perjantai 8. huhtikuuta 2011

Mantelinen pullataikina ja raakapakastus


Haluan pullaa, vähähiilihydraattista sellaista. Suunnittelin pullataikinan reseptiä eilisen illan. Tänään ryhdyin toteuttamaan suunnitelmaa ja samalla resepti sai kyytiä – muokkailin sitä leivonnan edetessä.

Aloitin reseptin suunnittelun ruokakaupassa. Etsin sieltä vähemmän kuin maidossa hiilareita sisältävän nesteen taikinalle. Alpro soya –soijajuoma maustamaton oli erinomainen löytö sisältäen vain 0,2 g hh/ 100 g. Olin aikaisemmin tilannut netistä BakePro –leivontaproteiinia, jota halusin päästä kokeilemaan. Tämän tuotteen voi reseptissä vaihtaa heraproteiiniin, jota saa luontaistuotekaupoista. Gluteiinijauhoja ja mantelijauhoja saa luontaistuotekaupoista. Sukrin on makeutusaine, jota voi myös tilata netistä. 

Mantelijauho on jonkin verran hintavaa. Reseptissä voi mantelijauhojen sijaan käyttää mantelijauhetta  korvaamalla sen osin tai kokonaan. Tällöin taikina on hieman karkeamman tuntuista. Mantelijauhot ovat mantelijauhetta hienompia. Mantelijauhetta saa kotona tehtyä monitoimikoneen leikkuuterällä tai esim. sauvasekoittimen teholeikkurilla, jolloin jauheen hinta pysyy kohtuullisena. Kaupasta ostettavat pikkupusseissa olevat mantelijauheet ovat melko tyyriitä. Olen löytänyt mantelijauhetta isommassa 400 g pussissa etnisestä kaupasta, jolloin hinta oli kohtuullinen.

Taikina on hieman raskaampaa kuin perinteinen vehnäjauhopullataikina. Se nousee vähemmän, mutta on pehmeää kuitenkin. Taikinaan voi kokeilla 1 ½ hiivanpalaa yhden sijaan tai lisätä jauhoihin 1 tl leivinjauhetta. Uunissa pullat nousevat lähes normaalisti.  

Pullataikina

5 dl          Alpro soya –soijajuomaa tai vettä
50 g         hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa (22 g)
2              kananmunaa
200 g       voita
1 tl           suolaa
3 dl          Sukrin
1 rkl         kardemumma  
3 dl          BakePro tai heraproteiinia
6 dl          gluteiinia
n. 6 ½ dl  mantelijauhoja

Ota voi ja munat hyvissä ajoin pois jääkaapista huoneen lämpöön lämpenemään. Sekoita BakePro, gluteeni ja 4 dl mantelijauhoista keskenään. Lämmitä soijajuoma kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva soijajuomaan. Jos käytät kuivahiivaa, se sekoitetaan jauhoihin. Lisää kananmunat, Sukrin, suola ja kardemumma soijajuomaan puuhaarukalla sekoittaen. Lisää jauhosekoitus. Siirry tämän jälkeen sekoittamaan taikinaa kädellä. Lisää pehmeä tai sulatettu voi ja loput jauhot. Alusta taikina huolella niin, että saat taikinaan sitkon ja taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla 60 minuuttia.


Leivo taikinasta pullia, bostonkakkua, korvapuusteja, marja- tai rahkapiirakkaa tai paista munkkeja ym. herkkuja! Käytä koristelussa Sukrinia ja mantelilastuja taikka pähkinärouhetta. Kohota leivonnaisia leivinpaperin päällä 15 minuuttia. Voitele munalla. Paista leivonnaiset 200 asteessa, kunnes ne ovat kypsiä. Leivonnaisen koko ratkaisee paistoajan.

Huomioi, että BakeProta ei saa paistaa yli 200 asteen lämpötilassa.



Reseptin voi puolittaa tai raakapakastaa osa leivonnaisista. Raakapakastamisessa saat tuoretta pullaa tms. silloin, kun mielesi niitä tekee – ja helpolla!

Raakapakastaminen

Kun taikina on kohonnut 60 minuuttia, leivo pakastettavat leivonnaiset sellaiselle alustalle, jonka voi laittaa pakkaseen. Älä voitele tai koristele leivonnaisia. Leivonnaiset voi asetella ihan vierekkäin, koska niiden ei tarvitse nousta alustalla. Laita alusta leivonnaisineen pakkaseen pakastumaan. Kun leivonnaiset ovat pakastuneet, irrottele ne alustasta ja laita pakastepussiin odottamaan käyttöä.

Kun tarvitset raakapakasteita, ota ne leivinpaperin päälle sulamaan. Kun ne ovat sulaneet, anna kohota liinan alla. Voitele, koristele ja paista normaalisti. 




7 kommenttia:

  1. Vinkki: Maustepörssistä (HML, toimittaa myös netitse) saa kuorellista mantelijauhoa 500g pusseissa järjelliseen hintaan.

    VastaaPoista
  2. Miuku: kiitos oivasta vinkistä :)

    VastaaPoista
  3. Kiitokset vinkistä täytyypä kahtoa!

    VastaaPoista
  4. Heips!
    Kokeilin tätä reseptiä eilen, ja nyt heräsi pari kysymystä, joihin en itse keksinyt vastausta.
    a)Siinä alustusvaiheessa taikina oli edelleen aikas löysää, vaikka olin lisännyt kaikki ohjeen mukaiset jauhomäärät. Onko jauhoja tässä vaiheessa lisättävä, vaiko vain jääräpäisesti nuijittava sitä taikinaa ja odotella sitkostumista? Jätin tosin myös suolan pois. Onko tällä mitään ratkaisevaa vaikutusta lopputulokseen?
    b)Valmiista tuotteesta tuli aikas tiivistä, mutta silti maistuvaa tavaraa. Taikina ei nimittäin juuri noussut, mistähän se johtuu? Kuuluuko tällä reseptillä tulla näin tiivistä pullaa, vai voiko tilannetta auttaa esim. psylliumilla?

    Kiitos, jos ehdit vastata. Luen muuten aktiivisesti blogiasi, ja monta uutta, mahtavaa juttua täältä löytänyt. Hyvää työtä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle :)

      Suolalla ei tietääkseni ole vaikutusta taikinan paksuuteen. Tämä resepti toimii samaan tapaan kuin perinteinen pullataikina, ts. jauhoja lisätään taikinaa alustaessa sen verran, että taikina ei tartu käsiin ja se saa "hyvän käsituntuman". Tosin jauhoja voi lisätä myös nostatuksen jälkeenkin. Joten jos taikina jää liian löysäksi (mm. jauhojen tuoreus vaikuttaa aina siihen, miten ne imevät nesteitä).

      Tämä pullataikina on perinteistä taikinaa tiiviimpää. En ole vielä kehittänyt sitä eteenpäin, joten tällä mennään toistaiseksi. Viime vuonna kokeilussa oli gluteenin pois jättäminen ja käytin tilalla ksantaania ja psylliumia. Sain mantelimassan makuisia kikkareita, jotka eivät nousseet sitä vähääkään...

      Yrittänyttä ei laiteta. Tämä on toistaiseksi onnistunein pullataikina, mutta kehittelen hiljakseen uutta. Ehkä ;)

      Poista
  5. Hei näin leipurina sanoisin että kyllä suolalla on merkitys leivonnassa. Jos ei käytä suolaa ei taikinassa ole mitään ns. ryhtiä ja siitä ei tule kunnollista taikinaa. jää kuin velliksi siis liian löysäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, että saadaan faktoja selväksi ammattilaiselta! Kiitos, että kommentoit! Suola on tärkeä juttu ja kannattaa laittaa taikinaan. Kotikokkina on aina ilo oppia uutta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...