tiistai 25. lokakuuta 2011

Nepalilainen mausteinen maitotee


Oih, rakastuin nepalilaiseen teehen eilen. Maistoin sitä ensi kertaa silloin. En ole aikaisemmin pitänyt makeasta maitoteestä, mutta mahtavat, jouluiset mausteet pyörittivät kielen päässä ihanan makusinfonian, jonka pauloihin jäin oitis. Nepalilainen tee sopii syksyyn ja talveen upeasti, mietinkin sitä hieman joulufiiliksiä vahvistavana juomana.

Kotona aloin heti keitellä teetä ja maustella sitä. Jatkoin kehittelyä vielä tänään aamulla, koska se mistä erityisesti pidin tässä teessä olivat mausteet, täyteläisyys ja tuoreen inkiväärin antama hento poltteinen vivahde. Kokeilin rasvatonta maitoa teehen, mutta se oli selkeästi liian laihaa. Kevytmaito toimi lempeän täydellisesti, Alpro Soyaa aion vielä kokeilla. Tuoretta inkivääriä saa minun makuun olla reilusti, mutta pienemmällä määrällä se ei ole yhtä tulista. Mausteiden takia olen hauduttanut teetä tavanomaista pidempään, eikä tee ole (onneksi) muuttunut kitkeräksi. Lyhyemmällä haudutusajalla mausteet eivät mielestäni ehtineet mukaan. Reseptissä olen antanut kaksi tapaa valmistaa tee.
 
Nepalilainen tee on ihana herkutteluhetki. Teenjuojana koin mielikuvan täyteläisti paahdetun maitokahvin juomisesta. Tiedä häntä, mutta ihanaa kuitenkin <3

Nepalilainen mausteinen maitotee
kahdelle

4 dl vettä
4 tl mustaa teetä
1    kanelitanko
2    neilikkaa
1 tl kardemumman siemeniä tai 2 kokonaista kardemummaa
1-2 cm pala inkivääriä ohuina lastuina
1 dl maitoa
makeutukseen 2-3 tl Sukrinia, Hermesetasia tai sokeria

Mittaa huhmareeseen kanelitanko, neilikat ja kardemumma. Murskaa mausteita karkeaksi rouheeksi. Kaada kattilaan vesi, teelehdet, mausteet huhmareesta ja inkivääri. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila sivuun ja anna teen hautua kannen alla 15-20 minuuttia. Lisää joukkoon maito ja kuumenna tee uudelleen lähes kiehuvaksi. Kaada tee kuppeihin siivilän läpi ja makeuta maun mukaan.

Teen voi valmistaa myös toisella tavalla: Ensin keitä murskattuja mausteita ja inkivääriä vedessä 10 minuttia, lisää teelehdet tämän jälkeen joukkoon ja hauduta teetä kannen alla 5 minuuttia. Lisää joukkoon maito ja kuumenna tee uudelleen lähes kiehuvaksi. Kaada tee kuppeihin siivilän läpi ja makeuta maun mukaan.

4 kommenttia:

  1. Kävisiköhän tähän makeuttajaksi kondensoitu maito, ei varmaan tarvisi kuin lusikallisen tai kaksi? Muistan nähneeni jossain tv-ohjelmassa sellaista tarjotun.

    VastaaPoista
  2. Campasimpukka: en ole (vielä) kokeillut kondensoidulla maidolla, mutta uskoisin sen toimivan. Kerro miten onnistuit, mikäli kokeilet. Kondensoidussa maidossa tulee sekä maito että sokerin makeus yhdellä kertaa.

    VastaaPoista
  3. Hei vinkvink: Twiningsin Voyage: Indian Chai- pussitee on justiinsa saman makuista! Käy ainakin meille laiskoille korvikkeeksi kun aitoa inkivääriä ei kaapista löydy;)

    VastaaPoista
  4. Ahmija: kiitos vinkistä, pitääpi kokeilla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...