keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Paistettu juustokakku ja vadelmakastiketta



Aikoinaan asuessani Yhdysvalloissa, ihastuin ikihyviksi amerikkalaisiin ruokiin ja herkkuihin. Juustokakut tuovat minulla aina hymyillen mieleen Amerikan. Onnelliset teinivuodet New Englandissa. Amerikkalaista ruokakulttuuria saatetaan yhdistää vain huonoon pikaruokaan, mutta se on vain pieni osa jättimäistä kokonaisuutta. Eipä ole olemassakaan yhtä totuutta millään asialla.

Tämän juustokakun esikuva on Tyler Florencen The Ultimate Cheesecake. Olen muokannut reseptiä skarpimmaksi (anteeksi Ahmija, otin käyttööni skarppi-ilmaisun), mutta se sopii kaikille nautiskelijoille. Philly-tuorejuuston kanssa olen ottanut käyttöön uuden suosikkini, venäläisen jogurtin - aivan tyrmäävä yhdistelmä! 

Kakku kannattaa tehdä päivää ennen aioittua tarjoilua, koska se tulee tarjota kylmänä. Kakun seuraksi voi tarjota vadelmakastiketta (marjoja voi varioida) tai tuoreita marjoja. Niin ja ah sitä onnentunnetta, kun tyttäreni jälleen huokaili kakkua syödessään: "hmmm, ihanaa!"


enköhän unohtanut painella murutaikinaa vuoan seinämiin ;)
Paistettu juustokakku

pohja:
250 g mantelikeksejä
1/2 tl kanelia
100 g sulatettua voita 

täyte:        
500 g  Philadelphia- tai muuta tuorejuustoa
3         kananmunaa
3½ dl  Sukrintomua (tai 2½ dl sokeria)
5 dl     venäläistä jogurttia, smetanaa tai ranskankermaa 
1         sitruunan kuoriraaste
¼ tl     vaniljajauhetta 


Pohja:
Murskaa keksit käsin tai koneella hienoksi muruseokseksi. Sekoita joukkoon voisula ja kanelijauhe. Painele muruseos tiiviisti leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuoan pohjalle ja vuoan reunoille. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi, jotta muruseos kovettuu.

Täyte:
Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Vatkaa yksitellen kananmunat tuorejuustoon. Lisää Sukrintomu, jogurtti, sitruunan kuoriraaste ja vaniljajauhe. Sekoita täyte tasaiseksi massaksi. Kaada täytemassa keksipohjan päälle vuokaan.


Vuoraa vuoka foliopaperiin ja laita ne vielä isompaan uunivuokaan. Kaada isoon uunivuokaa kiehuvan kuumaa vettä noin 3 cm korkeudelle. Laita vuoat 200 asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi paistumaan. Kakku saa olla hieman höllyvää, koska se kypsyy lisää jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä, laita se lopuksi vähintään 4 tunniksi jääkaappiin viilentymään ennen tarjoilua.

Vadelmakastike juustokakulle:
 
5 dl (pakaste)vadelmia
2 rkl sitruunan mehua
maun mukaan Sukrinia tai sokeria 

Laita kattilaan vadelmat, sitruununmehu ja 2-3 rkl Sukrinia. Kuumenna keskinkertaisella lämmöllä, kunnes kastike kiehuu. Tarkista makeus. Anna jäähtyä hieman.Voit halutessasi paseerata vadelmat siivilän läpi. Kaada kakun päälle tai tarjoile erikseen juustokakun kera. 

Ps. Yhdysvalloissa vietetään epävirallista kansallista juustokakkupäivää 30.7.

tällainen hässäkkä menossa uuniin

4 kommenttia:

  1. Millä kaupan kekseillä voisi korvata nuo mantelikeksit?

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa!! Olen juuri parhaillaan askartelemassa olut-juustokakkua, teen sitä tällä kertaa tavallisiin pipareihin, mutta mietiskelin juuri miten sen saisi parhaiten skarpinnettua!:) Kiitos tästä! Olen itse käyttänyt pohjaan pelkkiä manteli- ja/tai hasselpähkinäjauhoja ja -lastuja, mutta se ihana keksimäisyys jää niiden kanssa tietty puuttumaan..

    VastaaPoista
  3. Ei ole todellista! Minullakin on juustokakku tulossa, on vielä uunissa, eli postaus odottaa iltaa :)

    VastaaPoista
  4. Villikissa: Ennen karppausta käytin Digestive-keksejä, mutta useimmat keksit sopivat pohjaan. Jos karppaat, en ole varma mitkä keksit sopisivat parhaiten. Sokerittomat, täysjyväviljasta valmistetut keksit ovat lähinnä parhaita. Kannattaa lukea tolkuton määrä tuoteselosteita ja käyttää pohjaan vain 150 g keksiä. Minulla itsellä juustokakun teon ratkaiseva osa oli juuri kelvollisen keksin tekeminen itse. Voit myös kokeilla Ahmijan ehdottamia pähkinäjauheita ja -lastuja.

    Ahmija: Mantelikeksit olivat ratkaiseva juttu, että ryhdyin taas leipomaan juustokakkua. Tuskallisen vaikeaa löytää sopivia vhh-keksejä. Hih - juustokakkubuumi!

    Sauvajyvänen: Kerroin eilen jäähallilla veljeni vaimolle, että meillä on juustokakkua. Hän sanoi, että Sauvajyväsellä on erinomainen valkosuklaajuustokakkuresepti! Aikas hauska huomata sinun uusin postaus. Juustokakut on varmaan nyt pop :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...