tiistai 19. heinäkuuta 2011

Paulan kesäkeitto

Kesäkeittoon kerätään omalta kasvimaalta ja torilta juuri sen hetken tuoreet kasvikset. Jokainen kesäkeitto on omanlaisensa, keittäjänsä näköinen. Tämä kesäkeitto maistuu lounaalla, alkuruokana tai myöhäisenä iltapalana. Lapset rakastavat kesäkeittoa - ainakin meillä.

Keiton voi halutessaan suurustaa sulatejuustolla. Juusto kannattaa paloitella ja tiputella keiton joukkoon ennen maidon lisäämistä, jotta se ehtii rauhassa sulaa. Omaan keittooni en tällä kertaa suurustetta lisännyt. Juustojen ystävänä lisäsin oman keittoni päälle auramurua ja lapset matkivat minua samantien. Keiton päälle sopii myös raejuusto. Tarjoa keittoa rukiisen leivän kera.

Paulan kesäkeitto

1 l kasvislientä
1 kukkakaali
1-2 naurista kuorittuna ja kuutioituina
3 porkkanaa paloiteltuna
1 kyssäkaali kuorittuna ja kuutioituna
150 g sokerikerneitä paloiteltuna
1 sipuli ja 10 cm pätkä purjoa tai 3 kevätsipulia varsineen hienonnettuina
vähän kokonaisia ryöpättyjä nokkosen lehtiä (reilu 1 dl ennen ryöppäystä)
lipstikkaa hienonnettuna
4 dl maitoa
2 rkl voita
(100-200 g sulatejuustoa suurustukseen)

koristeeksi:
persiljaa ja ruohosipulia silputtuina

Pilko ja kuutioi vihannekset ja juurekset. Paloittele kukkakaali pieniksi kukinoiksi. Jos kukkakaalin lehdet ovat terveitä ja napakoita, voi ne ja kukkakaalin varsi säästää kasvissosekeittoa varten. Laita kasvikset kypsymisjärjestyksessä kiehumaan kasvisliemeen: muutamaksi minuutiksi porkkana, nauris, sipuli ja lipstikka, sitten lisää joukkoon kyssäkaali ja kukkakaali ja muutaman minuutin kuluttua sokeriherne ja nokkonen. Kun kaikki kasvikset ovat kypsiä, lisää joukkoon maito ja voi. Kuumenna ja tarkista maku. Koristele keitto persiljalla ja ruohosipulilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...