torstai 22. marraskuuta 2012

Siemenillä paneroitu kala ja korianteri-limekastike



Mieheni piipahti Nauvossa nostamassa venettämme vesiltä. Kotiin hän toi tulleessaan tuliasena reilusti tuoretta siikaa. Ihanaa - kiitokset appivanhemmilleni! Olin jo aikeissa paistaa fileet sellaisenaan, kun tyttöseni tarkisti minulta, että teethän äiti sellasta herkullista paneroitua kalaa, teethän? Tottakai teen, vastasin. Eihän näin mukavaan kysymykseen voi muutoin vastatakkaan :)

Olen aikaisemmin paneroinut siemenillä kalaa paistellessani wasabi-seesampaneroituja ahvenia. Seesaminsiement sopii yksikseen kalan panerointiin täydellisesti. Kun laitoin seoksen joukkoon myös isompia siemeniä, paneroinnista tuli parempi täydennettäessä sitä Pofiberillä (voi korvata korppujauhoilla). Pannulla paistaessa siemenet paahtuvat kalan pinnalla ihan hillittömän hyvän makuisiksi; lapsetkin ottivat kalaa lisää ja nautiskelivat herkkuruoasta!


Kalan kaveriksi sopii mielestäni erinomaisesti paheellinen hyvyys: kerman, voin ja keltuaisten suurustama kastike. Olen tehnyt sitä aikaisemmin sitruunaisena, mutta tällä kertaa tein limetistä ja korianterista. Niiden maku sopii oivasti siementen kanssa. Lapset kyselivät syödessään, että onko kastiketta vielä lisää. Juu ei ;) Ihanaa, että ruoka maistui niin hyvin!


Siemenillä paneroitu kala

600-800 g siian fileitä
2               kananmunan valkuaista (tai yksi kananmuna haarukalla sekoiteltuna)
1 dl           Pofiberiä tai korppujauhoja
0,5 dl        seesaminsiemeniä
0,5 dl        auringonkukansiemeniä
0,5 dl        kurpitsansiemeniä
1 tl            pellavansiemeniä
suolaa ja valkopippuria

halutessasi:
1 limen mehu kalan voiteluun ennen suolaa ja valkopippuria

paistamiseen:
rasvaa

Levitä kalafileet voipaperille. Ripottele molemmin puolin niiden pintaan suolaa ja pippuria. Sekoita siemenet ja Pofiber lautasella. Kumoa valkuaiset toiselle lautaselle. Kastele fileet valkuaisliemessa ja kääntele se sen jälkeen siemensekoituksessa. Ana paneroidun kalafile odottaa 10 minuuttia voipaperin päälle paistamista. Paista fileet rasvassa kauniin ruskeiksi ja kypsiksi.


Korianteri-limekastike

4      kananmunan keltuaista
4 dl  kermaa
50 g voita 
2      limen mehu
n. 0,5 tl makeutta ( esim. Sukrintomua tai sokeria)
1 dl  korianteria silputtuna 
suolaa ja valkopippuria

Vatkaa keltuaiset ja kerma sekaisin. Sulata voi kattilassa. Kaada keltuaiskerma voin joukkoon ja vispaa reippaasti. Kuumenna kastike ja jatka koko ajan vispaamista. Kun kastike on saostunut, lisää limen mehu. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää hyppysellinen makeutta maun mukaan - kastike saa jäädä pehmeän kirpakkaaksi. Lopuksi höystä kastike korianterilla.



Jälkikirjoitus:
Meillä leivottiin eilen kolmatta kertaa pipareita viikon sisällä. Tällä kertaa lasten luomuksiin ilmestyi koristeluita. Naapurin tyttönen kehui, että piparitaikina maistuu meillä niin hyvältä, kun se on itse tehtyä taikinaa ;)

2 kommenttia:

  1. Todella herkullisen kuuloinen kala-annos ja varmaankin maistui paremmalta kun oli tehty itse kalastetusta kalasta:)En pidä tavallisesta paneroinnista missään ruuassa,mutta sinun panerointisi kuulostaa hyvältä:)
    Kivat piparit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yaelian! Siemenet maistuivat todella herkullisilta kalan kanssa! Ja kyllä tuo suoraan merestä pannulle rivakasti siirtynyt kala maistuu aina paremmalle kuin kaupan tiskillä viivähtänyt kala ;)

      Hih, lasten omaa käsialaa ja luomisen iloa ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...