tiistai 22. marraskuuta 2011

Masoor daal - intialainen linssikastike

vaatimattoman näköinen, mutta tyrmaavän herkullinen
Intialainen linssikastike daal (dal, dahl tai dhal) on ehdoton suosikkini. Suomessa kaupan hyllyiltä löytyy helpoiten punaista ja vihreää linssiä, mutta Intiassa niitä on runsain määrin muitakin laatuja. Punaisista linsseitä valmistettua linssikastiketta kutsutaan masoor daaliksi.

Vähän nolottaa myöntää, että reseptin olen poiminut reseptivihkosesta Herkkuja Intiasta, Anne Wilson (minulla samaisesta myös englanninkielinen opus Step-by-step Indian Cooking vuodelta 1991), mutta olen aina uusien kokeiluiden jälkeen palanut takasin tähän reseptiin. Tämä on minun mielestäni helppo ja superlatiivihyvää! Daalia syödään perinteisesti riisin ja leivän kanssa. Minä tarjoan sitä yleensä intialaisen menun osana: kanaa (tandoorikana, butter chiken), daalia, (kukkis)riisiä, (karppi)naan-leipää, palak paneeria ja salaattia. Ihanat maut!

masoor daal, palak paneer ja butter chicken
Masoor daal

7,5 dl vettä
2,5 dl punaisia linssejä
1 tl suolaa
1 tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta
1 sipuli silputtuna
voita tai kirkastettua voita
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 tl inkivääriä raastettuna
1 tomaatti pilkottuna pieniksi paloiksi
2 tl garam masalaa
2 rkl kermaa tai jogurttia (tai niiden kasvisperäisiä serkkuja)
2 rkl korianteria silputtuna

Keitä huuhdellut linssit suolan, kurkuman ja chilin kanssa kypsiksi 20 minuuttia. Kuullota sipulia voissa, lisää valkosipuli ja inkivääri. Lisää sipulin joukkoon hetken päästä tomaatti ja hauduta pehmeäksi. Kaada sipuliseos linssien joukkoon. Lisää lopuksi garam masala, kerma ja korianteri. Kuumenna ja tarjoa.

9 kommenttia:

  1. Tosi hyvä resepti, kiitos! Kaipasinkin jotain hyvää linssikastikereseptiä ja nyt sen löysin. Tämä jää varmasti vakioksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Linssit ovat huippuhyviä! Minä aina kokeilen kaikenlaisia linssireseptejä, mutta palaan aina takaisin tähän koko perheemme suosikkiin.

      Kun ryhdyn kokkailemaan intialaista ruokaa, perheeni vaatii tätä kastikekka, koska tämä on meidän perheen mielestä parasta mahdollista ;)

      Poista
  2. Jos lisään ohjeeseen pähkinää, niin mitä pähkinää kannattaisi käyttää ja missä vaiheessa se lisätään reseptiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos minä lisäisin pähkinöitä, paahtaisin ne ensin kuivalla pannulla, rouhisin niitä hieman ja lisäisin ihan lopuksi. Vaikeampi kysymys tuo mitä pähkinää suosittelisin. Kannattaa varmaankin käyttää sellaista pähkinää, josta itse pidät. Yksi lempparini on maapähkinä.

      Poista
  3. Ilmeisesti se keitinvesi piti kaataa pois....?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei suinkaan, vaan vesi tulee osaksi ihanaa daalia ja imeytyy suurelta osin linsseihin.

      Poista
    2. Eli käytetään siis kuivia linssejä, ei esikypsytettyjä tmv.?

      Poista
    3. Anteeksi, että vastaukseni on kestänyt näin kauan. Reseptissä käytetään kuivia linssejä, kuten arvasitkin oikein. Linssejä ei esikypsennetä. Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja muuttuvat melkoisen muusimaiseksi kypsyessään ts. murentuvat herneiden tapaan hernekeitossa. Vihreitä linssejä voi liottaa, jotta kypsymisaika lyhenee.

      Poista
  4. Tämä oli todella hyvää, jää vakikäyttöön varmasti! Ihana koostumus ja mausteinen maku!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...