perjantai 15. heinäkuuta 2011

Mätikastike

brunssilla oli tarjolla mantelilettuja
Hemmotteluruokaa! Mäti tekee ruokailuhetkestä juhlavan aina, tarjoaa sitä perinteisesti erikseen smetanaa, sipulisilppua ja mätiä taikka melkein sama paketti kastikkeen muodossa. Juhannuspäivänä syömme perinteisesti kalaa: savustettua jäämeren lohta (savustetaan paikan päällä), sillejä, silakoita ja mätikastiketta. Mätikastike nautitaan kalojen seurassa, mutta erikseen. Olen nykyään sekoitellut mätikastikkeen myös joulun kalapöytään isoon kauniiseen kulhoon. Vappubrunssille olen yleensä varannut kipollisen kastiketta ja sen seuraksi leipäsiivuja tai lettuja. Nyt meillä oli yökylässä ystäväperhe, jolle halusin tarjota erityisen hyvää aamiaisella/brunssilla, joten mätipurkki sulamaan jääkaappiin edellisiltana :)
Jos kävisi niin hassusti, että kastiketta jäisi yli, voi siitä tehdä seuraavana aamuna ihania voileipiä. Yleensä kastikekulho tyhjenee jo juhlapäivänä siten, että joku pyyhkii kulhon pohjan leivänpalasella saadakseen viimeisetkin pisarat kastiketta. 
mätikastikkeen koristeena käärmeenlaukan kukka
Mätikastike

100 g siian, muikun, kirjolohen tai silakan mätiä
120 g smetanaa
½ sipuli aivan hienoksi silputtuna
1 tl sitruunamehua
mustapippuria tai valkopippuria (ja suolaa)

Sulata ja valuta mäti. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta pippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.

2 kommenttia:

  1. Mistä olet löytänyt silakan mätiä? En ole suuri silakan ystävä, mutta pidän hyvin paljon mädistä joten voisi kokeilla jos jostain löytyisi.

    VastaaPoista
  2. Ari: minä olen ottanut talteen silakan mätiä appiukon pyytämistä silakoista. Muistelen nähneeni silakan mätiä jossakin kaupan pakastehyllyssä, mutta en tietenkään kaupan nimeä. Vantaalla silakan mätiä saa ostettua Arvo Kokkonen Oy:ltä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...