sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Tuorepastaa kananmunasta uunissa kypsentäen


Loistava oivallus joltakin (alkuperä ei ole tiedossa, ehkä Ruotsista) tehdä pastaa uunissa. Tämä pasta on vhh:ta, gluteenitonta ja erinomaisen helppoa tehdä. Löysin reseptin täältä, mutta vähän selailtuani ruotsalaisia vhh-blogeja, sama reseti löytyi lähes joka blogista. En siis keksinyt, enkä kehitellyt tätä reseptiä, vaan kokeilin sellaisenaan -  karppipastaa!

Tämä tuorepasta on siitä kiva, että sitä voi käyttää tagliatellin lisäksi moneen: lasagnelevyinä, tortillloina ja pikkusuolaisina käääretorttuherkkuina. Taikinaa voi maustaa mm. yrteillä tai vaikka pinaatilla. Maistuu myös kylmänä hyvälle. Ok, pastasta ei löydy al dente -ominaisuutta ja maistuu hitusen ohuelle munakkaalle, mitä se onkin, mutta mielestäni superjuttu kuitenkin.

Reseptin ainekset ovat simppelit, kaikki pystyy ostamaan ruokakaupasta. Erikoisin lienee psyllium, mutta sitä löytyy joko gluteenittomien tuotteiden tai mausteiden luota. Psylliumia myydään maustepurkissa (leivinjauheen kokisessa pakkauksessa), joka on kalliimpaa ostaa kuin pusseissa myytävät isommat pakkauskoot (esim. 100 g tai 200 g pussukat). Psylliumia myydään myös Fiberhusk-nimellä. Psyllium on ratamonsiemenjauhetta, luonnontuote - ei siis mitään erikoista lisäainetta. Useissa resepteissä sitä käytetään vain pikkuisen 1 mm - 2 rkl, mutta tuorepastan resepti todellakin käyttää enemmän. Psylliumin ominaisuus on se, että se sitoo nestettä itseensä suuria määriä, minkä lisäksi siinä on hyviä kuituja. Hyvä tuote, jota voi suositella.

Jos valmistaa pastan etukäteen, voi sekä pastalevypötkylän että valmiiksi leikatut pastasiivut säilyttää jääkaapissa pari päivää muovipussissa jääkaapissa. Kätevää, mikäli annoksesta jää yli tai haluaa valmistaa seuraavan päivän ruoan valmiiksi etukäteen.

Kokeilin valmistaa pastaa kahdella tavalla. Ensimmäisellä kerralla surauteltuani taikinan valmiiksi, kaadoin sen suoraan leivinpaperin päälle ilman turpoamisen odotusta kulhossa. Annoin taikinan turvota ennen uuniin laittoa leivinpaperin päällä. Se toimi ihan jees, mutta toisella kerralla kokeilin alkuperäisen reseptin mukaisesti turvottamalla taikina sekoituskulhossa, jolloin jostain syystä pastasta tuli ripauksen paremman rakenteista. Suosittelen myös öljyämään leivinpaperit, koska ne ovat tällöin tuhannesti helpommat saada pastalevystä irti. Kokeilin nimittäin myös ilman voitelua ja pastalevy oli selvästi hankalampaa irroitella ja se vähän repeili.


Tuorepasta
2-3 annosta

4        kananmunaa
125 g tuorejuustoa
0,5 dl psylliumia

Vatkaa kananmunat ja tuorejuusto tasaisesti sekaisin. Sekoita joukkoon psyllium. Anna turvota 10 minuuttia. Annos riittää yhteen kokonaiseen pellilliseen. Kaada taikina pellin päällä sijaitsevalle, öljytylle leivinpaperille. Voitele toinen leivinpaperi öljyllä, asettele se voideltu puoli taikinan pintaa vasten ja painele taikina varovaisesti tasaisesti koko pellin kokoiseksi. (Taikina on kahden leivinpaperin välissä, jotta pinta ei tummu.) Kypsennä taikina 150 asteisessa uunissa, lähes ylätasolla 10 minuuttia. Tarkista, että taikina on reunoita kypsää kurkistamalla leivinpaperin alle. 

Siirrä kypsä pastalevy pelliltä jäähtymään. Ota päälimmäinen leivinpaperi (varovasti, mikäli unohdit voidella sen) pastalevyn päältä. Kun pastalevy on jäähtynyt, rullaa ja siivuta se terävällä veitsellä. Pasta on valmista käytettäväksi.


Pastaa ei enää keitetä, vaan se lisätään kuuman kastikkeen joukkoon tai kastike sen päälle. Jos haluat pastan lämpimäksi, paahda nopeasti pannulla varoen kuitenkaan ruskistamasta sitä.








39 kommenttia:

  1. Aivan mahtava juttu, kiitos kun testasit ja jaoit! Täytyypä testata, perheessäni kun asuu pastan ystäviä, vaikka itse en sitä niin kaipaakaan. Näyttää ja kuulostaa oikein hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja: pitihän sitä testata, kun itse joskus pastan kaltaista halajan, vaikka onhan kesäkurpitsapasta tosin hyvää sekin. Kiva kuitenkin vaihdella.

      On ihan jees minun mielestäni :)

      Poista
  2. No tämä menee ihan varmasti kokeiluun ! Kiitos suuri :)

    VastaaPoista
  3. Milma: ei kestä kiittää. Mukavvia pastahetkiä :)

    VastaaPoista
  4. Siis Wou!! Ihanaa, pakko päästä testaan! Olipa tosi kiva juttu tämä, rakastan näitä "korvike" ohjeita :)
    Tämä oli mulle ihan uutta!!
    Tässähän meinaa innostua taas ihan kunnolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiäiti: olemme samanlaisia, kun innostumme näistä eri tavoista tehdä perinteisiä herkkuja erittäin vähillä hiilareilla. Toivottavasti tykkäät :)

      Poista
  5. Huomiona kaikille, jotka kokeilevat reseptiä:

    Olen kokeillut tehdä hieman toisella tavoin taikinan levittämisen ja sain vielä paremman rakenteen (yllä esitetyllä tavalla onnistuu varmasti, mutta tässä pieni parannus aiheeseen):

    - kaada turvonnut taikina leivinpaperin päälle. Laita toinen leivinpaperi päälle ja painele käsin tai kaulimen tai muun vastaavan vempeleen avulla taikina tasaiseksi levyksi. Jätä leivinpaperi taikinan päälle uuniin laittaessasi ja muistithan voidella leivinpaperit öljyllä!

    Taikinaan jää muutama ilmakupla vähemmän tällä tavoin työskennellessä.

    VastaaPoista
  6. Olen olosuhteiden pakosta "semikarppaaja", mutta myös melkein vegaani. Kesäkurpitsapastaa on tullut popsittua! Kiinnostuin tuosta mega-annoksesta psylliumia ja mietin, voisikohan tämän toteuttaa jollain tofutyyppisellä plus psylliumilla, ehkä kikhernejauhoa tai soijajauhoa sekaan. Vähähiilihydraattinen vegaanileivontakin on minusta yllättävän helppoa, vaikka siinä ei käytetä kananmunia tai rahkaa.

    Pitää kokeilla, raportoin tuloksia. En tosin tiedä onko minulla psylliumia tarpeeksi kaapissa ja täällä Hollannissa sitä on vaikeampi löytää kaupasta, joten voi joutua tilaamaan iHerbistä tai ainakin odottaa, että jaksan raahautua hyvinvarustettuun luontaistuotekauppaan.

    (Minulla on kyllä pastakonekin ja on pitänyt vaikka kuinka kauan sillä kokeilla tehdä vähähiilihydraattista pastaa, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija: Kiitos hyvästä kommentista! Mietin itsekin vegaaniversiota, koska olen tehnyt ihanaa kasvislasagnea Voi Hyvin -lehden Kasvisherkut-kirjan (1991) mukaan.

      Jeps, tässä reseptissä on psylliumia tavanomaista suurempi määrä. Normista sitä mitataan teelusikalla tai ruokalusikalla (punaviinikastikkeeseen laitoin maustemitalla eli vielä vähemmän). Se sekä toimii suurusteena että jauhona.

      Tuo on hyvä idea kokeilla munattomasti psylliumilla, tofulla ja mahdollisilla jauhoilla. Kerro ihmeessä kokemuksistasi! Tämä vhh + vegaani > pasta on todella mielenkiitoinen yhdistelmä.

      Poista
    2. Menikin sitten näin kauan, että sain aikaan kokeilla. Laitoin eläinjuttujen tilalle 250 g kiinteää tofua, vähän vajaa desin soijamaitoa ja 1/4 dl öljyä blendattuna. Paistoin 175 asteessa 10 minuuttia - laskin, että koska tofu ei hyydy samalla lailla kuin muna, alemmassa lämpötilassa se ei kypsy. Oikeassa olin: se oli 10 minuutin päästä juuri ja juuri kypsä. Rakenteeltaan vähän hyvin ohutta pannukakkua muistuttava ja oudon värinen (ei uunissa ruskettuneen värinen, vaan oudon sinertävän/violetin ruskea, kuin taikinassa olisi mustikkaa...), mutta hyvän makuinen ja tomaattikastikkeessa hyvin lähelle oikean pastan makuinen.

      Viikonloppuna olin syönyt sikakalliita Atkins-makaroneja, mutta nämä ovat oikeastaan parempia. Siis ei että niissä Atkinseissa olisi mitään vikaa, ovat hyvin lähellä tavallista pastaa ja maku on neutraali, mutta tämä oli tuorepastamaisempaa. :->

      Jossain juuri törmäsin melko vastaaviin psyllium-rahkalettuihin, joita kehuttiin hyvin lettumaisiksi. Ei ihme, kun tämäkin oli tosiaan hieman pannukakun ja tuorepastan välimuotoa.

      Vegetaikinan käsittelyominaisuudet olivat erinomaiset: vaikka en rasvannut kumpaakaan leivinpaperia (ja hollantilainen leivinpaperi on suomalaista huonompaa...) ja taikina oli vähärasvaisempaa, se irtosi ilman mitään ongelmia leivinpapereista.

      Poista
    3. Mahtavaa ja kiitos sinulle, että jaoit reseptisi täällä! Upeeta, että onnistuit :D

      Tuohon väriinhän voi sitten koittaa vaikuttaa lisäämällä jotain vahvanväristä kasvista tai kasvismehua kuten pinaattia tai punajuurimehua.

      Poista
  7. Hyvältä vaikuttaa ja kokeiluun lähtee tänään tai huomenna.. :)

    T: Jäbä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäbä: Kiitos. Ihan jees ja siitä kiva, että ylimääräisen voi laittaa jääkaappiin odottamaan seuraavaa kertaa. Toivottavasti maistuu!

      Poista
  8. On kyllä poikkeuksellisen hyvää pastaa! Ja niin helppoa tehdä. Sillä aikaa kun taikina oli uunissa niin tein nopean juustoisen tonnikalakastikkeen. Yllättävintä oli kuinka täyttävää tuo on.
    Marika :o)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tonnikalakastikkeesta tulee todella hyvää lasagnea! Eikös ole kiva saada täyteläistä ruokaa :)

      Poista
  9. Kokeilin tätä tänään ja oli hyvää ! Pidin todella paljon ja kiva vaihtelua kesäkurpitsalle + että tää on paljon täyteläisempää. Musta melkeen kun oikeaa pastaa söisi. Tein tän ruohosipuli tuorejuustoon.

    Levityksen kanssa mulla oli vähän ongelmaa, enkä tietysti tätä kommenttiboxia tajunnut lukea kun vasta nyt kun on jo syöty mut itsekkin päädyin lopulta tohon leivinpaperin alla levittelyyn.

    Mietin kyllä siinä taistellessani ton levityksen kanssa et miten ihmeessä tää pitäs levittyä tasaisesti :D

    Kiitos ohjeesta, menee jakoon munkin blogissa ihan 100 varmasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma: kiva, että tykästyit :)

      Taidan muokata reseptiä tuon levityksen suhteen, jotta jatkossa se olisi kaikille helpompaa.

      Poista
  10. Voiko pastaa lämmittää mikrossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voi. Eikös ole mahtavan helppoa elo, kun voi tehdä isomman satsin kerrallaan ja lämmittää ruokaa seuraavanakin päivänä :)

      Poista
  11. Löysin ohjeen vasta nyt! Kiitos tästä, täytyypä huomenna ostaa ainekset:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan mukava kuulla :)

      Vähän myöhässä vastaan, mutta toivottavasti olit tyytyväinen ja tykkäsit!

      Poista
    2. Hyvää oli punaisen peston kanssa :)

      Poista
  12. Saatan haljeta. Söin juuri ison annoksen tätä herkullista tuorepastaa kermaisessa kinkkukastikkeessa. Yksi kaveri kertoi, että oli tuntitolkulla ahertanut tavallista tuorepastaa, josta oli tullut "ihan hyvää". Kyllä karppaajalla on helpompaa; parikymmentä minuuttia ja pasta ja sekä koko ruoka oli valmista. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, älä nyt vaan halkea ;)

      Mielestäni voisivat tavisruokailijatkin syödä tätä meidän kananmunapastaa.

      Poista
  13. Löysin ohjeen tänään ja piti heti kokeilla,sillä olen vähän kaivannut pastaa vajaan vuoden karppaamisen jälkeen. Kaapista löytyi kaikki aineetkin. Helppo tehdä ja erittäin hyvää oli,kiitoksia paljon ohjeesta. Tätä teen toistekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit sivuilleni. Tämä pasta on meidänkin perheen suosikkiruokaa. Niin ja minullekin mieluista valmistaa juuri tuon helppouden takia :)

      Poista
  14. Onko kukaan pakastanut tätä? Mulla olisi kasa luomumunia vanhenemassa ja ajattelin josko....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse ole pakastanut, koska meidän perheessä pasta tulee käytettyä parissa päivässä. Tällä reseptillä tehdyssä lasagnen postaussivulla Bingoliisa oli pakastanut pastaa ja pakkasesta otettuaan kevyesti paistanut pastaa pienessä määrää rasvaa. Oli kuulemma toiminut hyvin. Kannattaa kokeilla!

      Linkki lasagen ohjeeseen ja sen kommentteihin:
      http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2012/01/karppaajan-tuorepastalasagne.html

      Poista
  15. Kiitos ihanasta pastaohjeesta. Nyt on kyllä mahtava juttu, kun karppikin voi nauttia pastasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Kiva, että maistuu! Tämä onkin yksi kaikkien aikojen suosituimpia reseptejä täällä blogissani.

      Poista
  16. Justiinsa on uunissa kaksi pellillistä tulossa, teen niistä ihan perinteisen lasagnen. Muutama päivä sitten tein tästä nauhapastaa, ihan huippu resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Kiitos kommentista!

      Pitääkin tehdä kananmunapastaa taas pitkästä aikaa. Nyt olen tehnyt kesäkurpitsapastaa, koska kesäkurpitsaa pukkaa vieläkin kasvimaalta. Vaihtelu on mukavaa!

      Poista
  17. Bongasin tämän aivan huikeen hyvän pastaohjeen ja nyt on tehty tuorepastalasagnea ja nauhapastaa ei makuisia! Menimeidän ykkössuosikkeihin, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sonja kommentista! Mukava kuulla, että tykästyitte!

      Poista
  18. Nyt uunissa kyseisellä reseptillä tehty pasta jota käytimme lasagnen välissä. Myöhemmin kuuluu oliko kuinka hyvää ;)

    VastaaPoista
  19. Hei, hitsi, tää on mun pizzapohja. Jos ei oo tuorejuustoa olen laittanut juustoraastetta. Siitä helppo et onnistuu se aina.

    VastaaPoista
  20. Tuohon taikinan tasoitteluun toimii hyvin maalikaupasta ostettu pienikokoinen maalaustela. Siis sellainen vaahtomuovinen, ei niinkään mikään karvainen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...