni erityisesti tyttöseni ja naapurin tyttönen, minun lisäkseni, pitivät parmesaanimunakoisoista tonnikalakastikkeella.

Tonnikalakastikkeen voi tehdä myös muusta kalasta. Voit käyttää tuoretta kalaa silppuamalla ruodottomat kalafileet ja paistamalla ne kypsiksi ennen sipulin kuullottamista. Voit myös käyttää tähän reseptiin lämmin-, kylmäsavukalaa tai hiillostettua kalaa. Graavikala sopii myös. Jos käytät valmiiksi suolattuja kaloja, kannattaa anjovis jättää pois, ettei kastikkeesta tule liian suolaista. Anjovis on tonnikalakastikkeessa mm. tuomassa suolaisuutta. 

Nyt kun vauhtiin pääsin parmesaanimunakoison tuunauksessa, todettakoon että kastikkeeksi sopii kaikki tomaattipohjaiset kastikkeet, myös jauhelihabolognese.

Parmesaanimunakoiso

1 iso munakoiso tai 2 pienempää (+ 500 g) siivutettuina 1 cm viipaleiksi
suolaa
2 kananmunaa
2 rkl kylmää vettä
1 ½ dl Pofiber (tai korppujauhoja)
1 ½ dl raastettua parmesaania sekä
½ dl raastettua parmesaania paistoksen pinnalle
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria
reilusti öljyä leivinpaperin päälle
1 annos tonnikalakastiketta (ohje alla)
375 g mozzarella-juustoa siivuina

Munakoison itketys
Ripottele suolaa munakoisoviipaleille ja jätä siivilään itkemään puoleksi tunniksi. Valmista tällä välin tonnikalakastike. Kun kastike porisee iloisesti, huuhtele munakoisoviipaleet huolella ja valuta ne. Kuivaa viipaleet puhtaaseen puuvillaiseen keittiöpyyhkeeseen (älä käytä froteepyyhettä!). 

Panerointi
Sekoita yhdellä syvällä lautasella keskenään kananmunat ja vesi. Sekoita toisella syvällä lautasella keskenään Pofiber, 1 ½ dl parmesaani, oregano, basilika ja mustapippuri. Kaada uunipellin päällä olevalle leivinpaperille reilusti öljyä. Pyörittele munakoisoviipaleet yksitellen kummaltakin puolelta ensin munassa ja sen jälkeen Pofiber-parmesaaniseoksessa. Laita paneroidut munakoisot leivinpaperin päälle. (Sutaise sudilla öljyn pintaa tasaiseksi, kun laitat paneroidut munakoisot leivinpaperille.)

Munakoisoviipaleiden paisto: 
Paista paneroituja munakoisoja uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes viipaleiden alapuoli on kauniin kullankeltainen. Käännä viipaleet, lisää tarvittaessa öljyä ja paista jälleen 15-20 minuuttia, kunnes viipaleet ovat molemmin puolin kauniin kullankeltaiset.

Munakoisokeot ja paisto:  
Voitele uunivuoka. Ryhmittele munakoisoviipaleet suunnilleen samankokoisin parein. 
- Laita munakoisopareista toinen vuoan pohjalle. 
- Levitä niiden päälle reilu ruokalusikallinen tonnikalakastiketta. 
- Kastikkeen päälle asettele mozzarella-juustosiivu. 
- Juuston päälle aseta munakoisoviipalepari. 
- Lisää munakoison päälle jälleen reilu ruokalusikallinen kastiketta. 
- Kastikkeen päälle mozzarella-juustosiivu,
- ja lopuksi ripottele jokaisen keon päälle parmesaaniraastetta. 
Jos tonnikalakastiketta jää yli,  täytä munakoisokekojen välit kastikkeella. Jos taas kaikki munakoisoparit eivät mahdu vuokaasi, tee osasta/kaikista keoista kolmikerroksisia (munakoiso, kastike, mozzarella, munakoiso, kastike, mozzarella, munakoiso, kastike, mozzarella ja parmesaani). Paista vuokaa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja kastike alkaa porista. Anna vetäytyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.  
Tonnikalakastike
2 prk tonnikalaa tai muuta kypsää kalaa valutettuina
1 prk (100 g) anjovista hienonnettuna
1 prk (400 g) kuorittuja tomaatteja
1      sipuli silputtuna
1      porkkana raastettuna
2      valkosipulinkynttä silputtuina
1 dl  valkoviiniä 
1 rkl Sukrin (sokeria tai muuta makeutusta) 
0,5    sitruunan mehu
½ dl ruohosipulia silputtuna
2 rkl timjamia silputtuna
mustapippuria

Muusaa tomaatit haarukkaa käyttäen syvällä lautasella hienoksi - älä unohda essua. Kuullota sipulia korkealaitaisessa pannussa pieni hetki ja lisää joukkoon porkkana ja valkosipuli. Kaada joukkoon haarukalla hienonnettu tonnikala, anjovis, murjotut tomaatit, valkoviini ja Sukrin. Keitä puoli tuntia kannnen alla. Mikäli kastike alkaa kuivua liikaa, lisää joukkoon vähän vettä. Mausta pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon sitruunamehu, tuore yrttisilppu ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. 
kuivattelin siivut kääntämällä pyyhkeen reunan niiden päälle
Muuta ihanaa munakoisosta: 

18 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä! Minun suunnitelmissani on valmistaa pyörtynyttä pappia loppukuusta, kun Turkissa pyöräillään kilpaa, olen jo keräillyt ohjeita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Campasimpukka: kiitos :)

      Munakoiso on ihanaa ja siitä saa niin monia herkullisia ruokia. Odotan innolla imaami-reseptisi ilmestymistä :)

      Poista
  2. Tein tätä just, tuli hyvää. Kastiketta jäi runsaasti yli, onko meillä isommat tonnikalapurkit vai pienemmät lusikat ? Syödessä tuli mieleen että kapris sopisi varmaan hyvin joukkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elena: minä olen suhteellisen ronski lusikoitsija, joten olen varmaankin laittanut kastiketta enemmän kuin sinä sinne munakoisoviipaleiden väliin. Minullakin jäi kastiketta, jonka ujutin tornien väleihin.

      Kapris sopisi varmasti kastikkeeseen ja ruokaan - heti seuraavalla kerralla kokeilen. Kiitos vinkistä!

      Poista
  3. Kiitos, ihana ohje ! Pitää kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma: hirmuisan mukavaa, jos muutkin tykästyvät resepteihini :)

      Poista
  4. Hih, blogiasi oli käytetty Fit Karppaaja -lehden leivontajutussa lähteenä! Lähinnä siis tuota tekemääsi "Kummallisia tuotteita" -sivua. :) Toivottavasti moni aloitteleva karppaaja löytäisi lehden kautta blogiisi, täällä kun on niin paljon herkullisia vhh-reseptejä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni: kiitos kehuista :)

      Onpa jännittävää - toivottavasti sivuiltani löytyy riittävästi tietoa.

      Poista
  5. Selailin tässä koko blogisi läpi, ja kiitän lämpimästi <3 Aivan ihania reseptejä ja tekisi mieli kokeilla jokaista :) Oon tähän asti elänyt lähes pelkästään karppaus.infon resepteillä, ja oon sellainen ihminen joka kaipaa reseptin viekkuun kuvaa, ja niitähän ei sieltä kovin montaa löydy... Nyt tuli pitkästä aikaa innostus tehdä ruokaa, joten kiitos sulle siitä :)

    Niin ja tosi kiva, että noissa mausteseoksissa ja marinadeissa on tarkat määrät kullekin mausteelle. Itse en oo koskaan tehnyt marinadeja tai muitakaan mausteseoksia, enkä todellakaan tiedä millaisissa suhteissa mausteiden kannattaa olla. Nyt on kiva päästä kokeilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että pidät ohjeistani :) Minäkin tykästän lukea reseptejä, joissa on kuva mukana. Näkee miltä ruoan pitäisi näyttää tai minun kuvistani sen, miltä ei tarvitse näyttää ;)

      Marinadit ja mausteseokset ovat minun vähemmän kultivoitujen makunystyröiden mukaisia, joten niitä voi huoletta myös säädelllä omien mieltymysten mukaan.

      Poista
  6. Munakoiso on niin hyvää! Mukava oli tutustua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heleen, niin minustakin - sekä tutustua & munakoiso :)

      Kuvauskurssi oli myös mielestäni hyödyllinen, vaikka kiireessä sorrun ottamaan kännykällä kuvia :S

      Poista
  7. Kurkkaappas tänne http://lifeonplate.blogspot.com/2012/05/liebster.html
    sulle on tunnustus :)

    VastaaPoista
  8. Oi, kun kuulostaa njamilta, erityisest tuo parmesaani-munakoiso-osio. Nuohan sopivat yhteen kuin nenä päähän! Itse olen täyttänyt vihanneksia (munakoiso, paprika) useimmiten vain perusemmentalilla ja jauhelihalla. Olisi kaiketi jo aika kokeilla jotain uutta :> En ole kylläkään suurensuuri tonnikalan ystävä (ei ympäristösyistä, vaan ihan makukysymys :P), eikä tomaattipohjainen kastikekaan hivele makuhermojani jostain kumman syystä :P Tosin tuoreet tomskut ovat kyllä eri asia kuin murska. Murskasta minulle on jäänyt huonoja makukokemuksia, niin terrrrveellistä kuin se (sokerittomana ja lisäaineettomana) olisikin -itse asiassa jopa terveellisempää ja ravinteikkaampaa kuin tuore tomaatti! :O

    Mietin tuossa, että mitenköhän katkarapukastike toimisi munakoisin kaverina... ? Lohenmakua en osaa jotenkin yhdistää tuohon settiin. Toki ihan perus juustokastikekin voisi toimia. :> Nämä ovat siitä kivoja reseptejä, että täytteitä on maailma täynnä eikä sen kummempia sääntöjä ole =) Kiitos tästä! Pitääkin miettiä millä täytän omani seuraavalla kerralla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parmesaani ja munakoiso sopivat ihanasti yhteen - joskus jopa kahteen, huomauttaisi mieheni ;)

      Chilinen katkarapukastike sopii varmasti täytteeksi. Nam. Taidan kokeilla joskus.

      Jauheliha on tietenkin perushyvää, mutta voisi tietenkin kokeilla lampaanjauhelihasta, jota ryydittää mintulla ja meiramilla/mäkimeiramilla.

      Myös kanasta voisi saada makoisaa täytettä, jossa maustamisvaihtoehtoja on lukemattomia - esimerkiksi rakuunalla ja timjamilla.

      Sienistä saisi ihanan kastikkeen, joka toimisi munakoison kanssa myös upeasti. Taidan tehdä sitäkin joku päivä.

      Kyllä. Kastikevaihtoehtoja on loputon määrä. Ratkaisevaa on, mistä itse pitää ja mitä olisi kiintoisa kokeilla.

      Poista
  9. Heii, missä olet Hiidenuhma? Mahtavia reseptejäsi kaipaillaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olen taas takaisin :)

      Mukava kuulla, että kaipailtiin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...