keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Karppia naan-leipää


Haluan naan-leipää intialaisen ruoan kanssa. Haluan myöskin välttää liikoja hiilareita, joita perinteisessä naan-leivässä on. Tuloksena on se, että leivon itse leipää. Leipäni ei ole yhtä ilmavaa ja huokoista kuin vehnäjauho-naan, mutta helposti leivottavaa, pehmeää ja maistuvaista.

Olen etsiskellyt sopivaa naan-leipäreseptiä jo pidemmän aikaa. Aikaisemmat tuotokset eivät ole maistuneet riittävän hyviltä, jotta postauskynnys olisi ylitetty. Tällä kertaa leipä onnistui makunsa ja rakenteensa puolesta oikein hyvin. Tämä leipä maistuu hyvältä, meidän perhe ja naapurin tyttö tykästyivät, mutta myönnän, että se on rakenteensa puolesta erilaista kuin oikea naan-leipä. Eipä haittaa! Tein muuten tällä reseptillä leipää myös aamupalalle ja maistuivat edelleen erinomaisen hyviltä.

Taikina nousee hyvin vähän, mutta nousee kuitenkin. Leivät voi paistaa uunissa tai kuivalla kuumalla pannulla. Kokki pääsee helpommalla paistaessaan ne uunissa ja minun mielestäni ne ovat silloin kauniimpia. Ennen tarjoilua sulata voita pienessä voikattilassa ja lisää joukkoon hienonnettua valkosipulia. Laita voikattila pöytään tai kaunis voikippo, jotta ruokailijat voivat makunsa mukaan sivellä voisulaa leivän pintaan.

Karppi naan-leipä

2 dl jogurttia
2 tl psylliumia
2 dl mantelijauhetta
1,5 dl gluteenia
0,5 dl vehnäleseitä
1 rkl kuivahiivaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g voita sulatettuna

Sekoita psyllium jogurttiin. Sekoita loput kuivat ainekset keskenään. Lisää joukkoon jogurtti ja voi. Vaivaa taikina käsin kunnolla, jotta saat tasaisen taikinapallon. Laita taikina nousemaan vähintään 45 minuutiksi (älä huoli, se ei paljoa nouse). Tee taikinasta leivinpaperin päälle 2-4 litteää leipästä, jotka paistat 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes leivät saavat kauniin värin. Leikkaa leivästä esimerkiksi pizzaleikkurilla siivuja. Tarjoa valkosipulivoisulan kera.


6 kommenttia:

  1. Tosi hienon näköisiä!
    Laitan tän lapsille leivottavaksi. Lupasin, että saavat itse leipoa leivät ensi kerralla!

    VastaaPoista
  2. Kotiäiti: kiitos :) Taikina on helppoa leipoa ja sopii lasten käsiin.

    VastaaPoista
  3. Hei. Sulla on ihania leipä- yms leivonnaisreseptejä täällä. Osaatko sanoa miten ohjeesi toimivat ilman gluteenia, koska minä olen sille allerginen, enkä uskalla käyttää leivonnassa. Onnistuuko muilla jauhoseoksilla ja lisäämällä esim. Ksantaania & Psylliumia sitkon aikaansaamiseksi tilalle?

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: kiitos kehuista :)

    Varmaankin leipominen onnistuu ilman gluteenia, ksantaanin ja psylliumin avulla. Omassa perheessä ei ole gluteenille yliherkkyyttä, joten olen käyttänyt sitä usein hiivapohjaisessa leivonnassa.

    Psyllium on minulle erityisen tuttu ja olenkin sitä paljon mm. leivonnassa käyttänyt. Toimii myös mantelilettuihin ;)

    Minulla on kaapissa ksantaania, jota en ole vielä kokeillut, joten vielä en osaa sano miten niillä leipominen onnistuu ja missä suhteessa laitetaan taikinaan. Pitääpi kokeilla jossain välissä :)

    VastaaPoista
  5. Hei,
    Karppaavan ystäväni kanssa tehdään intialaista, kukkakaaliriisillä tottakai. Mitähän tuo gluteenijauho maksaa ja millaisissa pakkauksissa sitä on saatavilla?
    Vai joko olet ehtinyt kokeilla tätä ilman gluteenia? Missähän suhteessa psylliumia ja ksantaania voisi laittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Gluteenijauhoa voi ostaa ainakin Ruohonjuuresta, Punnitse ja Säästä, Ekolosta sekä nettikaupoista. Gluteenijauhoa myydään 250 g ja 1 kg pusseissa. Tänään hinta oli noin 8,90 € kg.

      En ole vielä kokeillut psyllliumilla ja ksantaanilla. Pitäisi ehdottomasti kokeilla! Kokeilisin ehkä alkuun 2 tl psylliumia. Minulla on blogissa lukuisia leipäohjeita, joissa olen käyttänyt pääasiallisesti psylliumia sitkon aikaansaamiseen: http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/search/label/leiv%C3%A4t

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...