tiistai 23. heinäkuuta 2013

Yrttinen kukkakaalikeitto


Herkullinen kukkakaalikeitto, jossa tuoreet yrtit vahvistavat kesäistä makua. Yrttinen kukkakaalikeitto on heleän vihertävää ja siihen käytetään kukkakaalin kaikki osat. Kun tuoreessa kukkakaalissa on hyväkuntoiset lehdet, kannattaa hyödyntää ne keitossa. Kukkakaalin varsi on myös maukasta, mutta sellaisenaan se kypsyisi hitaammin kuin kukinnot ja siksi se pilkotaan pieniksi paloiksi.

Kukkakaalikeitto oli isäni lempikeitto. Hänen kukkakaalikeitto oli vaaleaa. Minä olen lisännyt reseptiin ihanat yrtit, kukkakaalin lehdet ja lorauksen valkoviiniä. Valkoviini sopii keittoon erinomaisesti, mutta sen voi halutessaan jättää pois maun kärsimättä. Yrttejä voi vaihdella omien mieltymysten mukaan. Tällä kertaa keitossa oli mäkimeiramia ja persiljaa. Olisin laittanut lipstikkaa persiljan sijaan, mutta jostain syystä mökillä lipstikkapuskani on huonossa kunnossa ja sen lehdet ovat kellastuneet. Ei, ei meillä lipstikka ole kärsinyt kuivuudesta eikä liiasta kosteudesta. Ei vain taida tykätä nykyisestä sijainnistaan. Laitan keväällä uuden puskan kasvamaan toiseen paikkaan.

Minä pidän sakeasta sosekeitosta, siksi keitän kukkakaalin kypsäksi melko vähäisessä liemessä. Lientä ei ole ihan kokonaan kaikkien kukkakaalin nuppujen päälle niiden kiehuessa, mutta kannen alla kukkakaali kypsyy silti. Jos haluat keitostasi juoksevampaa, lisää keittoon kasvislientä vasta soseuttamisen jälkeen vähän kerrallaan, kunnes saat mieleisesti koostumuksen. Kasvissosekeitot ovat ihanan helppoja ja hurjan hyviä!


Yrttinen kukkakaalikeitto

1        kukkakaali
1        kesäsipuli tai kevätsipuli & keltasipuli hienonnettuna
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
3 dl    kasvis- tai kanalientä
2 dl    kermaa
1 dl    valkoviiniä (tai 1 dl kasvislientä lisää)
1,5 dl kahta yrttiä kuten lipstikkaa, timjamia, persiljaa tai mäkimeiramia silputtuna
1 tl     karkeaa Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria

koristeeksi:
yrttisilppua

Paloittele kukkakaali kukinnoiksi, leikkaa hyväkuntoiset lehdet muutamaan osaan ja paloittele kukkakaalin varsi.

Kuullota sipulin valkoista osaa ja valkosipulia pieni hetki. Lisää joukkoon kasvisliemi, viini, kerma, kukkakaalin kaikki osaset ja sinappi. Anna keiton kiehua kannen alla reilu 10 minuuttia, kunnes kukkakaali on kypsää. Lisää joukkoon sipulinvarsisilppu ja yrtit. Surauta sauvasekoittimella keitto kuohkeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta keitto. Jos haluat ohuempaa keittoa, lisää vähän kasvislientä jokkoon. Koristele keitto yrttisilpulla.

2 kommenttia:

  1. Oletko koskaan ajatellut julkaista kirjaa näistä mahtavista ohjeistasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten sait ystävällisellä kommentillasi minulle hyvän mielen :)

      Rakastan keittokirjoja! Totta kai haaveilen, että joskus voisi itsekin tehdä oman keittokirjan. Pitäisiköhän minun tehdä oma aarrekartta, jonka keskiöön laittaisin keittokirjaunelman? Joskus unelmista voi tulla totta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...